Verdidebatt

Hjelp-jeg er mann

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mannen taper terreng i det norske samfunn og er blitt taper i et stadig mer krevende og stressende samfunn. Det har noen hver fått erfare, selv om denne tilståelsen sitter langt inne hos oss menn. En vil jo bevare freden og vise hensyn til det sterke kjønn, kvinnen. Å bli født som jente idag er faktisk et klart fortrinn når en ser på de faktiske forhold i dagens samfunn.. Innerst inne vet vi menn dette, men kan selvfølgelig ikke si det høyt,vi viser gode miner til slett spill og lovpriser det andre kjønn.

Nå er det forresten dokumentert. Jenter gjør det mye bedre enn guttene i skolen, videregående skole og i høyere utdanning. Og forskjellene er ikke blitt mindre de siste årene, men faktisk økt.I skolene er det kvinnene som dominerer i lærerstanden. Ja, lille Ola møter knapt nok en mannlig lærer før han kommer på ungdomsskolen. Da har han gått barneskolen og vært i barnehagen og blitt påvirket av kun kvinner hvor jentene er vinnerne og guttene de slemme og vanskelige med få unntak. Det er ikke lett å ta igjen det tapte da, de voksne rollemodellene har satt seg fast i hodet på Ola. Forståesegpåere, skoleadministrasjon og lokalpolitikerne i kommunene rundt i kongeriket klør seg i hodene og leser dokumenter og forskning på området og diskuterer tiltak til de er lyserøde i hodene for å se om det går å utjevne forskjellene, men jentene rykker fra uansett.

Jeg husker en eldre lærer som stille uttalte til meg at forksjellen mellom guttene og jentene skyldtes feminseringen av hele skolen. “Det er der det ligger” , sa han, men et drømmende utrykk i øynene. Min mannlige medynk med samme kjønn steg opp og jeg tenkte tilbake på min barndoms dal. Ja uten ord fant vi felles forståelse i saken. Dengang da mannen kom hjem etter å ha jobbet på fabrikken, satte seg til bords og spiste mors kjøttkaker, dessert og kanskje et lite kakestykke til kaffekoppen før en sank tilfreds tilbake med dagens avis og litt etter sovnet inn for en liten periode. I dag er den type aktiviteter etter kl.1600 stort sett historie.

 Mennene taper oftest  etter skilsmissene i dag når de blir alene, de drikker mer  og havner i fengsler oftere enn kvinnene. De klarer seg dårligere alene enn kvinnene da det ikke er  så lett for mannen å betro seg til andre menn allefall i edru tilstand. Betroelsene kommer ofte etter flere drinker og da er ingen som allikevel forstår hva mannen sier.

Det begynner å bli en stund siden Gud skapte mannen og deretter “manninnen” som skulle være medhjelperen til kvinnen. I England har flere menn konventert til islam grunnet mannsrollen sin. Men, det blir vel noe drastisk å gjøre noe slikt. Vi får fortsette å lide og varte opp kvinnene. Det står visst en kvinne bak enhver fremgangsrik mann, og det gjorde det visst også før i tiden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt