Verdidebatt

Bo/driveplikt

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sløsing med skattepenger.

Senterpartiets hånd på rattet for å skjerpe bo og driveplikten er ikke så idyllisk for landet som en kan få inntrykk av presentasjonen om saken i media.

Mange bønder i utkantstrøk,hvor det er mangel på attåtjobber å støtte seg til har måttet forpakte bort gården sin og reise ut av bygda for å finne levemåten. De er en slags økonomiske flyktninger. Mange blir nå arbeidsledige i den jobben de reiste ut til.  Det er sløsing  med statlige penger når de overføres til trygdevesenet,i stedet for at det legges til rette for at de får livsgrunnlag på gården. Det er også umenneskelig å sørge for et lovverk som fratar dem fedrenegården. Det er stort rom for å høvle på toppene,så frigjorte midler kan omdisponeres dit det trengs bedre. F.eks. er systemet nå slik, at godseier Carl Otto Løvenskiold i flere år har toppet listen over mottagere av statlig understøttelse med over 1 million kr. i årlig utbetaling. Andre kjente bønder kommer i rekke og rad med hundretusener i støtte. Diverse underlagsmateriale sendes redaksjonen. Støtten beholdes uavkortet selv om den overpriviligerte bonden har godt lønnet attåtjobb. De har altså inntekt fra gården + statsstøtte +attåtjobb + at evt. ektefelle/samboer har attåtjobb.

Noen politiker har forslått å sette et øvre tak på hvor mye en gård kan få i statstøtte.Det er i alle fall en begynnelse på en snuoperasjon til fordel for bønder i utkantstrøk.

KrF støtter nevnte fordelingsprofil,men det er innpakket i ull i tåkedottord,så den vanlige velger ikke skjønner det.Det vises til programmet for valg 2005-2009.Kap. Landbruk s.30 "at produksjonsavhengige støtteordninger fortsatt skal utgjøre en viktig del av de offentlige støtteordninger til landbruket." Sitat slutt. Produksjonsavhengige støtteordninger,også kalt volumstøtte, betyr støtte pr. kilo produsert,slik at de som har flest kilo å selge,også får mest støtte .Arealstøtte gis pr. dekar,slik at de som har flest dekar  også får mes i støtte. Undertegnede sendte anmodning til programkomiteen for valg 2009-2013 om å få endret dette,men fikk ikke gjennomslag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt