Nicolay Georgian Lindberg

Alder: 28
  RSS

Om Nicolay Georgian

Mitt navn er Nicolay Lindberg og jeg er en verdikonservativ person. Det jeg engasjerer meg mest i er forsvarspolitikk, familiepolitikk og generelle verdidebatter. Jeg er 22 år og studerer til å bli lærer med hovedfag i norsk. Jeg har begynt på lærerutdanningen i høst, men har også noen studiepoeng i historie fra Universitetet i Oslo.

Følgere

Som de fleste av oss kunne lese i avisen Vårt Land 02. november, ønsker Human-Etisk Forbund en fortgang i skillet mellom stat og kirke og at staten blant annet skal stå for offentlige minnesmarkeringer ikke Den Norske Kirke.

Jeg håper det ikke bare er meg som er kraftig provosert på Human-Etisk Forbund som hele tiden prøver å jobbe imot og viske ut den norske kulturarven. Vær gang vi hører Human-Etisk Forbund i mediene går dette på bekostning av Den norske kirke, og mye av de ritualene som har vært og er en del av den norske kulturarven. Miles innlegg går på at hun ba om et møte med kulturdepartementet «for å drøfte den pågående prosessen med endring i relasjonen mellom stat og Den norske kirke». For meg virker dette en smule arrogant fra Human-Etisk Forbund å be om et møte i en pågående prosess mellom to selvstendige parter. Det er som at jeg skal be om et møte med en av partene i en skilsmisse for å diskutere premissene for deres skilsmisse, noe jeg egentlig ikke har noe med.

 

La meg på en annen måte gjøre det klinkende klart. Human-Etisk Forbund har i underkant av 85.000 medlemmer, mens Den norske kirke har 3,9 millioner. Blir det da riktig at et slikt forbund skal blande seg inn i et annet trossamfunns relasjon med staten? Når til og med AUF arrangerte sin julesamling 5 måneder etter tragedien 22. juli 2011 i Oslo Domkirke forteller deg meg, at Den norske kirken faktisk erkjenner at det finnes forskjellige religiøse minoriteter i samfunnet og respekterer disse. Men det betyr ikke at man skal lukke kirkerommet for slike arrangementer kun ved å si at det finnes flere med forskjellig tro i Norge. Jeg har en oppfatning av at Den norske kirke er flinke til å arrangere minnesmarkeringer for «folk flest». Og er det så utrolig fælt for Humanetiker å høre hvilke menneskelige verdier som finnes i Norges største religion, de få gangene dette skjer? Den norske kirke er også flinke til å legge til rette for andre arrangementer som f. eks ved begravelse i et kapell eller en kirke. Mitt spørsmål til Human-Etiske forbund går på hvor langt mener de at en liten organisasjon på 85.000 medlemmer skal kunne bestemme og ha innflytelse over en organisasjon på 3,9 millioner? De har ikke engang fem prosent av hva Den norske kirke har i medlemsmasse.

 

Selvfølgelig skal man kunne si sin mening, om hva man måtte mene er Den norske kirkes oppgaver, men å be om et møte for å diskutere to andre parters oppgaver syns jeg blir vel langt å gå. Og det blir klarer og klarere for meg, at det egentlige er kun Human-Etisk Forbund med sine 85.000 medlemmer som ikke respekterer den norske kulturarven. Det blir som den eviggående diskusjonen om julegudstjeneste, selv om alle klar over at man kan få lov til å slippe å delta om man ønsker det. På samme måte kan også Human-Etisk Forbund slippe å delta på offentlige arrangementer i regi av Den norske kirke, om de syns det er så forferdelig. Dere kan heller arrangere deres egne arrangementer hva det enn måtte være, enten om det er navnefest, solsnudag eller minnesmarkeringer – slik gjør de fleste andre organisasjonene som er tilknyttet religion i dag.

 

Jeg syns det er litt spesielt at noen som sier de ikke tror på noe, er de som roper høyest når det kommer til kirkeligreligiøse saker. Hvor er de andre religiøse organisasjonene i Norge – hvorfor synes ikke de at det er så forferdelig at Den norske kirke med sine 3,9 millioner medlemmer arrangerer offentlige minnesmarkeringer? Kanskje fordi de forstår at mennesket ikke kun lever av brød og vann, men også har en åndelig side. For meg virker det som at Human-Etisk Forbund blir mer og mer religiøse, vertfall i sin retorikk. 

Gå til innlegget

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere