Per Enger

Alder: 54
  RSS

Om Per

Menneske.

Kun i oss er
vekst mulig
fra begynnelsen satt
som ukjent.

Følgere

Fritt etter Brage den gamle.

Publisert over 1 år siden

Da svarte Brage. Dikter kalles jeg, forteller om kildens gaver, bevarer av vekstens minne, en poet ikke ødelegger, tjener av det evige nuet,åndens inspirerte beveger, erverver av ordets velsignelse, hva er vel en dikter, om ikke det?

En mørk natt da Brage var på vei til kilden for å få sitt daglige påfyll, ble han stoppet av en dresskledd mann. -Hva gjør du her? sa mannen. - Har du ikke bedre ting å gjøre enn å drive rundt på steder jeg har ansvar for å holde øde?

Brage stoppet opp og så på mannen foran seg. Mannen hadde en id-lapp festet på jakken sin, konsulent sto det der.

-Jeg går hvor jeg vil, sa Brage. -Ingen skal få stoppet meg i mine gjøremål. Du ser litt bleik ut i den svarte dressen din, er du sikker på at du ikke er dau?

Mannen som var konsulent ble tydelig sint av Brages svar. Han sa, -Er du frekk og? Du vet vel at jeg er hyret inn av øvrigheta? Jeg kan trykke på noen knapper og du vil bli straffet!

Brage klødde seg bak øret og smilte. - Er du sikker på at du er helt frisk? Kanskje du skulle ta noen dager fri, slik at du kan komme til sans og samling?

Konsulenten knyttet neven og hyttet mot Brage i den svarte natta. I sinne ropte han til Brage. -Du er ikke annet en et lite kryp, en som er i min posisjon kan knuse bedritne kryp som deg. Jeg har makt og venner med makt, jeg bestemmer hvor du skal gå og hva du skal gjøre. Umotiverte slappe døgenikter som deg knuser jeg som en mygg mellom mine fingre. Få deg noe fornuftig å gjøre. Bøy deg etter min vilje nå, ellers blir det månelyst her!

-Ja, du sier noe, sa Brage rolig. -Men jeg tror nok du er litt forvirret. Kanskje du er smittet av et virus eller noe? Du burde slappe av mer, kanskje begynne å meditere?

- Men i svarte granskauen da mann, sa Konsulenten. Han rev av seg jakka og kastet den i bakken mens han ropte de verste orden han kunne. Så ble han stående å puste og pese mens øynene freste av rasende sinne. -Jeg er en spinndoktor og finansfyrste, diktatorers rådgiver og konsumer av den frie vilje. Jeg er årsak til kriger og lidelser du knapt har sett. I mitt bilde skaper jeg verden, i mitt bilde skal du bøye deg for min vilje. Som jeg sier skal du gjøre, mine forventninger er din forbannede plikt å oppfylle. Forsvinn fra denne mørke skog, for her bestemmer jeg!

-Så du gir deg ikke, sa Brage. - Du forstår det min bleke mann, at kona mi bor her i skogen. For jeg er ektet med den frie vilje. Derfor kommer jeg hit hver natt, så ofte jeg kan. Men fortell meg nå hvem du egentlig er?


Da sa mannen:


Troll kalles jeg

konfliktskaper fyrtårn

fanatikeres hete leie

konsumeres grådighet

lidelsens faste sete

anklageres årsak  

ignoransens bindende lim

hva er vel et troll, om ikke det?


Da svarte Brage.


Dikter kalles jeg

forteller om kildens gaver

bevarer av vekstens minne

en poet, ikke ødelegger

tjener av  det evige nuet

åndens inspirerte beveger

erverver av ordets velsignelse

hva er vel en dikter, om ikke det?Gå til innlegget

En lydig hund?

Publisert over 4 år siden

Men sekelets siste informasjon er ikke nummer en. For hva som ikke vil forandre seg i morgen eller om hundre, år er menneskets verd.


I denne verden ser vi på informasjon som kunnskap, og som svært verdifull. Dette fordi informasjon styrer det meste som skjer i samfunnet

De systemene som er i sving i dag overstyrer menneskeligheten, på den måten at sekelets siste informasjon i form av forskning, avhandlinger og andre repporter skal fores til de mottaglige.

Og de mottaglige innefor systemet er konsulenter, politikere spinndoktorer, lærere, motivatorer eller ”prester” som taler om økonomi med overskudd i mente mellom ørene. Felles er løpeguttmentaliteten for at systemet de er styrt av skal virke og gode rapporter kan avleveres.

Men informasjonen binder når ikke mennesket sees først. Da vil man handle etter informasjonens veiledning. Hva er et menneske som adlyder og ikke har kontroll på informasjonen som er matet inn i maskiner og programmer?

En lydig hund er svaret, som danser etter algoritmers piper og sitter når den blir fortalt. Hunden stemmer når informasjonen sier det er på tide, og velger side etter hvilken tentakel av informasjon som passer.

Neste år er ny informasjon tilgjengelig, den gamle er utgått og vi ruller på ny rundt etter den nye pipen. Dette fordi systemet med sin viktige informasjon er nummer en.

Men sekelets siste informasjon er ikke nummer en. For hva som ikke vil forandre seg i morgen eller om hundre, år er menneskets verd.

Derfor burde denne uforanderlige verdien, denne sovende svanen settes først. Alle skal ha mat og tak over hodet, alle skal ha rett på lege, tannlege og lignende. Og de som jobber innefor systemet bør være pliktige til å se mennesket før systemet.

Når dette er på plass, og ressursene fins, så kan vi ta neste skritt sammen som mennesker. Og det enkle med dette som ikke læres av sekelets siste informasjon eller andre tentakler av informasjon sekelet har gitt oss, er at det menneskelige finnes i oss.

Uten skole og utdanning kan et primitivt menneske være langt mer menneskelig enn den mest skolerte professor i sekelets viten, som kan være helt uten inndannelse for å si det slik.

Vær et menneske er derfor min oppfordring, så kan vi se hvor det fører oss. Da vil ikke alskens informasjon lede oss, men motsatt.

PS; Dette er ikke et politisk innlegg fra venstre eller høyre, men et slag for menneskets verdi.

Gå til innlegget

Kilden som årsak til virkning.

Publisert over 4 år siden

 

Lenge var sol
og jordens haller,
dekket til dans
og latter;
før anklager truet
og kriger bølget,
der søsken seirer
og taper

Vårt sekels åre
og store hus
står freidig fram
fra akter:
ensom er baugen
som framtid skuer,
der dagen klarner
for demring

Men bjelken skues
av makt og fromme,
rir årsak med list
og lempe:
glemt er fred
og folk sin lykke,
når virkning vanter
i hvelvet

Som treet har rot
og frukt sin årsak,
vårt opphav er
åpent som kilde;
der farges den makt
som vendes og sanser,
hvor veien er vakker
og god.

Gå til innlegget

Reklamen dyrker oss.

Publisert nesten 5 år siden

Jeg sier prester for en prest sin oppgave er jo å veilede og lede sin menighet rett. Menigheten er stor den. Selv om mange av oss vender det døve øret til, så sitter vi samlet foran apparater og dingser der reklamens preken rettleder med sine velmenende råd som gagner økonomien.

Reklame er noe rare greier. Vi møter det på vei til jobben, til barnehaven, doktor eller tannlegen. Kjører vi bil og hører på radio så er reklamen der. Og når middagen er spist og kvelden kommer med TV kikking så er den jaggu der også. Reklamen suser rundt på oss som en klegg. Vel, vi har jo NRK da, der slipper vi mye av dette maset. Men ikke helt, også der lurer reklamen seg inn som produktplassering eller idrettsarrangementer.

Er det rasjonelt med denne reklamen? Samfunnet omfavner i hvert fall dette fenomenet, som har som oppdrag å påvirke oss mennesker. Denne påvirkningen skal rettlede oss, den skal føre oss på rette veier. Ja disse veiene som vi blir ledet inn på er bra for økonomien sies det. Og det sies av økonomer, politikere, konsulenter, rådgivere og hvermansen skulle jeg tru. For det er ikke mange som sier prestene imot. Jeg sier prester for en prest sin oppgave er jo å veilede og lede sin menighet rett. Menigheten er stor den. Selv om mange av oss vender det døve øret til, så sitter vi samlet foran apparater og dingser der reklamens preken rettleder med sine velmenende råd som gagner økonomien.

For noen år siden som taxisjåfør kjørte jeg noen yngre folk. Vi kjørte forbi et digert reklameskilt som formidlet noe uforståelig. Folka i bilen diskuterte reklameskiltet, og spurte meg hva jeg mente. Men jeg som stort sett likte å kjøre i ro og taushet så muligheten til å få litt ro og fred i bilen. Jeg svarte, ”de som har lagd skiltet vil ha oppmerksomhet, det at skiltet blir diskutert og snakket om er en blink for dem.” Da ble det deilig og fredelig i bilen. Og det var tydelig at disse yngre folka i taxien ikke var komfortable med å ha blitt manipulert, eller veiledet av ukjente prester, slik jeg ser det.

Mammons løpegutter veit nok hva de driver med. Om reklamen er uforståelig eller tilsynelatende urasjonell, så er skaperne bak rasjonelle. Vi blir dyrket av dette rasjonelle system, og som avling blir våre handlinger omsatt til profitt. Men at millioner på millioner skal se reklame i en eller annen form store mengder av dagen er idioti satt i system. Og det er ikke bare noe jeg tenker, det er ene og alene slik det er. For selv om vi ser at dette skaper arbeidsplasser, at det gagner økonomien, ja at det er en bærebjelke i det sekulære samfunn. Så vel vi at mennesker vet hva de trenger. Vi kan fint skaffe oss det nødvendige uten å bli ledet frem av sekulære manipulerende prester. Mennesker finner på mye tullball som det står i Predikeren.

Miljø og mennesker lider under planlagt levetid og klebelig smitte mellom ørene. Smitten består av mote og må ha eller dette fortjener jeg tankegang. Dette mens midlene samles på få hender. Jeg mener dette hindrer utvikling, teknologisk fordi talenter ikke slippes til fra alle verdens hjørner. Kun de virkende systemers utvikling kommer til overflaten, og nesten kun som virkning av materiell belønning og prestisje.

Vel Ånden kommer til oss alle den, eller Odr (Od) som det ble kalt det en gang. Odr er norrønt og har vi har ikke noe lignende ord på norsk. Odr betyr inspirasjon, Guddommelig inspirasjon, inspirert mental aktivitet, eller poesi. Men vi vil skape verden på vår egen måte, så ser oss tilbake og synger ”I did it my way”.

Muligheten til utvikling ligger i denne pusten vi trekker inn hele tiden, og som inspirerer oss med sin fylde. Vi får krysse fingrene for at vi snart lærer disse uante mulighetene å kjenne så vi kan slippe dette tullballet. Slik jeg ser det.

Gå til innlegget

Møte med Midgardsormen.

Publisert nesten 6 år siden

En organisasjon som en kommune eller lignende har selvfølgelig ikke noe selv å være ærlig mot.

Noen forskere mener at navnet Skandinavia kommer av vår eldgamle stemor Skade. Og skade betyr jo skade. At noe av den skaden kommer av at Skade slapp Lokes barn Midgardsormen i våre forfedres badevann i hine dager, kan jo bety at ormen har fått vokse i skjul frem til våre dager. Her vil jeg fortelle om et glimt jeg nylig fikk av denne ormen.    

Jeg hadde jobbet i Sandefjord kommune som vikar i ca 1 år da jeg fant ut at jeg jobbet for minstelønn. Siden jeg er 49 år og har jobbet både her og der i mange år tenkte jeg dessverre ikke på at kommunen kunne betale meg for lite i timelønn. Før denne jobben jobbet jeg for fylkeskommunen og de ga meg en ansiennitet på 17 år. Siden jeg ikke har høyere utdanning har jeg jobbet mange steder, ofte i korte perioder som jeg ikke har attester for, men de godtok selvangivelser fra tidligere år og lønnslipper. Slik at de slapp å betale en middelaldrende mann minstelønn. Naiv som jeg ofte kan være og siden de fleste kommuner og fylkeskommuner bruker de samme datasystemer regnet jeg med at ansienniteten min ble overført elektronisk, fra maskin til maskin, fra system til system, men slik er det ikke fant jeg ut.  

Jeg henvendte meg derfor til kommunen og viste til min ansiennitet fra fylkeskommunen, jeg regnet med at de ville gjøre opp for det de skyldte meg. Da ble jeg gjort oppmerksom på en tydelig skrift på lønnslippene mine hvor det står klart – lønnsmottagere er selv ansvarlige for å kontrollere at lønnslippen stemmer-. Siden det var mitt eget ansvar ville jeg ikke få noe tilbakebetalt, feriepengegrunnlaget ville heller ikke bli endret.  

Jeg forstår at jeg har vært dum. Og slikt kommer man ikke langt med innser jeg. Men det er noe jeg stusser ved og da tenker jeg på anstendighet. En organisasjon som en kommune eller lignende har selvfølgelig ikke noe selv å være ærlig mot. Dette fordi en kommune ikke er et menneske. Kommunen er en organisasjon, et system laget over tid av mennesker. Og slike organisasjoner, private som statlige, kan selvsagt bli så innviklet at noen enhver kan miste oversikt. Når slikt skjer vil organisasjonen kunne styre de menneskene som jobber der, den forteller oss mennesker hva som er rett, og på snedig vis frata mennesker som jobber der sin anstendighet.  

På samme måte som en tyv der lokkes av dårlig vakthold, tar kommunen tusenvis av kroner fra dumme vikarer som meg selv, for vi må jo passe på selv står det tydelig på lønnslippen. Forskjellen på en tyv og kommunen er at når en tyv blir tatt, må tyven stå til ansvar. Kommunen derimot har på forhånd gitt seg rett til å ta det som ikke tilhører kommunen.  

Slik er det med jevne mellomrom fra kommune til kommune langs vår langstrakte kyst. På samme måte som Midgardsormen strekker seg rundt landet, og sikkert til neste land og videre rundt vår kjære klode der ormen fra gammelt av sies å bite seg selv i halen. Resultatet er at vi mennesker som jobber for slike organisasjoner blir fratatt vår anstendighet når vi må forklare hvor landet ligger, som her betyr hvilke regler som gjelder. Det er bare sånn det er sier vi til hverandre. Jeg har selv gjort det, jeg har fortalt andre at det bare er sånn, vi må innordne oss. 

Men selv om Ormens bånd er sterke og vi alle har gjetet for den, så er det godt mulig å bli oppmerksom på den tenker jeg, og slik ta vår anstendighet tilbake ved å kutte noen av disse trelldommens bånd, og si at; ”der er Midgardsormen igjen”, for så å forandre på systemet. Derfor vil jeg oppfordre andre som har observert Midgardsormens uanstendighet om å fortelle om disse møtene. Gjerne med et lite smil.

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere