Verdidebatt

Vi andre og Kirken

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
I og med at jeg ikke klarer å rette opp forvrengning i mitt innlegg “Kirken og vi andre” har jeg her skrevet det hele på nytt:
Folk som er kjemisk fri for teologisk utdannelse, (slike som jeg), får av og til noen merkpussige ideassosiasjoner når de leser eller hører hva Kirken holder på med.
Artikkelen om Lausannekongressen i Cape Town http://www.vl.no/kristenliv/article99180.zrm er et eksempel på dette. Jeg kan derfor bare beklage hvis noen teologer skulle føle seg støtt over den tankeprosessen som deres trosfrender har vært med på å sette i gang hos meg.
For det første har jeg alltid trodd at Lausannekongressen er en hendelse som finner sted i en by i Sveits. Dette er tydeligvis feil, hvilket gjør at jeg enten er dum eller så er det noen teologer som har vært så dumme at de har gitt et arrangement en betegnelse som kan gi gale assosiasjoner når “vi andre” ser eller hører det ordet.
Men virkelig “morsomt” ble det da jeg så at den svenske teologen Stefan Gustavsson hadde uttalt at:
- Ved starten av vårt århundre har
kristendommen tapt i Europa.
Det trengs et helt kulturskifte for å møte dette.
Kirken må legge mer vekt på apologetikk.
For da dukket nemlig det engelske ordet oxymoron opp i mine tanker; et ord som med litt godvilje kan oversettes med “Sterk som en okse, dum som en stut” når det gjelder Kirken.
Går man inn på http://en.wikipedia.org/wiki/Oxymoron vil man se at en av de offisielle forklaringene på ordet passer tilsvarende godt inn når det gjelder Kirkens væremåte:
For example, the followwing line from Tennyson’s Idylls of the King contains two oxymorons:
“And faith unfaithful kept him falsely true.”
Other oxymorons of this kind include the following: Failed success – Positive let down
Når det gjelder Gustavssons oppfordring om at “Kirken må legge mer vekt på apologetikk,” så slo jeg opp betydningen av det siste ordet:

Apologetikk er likeledes er en teologisk disiplin
der en kommer med et kristent forsvar mot ikke-kristne argumenter.

Men hva med “oss andre”? Hvilke argumenter skal vi bruke overfor teologene når de forkynner Guds Ord, men fornekter dets kraft? Og hva med vårt forhold til Den norske kirke; en kirke der den øverste lederen ikke er Gud, Jesus eller en biskop, men Rigmor Aasrud, en politiker fra Arbeiderpartiet? Hun er sikkert et strålende dyktig menneske, men kirkeleder kan man vel ikke si at hun er..?
Det skal derfor bli interessant å se hva Lausannekongressen i Cape Town kommer frem til i sin kollektive visdom.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt