Sølvi Sveen

Alder: 48
  RSS

Om Sølvi

Følgere

TRUST

Publisert over 9 år siden

En film som jeg tror alle som har fått med seg ordfører saken i det siste vil ha nytte av å se. Og absolutt en film som burde være obligatorisk for alle som har barn. Spesielt i våre dager med internett og alle typer chatterom.

Jeg leide tre filmer forrige fredag. Det er tilbud om at dersom man leier tre så får man ha dem i en uke. Og jeg fikk ikke sett siste filmen før nå i kveld.

Uten å ha tenkt over hva den egentlig handler om, så endte jeg opp med den fordi jeg ikke fant noen andre som fristet mer da jeg skulle finne den siste filmen. Og da jeg satte den på i kveld, så hadde jeg helt glemt hva som sto bak på coveret.

Det er ekstremt lenge siden en film har gjort et så stort inntrykk på meg. Det var en sterk og tankevekkende bra film, og satte dette med slike overgrep mot unge jenter virkelig i perspektiv.

Selv om filmen handler om en en ung jente som treffer en mann hun ikke kjenner fra før, men blir kjent med på internett. Og at de kun møtes en gang hvor han forgriper seg på henne. Så er selve grunnkjernen i dette med denne typen overgrep svært godt poengtert.

For det handler om manipulering, manipulering og manipulering. Gjerne over tid.
Få den unge jenta til å føle seg sett, hørt, vakker, elsket, forstått, og alt det hun ønsker seg som hun kanskje ikke får "dekket" andre steder. Og da mener jeg ikke nødvendigvis jenter som kommer fra ødelagte hjem eller som sliter med problemer utover de vanlige "tenårings-greiene". For svært mange jenter som blir utsatt for slike ting kommer fra vellykkede vanlige hjem, hvor både mor og far er til stedeværende.
Men tenåringer er svært sårbare likevel. Og en som er god på å manipulere vet akkurat hvor han skal trykke for å treffe de riktige knappene.

Det verste er kanskje det at mange av disse mennene faktisk tror at de blir likt og elsket tilbake. Og mener at disse jentene faktisk ønsker å være med på disse tingene fordi de tilsynelatende faktisk gjør det helt "frivillig". Samt at noen av dem også er så lite modne at de faktisk gjør seg selv til offer, fordi de anser den unge som manipulerende.

I tillegg så er det nok mange av de unge jentene som også er overbevist om at de liker og elsker den eldre mannen.
Noe denne filmen viser på en svært bra måte at likevel ikke er sannheten, men et resultat av en usunn og uheldig måte å manipulere unge mennesker på.

Filmen viser også på glimrende vis hvordan slike ting skaper ringer i vannet. Familie, venner, skolesammenheng, osv. Livet til alle blir snudd på hodet. På mange måter, og på lang sikt...sannsynligvis kanskje for alltid.

Og den viser hvor tydelig det egentlig er at et JA likevel alltid er et NEI når det handler om sex mellom barn (under 16) og en voksen.
Selv om barnet i etterkant påstår og selv er overbevist om at det var frivillig.

Jeg håper at voksne menn (og kvinner) som går rundt og tror at sex eller sexprat med unge jenter og gutter (har sett i en annen tråd her at hvertfall en mente at det var helt greit), etter å ha sett denne filmen, kanskje kan se dette fra faren eller moren til denne jenta sin side.

For svært mange av disse voksne mennene (og kvinnene...det finnes noen av dem også) som driver med sexchatt, eller som har sex med unge jenter og gutter, er selv foreldre.
Og dersom det finnes en smule empati i dem et sted, så vil de jo skjønne at de ikke ønsker at noe tilsvarende skal skje med deres egne barn.

Litt mer info:
Filmen heter "TRUST", er produsert i 2010, regissert av David Schwimmer.

Gå til innlegget

Tiggere kommer i mange forkledinger

Publisert nesten 10 år siden

Tiggere og tigging er en gjenganger i media for tiden. Og de fleste av oss har gjerne en mening om hva som bør tillates og ikke.

Jeg for min del har ikke gjort meg opp noen veldig konkret mening, da det er mange gråsoner og mange sider ved alt som omhandler tigging. Men jeg synes at alt av oppsøkende eller manipulerende tigging overhodet ikke er greit.

Så er spørsmålet hvor grensen går mht hva som er oppsøkende og hva som er manipulerende. For der er det jo også fort snakk om at vi alle har forskjellige personlige grenser hvor vi føler at vi blir overrumplet eller overkjørt av andre, fordi de blir for "påtrengende".

Tigging kommer i mange utgaver. Noen tigger alene, mens andre tigger mer "organisert".
Noen skjuler tiggingen sin bak andre "motiver", mens tiggerne som vi ser på gata er dem som folk flest gjerne forbinder direkte med ordet "tigger".

Men begynner man å tenke seg om, så kommer tigger i mange forkledninger.

Her er et lite eksempel på tigging puttet inn i en litt humoristisk setting. Men likevel svært aktuell, fordi slik tigging kan være ekstremt manipulerende og utnytter alt for mange mennesker på verdensbasis.

http://www.youtube.com/watch?v=35K6vQRt67g

Gå til innlegget

Stein i glasshus

Publisert rundt 10 år siden

Jeg har fått med meg at det er mange som reagerer på Martha, engleskolen og englene hun tror hun vi har rundt oss.

Det er mange som tror på noe som rent vitenskapelig per i dag ikke lar seg bevise.
Enkelte "trosretninger" har flere tilhengere enn andre ting folk tror på. Men de lar seg likevel ikke bevise noe mer enn trosretninger som har færre tilhengere.

Jeg er åpen for alt, men tror ikke på noe konkret som bibelens gud, koranens gud, englene til Martha, demoner, tusser og troll, eller andre guder og vesener mange mener at de enten har følt, sett eller hørt.

Om en person eller tusen personer ser, hører eller føler noe som ikke kan forklares vitenskapelig, så må jeg jo uansett tro at for disse menneskene så er det en reell opplevelse for dem. Og den ene personens opplevelse er akkurat like reell for ham eller henne som opplevelsen til de tusen personene.

Å diskutere hvem som sitter på "sannheten" når det kommer til ting man tror på, vil aldri føre frem til en enighet. Om det så er kun en person som er uenig med tusen andre, så kan man likevel ikke konkludere med at noen av partene eier sannheten noe mer enn den andre. Fordi ingen kan bevise sin overbevisning. Og ingen kan motbevise den andre sin overbevisning.

Slike ting kan man diskutere så fillene fyker. Man kan ramse opp bibelvers, fortelle overbevisende historier om å ha sett engler og fjær, lese fra andre hellige bøker, legge frem "tegn og undere" på både himmel, kropp og andre ting som plutselig viser et eller annet "tegn" fra akkurat det man selv tror på.
Men tenker man seg at man aldri har hørt om noe som helst som går an å tro på, og ser ting utenfra med disse øynene, så er jo alt like utrolig eller troverdig.
Da står det jo egentlig på hvor flink (og kanskje karismatisk) personen som skal overbevise er til å fortelle. For bevis finnes jo ikke.
Men hvor flinke noen er til å fortelle eller overbevise andre sier jo egentlig bare noe om at personen er en god "salgsperson", ikke noe som helst om det han selger er noe å samle på eller ikke.

For dem som tror på noe, så vil jo det å se noen fornuft i det noen andre tror på, være svært vanskelig. Og med litt selvinnsikt og selvransakelse, så skjønner man jo da at det kan være like vanskelig for andre å se noen fornuft i det man selv tror på.
Man kan selvfølgelig stikke hodet i sanden og nekte å se dette, fordi man garantert "har rett". Omtrent like rett som den ene av to barn i sandkassa som krangler om hvem av dem som har den sterkeste pappaen. Å gi seg er ikke et alternativ fordi man bare vet det. Og lukker dermed mer eller mindre øyne og ører, tar på seg skylapper og kjører på for å senke sin motstander sønder og sammen. Fordi man har rett, og den andre helt klart tar feil!

Men er ikke en slik oppførsel å kaste stein i glasshus?

Hvorfor klarer ikke enkelte å kjenne seg selv igjen i den som ikke tror på hva man selv tror på. For man vet jo hvor vanskelig det selv er å tro på noe annet enn hva man selv er overbevist om.
Og man vet hvor utrolig "idiotisk" enkelte slike ting kan fremstå. På samme måten som man jo da bør skjønne at for andre så vil det man selv tro på fremstå akkurat like "idiotisk".

Hvor mye ydmykhet og selvinnsikt har vi som er overbevist inn til margen om noe, når det kommer til å kjenne oss igjen i vår annerledes neste?


Gå til innlegget

Dersom man mener at sex fortsatt er vakkert etter å ha betalt noen for å ha sex med en, så synes man vel at vennskap fortsatt er vakkert etter å ha kjøpt seg noen venner.....

Jeg opplever med jevne mellomrom at det er en del mennesker som mener at kjøp og salg av sex er helt greit. Og som ser på sexkjøpsloven som overformynderi.

Men ofte så viser det seg at disse meningene kun gjelder når det handler om andre, og ikke rammer dem selv eller noen de er glade i.
Jeg har foreløpig kun hørt en mann si at han ikke ville hatt problemer med om hans datter valgte å selge sex, og at sex var noe vakkert man ikke skulle gjøre komplisert med en masse lover og regler.

Men hvor vakkert er det å måtte betale noen for å ha sex med en? Det å vite at den man har sex med sannsynligvis egentlig ikke tenner på deg, men bare spiller skuespill fordi du har betalt henne for det?

Og er det greit å kjøpe sex av en annen manns datter, men samtidig ikke takle at en kamerat hadde kjøpt sex av ens egen datter? Dersom salg av sex er frivillig og en privatsak, ja så må jo det gjelde alles døtre....eller?
Hvis ikke så rakner jo hele argumentet om frivillighet fullstendig, og man står der som en skikkelig dobbeltmoralist som synes at det er greit at andres døtre blir "misbrukt", bare ikke "min datter".

Og vil man kunne lære sin datter at sex er noe vakkert, og kunne stå for det med integritet dersom man selv kjøper seg sex?
Vil man kunne lære sin datter at vennskap er noe vakkert dersom man selv kjøper seg venner?


Nå har jeg kun nevnt døtre i dette innlegget. Jeg vet at det også finnes kvinner som kjøper sex. Men fordi det er langt flere menn som kjøper, og det oftest er jenter som selger, så har jeg for enkelthets skyld utelatt å dra med "alle tenkelige situasjoner" og kjønnsfordelinger. Men det betyr ikke at man gjerne må dra inn hva som helst i diskusjonen. Vil bare påpeke at jeg ikke har glemt eller oversett at variantene er mange innen hvem som kjøper og hvem som selger, både på kjønn, alder, osv.

Gå til innlegget

Trekant -fint program så langt

Publisert over 10 år siden

Den ene tråden om Trekant-programmet skled helt ut i det blå og langt ut fra det den egentlig dreide seg om, så den ble stengt for videre kommentarer.

Og ettersom den ble stengt mens jeg faktisk så den første episoden av Trekant, så kan jeg jo starte en ny debatt om programmet :)
(Jeg ligger ofte litt på etterskudd på programmer fordi jeg ikke alltid har overskudd til å ha på tv (for mye "støy"), så kjekt å kunne ta opp og se når det passer)

Min oppfatning av programmet var at det var lekent, informativt, ikke så stressende som i fjor (da virket det nesten som programmet hadde hastverk), og morsomt/underholdende.

Det enestes som kunne oppfattes "negativt" var da den ene gutten fortalte at han følte ved sin sexdebut at han ikke ville være den siste i gjengen som debuterte.
Men det betyr jo langt ifra at programmet står for dette, og heller ikke at denne gutten mente at det var et godt argument den gangen han debuterte. Han sa også at første gangen var ganske "klein", og min oppfattelse var at det hadde med å gjøre at han ikke lenger "ville vente".
Så ser man dette i sammenheng, så var det jo ikke negativt likevel. For det som kom frem slik jeg så det var jo at det å debutere "fordi man ikke vil være sist" er en svært dum ide.

Nå er jo dette programmet lagt opp for yngre mennesker enn meg. Og det inneholdt jo mye jeg visste fra før. Men det betyr jo ikke at det på en eller annen måte kan være relevant for de aller fleste av oss. For svært mye av det som ble snakket om kan jo også fint brukes selv om man har vært godt gift i mangfoldige år, da selvfølgelig med den man er gift med :)

Og så vil jeg gjerne gi disse ungdommene ros for den innsatsen de faktisk gjør i dette programmet. Det ville ikke vært det samme om man hadde laget et program for ungdom og unge voksne uten mennesker de kan kjenne seg igjen i.

Gå til innlegget

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere