Verdidebatt

Kronprinsens søster

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er ikke lett å være hverken Konge eller Kronprins i dagens medie-Norge. Ikke Dronningen, ektemannen eller barna heller for den saks skyld.

Prinsesse Märtha-Louise er i mediebildet atter en gang, og pressen kaster seg som vanlig over henne som utsultede ulver.  Man skulle tro hun etter å ha levd med pressen i alle disse årene hadde lært seg hva som ikke er så smart å si, men mye tyder på at hun ikke har det.

Prinsessen har sterke meninger og en sterk tro for det hun holder på med, og hun fronter dette med en alltid tilstedeværende presse, som ynder å spissformulere og blåse opp hver lille innskutte bisetning.

Ok, så snakker hun med døde. Burde det overraske oss?? Prinsessen har et religiøst livssyn som føyer seg inn i floraen av ny-gammel-religiøse retninger. Hun sier hun har evner, om hun er langt fra den eneste. Fordi hun er den hun er er hun et yndet objekt for en presse som trolig gikk lei av korrupsjonsmistankene til regjeringen da de ikke fikk tatt bilder av teppene til Støre.

Joda, det er kontroversielt, og det har interesse for mediene. men mediene representerer en forflatet og ensidig (ensporet?) skildring av alle sakene de kaster seg over. Svært sjelden ser vi at tematikken behandles grundig nok til at man egentlig lærer noe som helst. Sånt kalles ofte sensasjonsjournalistikk, og er rett ut sagt fordummende.

Kongehuset og dets medlemmer kobles alltid opp mot disse presseoppslagene. Det virker nesten spekulativt med tanke på at kongehuset verken kan eller bør gå offentlig ut og kommentere familie og slekts gjøren og laden.  Det skulle tatt seg ut om Kongen skulle sukket på førstesidene av Dagbladet og VG over at avkommet hadde sagt eller gjort slik eller sånn. Privatliv er privat, og oppegående folk henger ikke ut sin familie i pressen.

Jeg synes derfor det var utrolig godt å oppleve at Kronprins Haakon snakket om sin søsters gode sider fra talerstolen, og dermed synliggjorde noe vi alle burde vite. Pressen gir aldri et rett bilde av noen saker eller noen personer. Den siden vi presenteres for stemmer sjelden med det inntrykk eller de erfaringer menneskene rundt sitter igjen med. hverken når det gjelder personer eller saker. Kronprinsen viste at han ikke alltid er like enig med søsteren sin, men at han velger å se de positive sidene hennes.Og det gjør han fordi hun er en han bryr seg om. Det er tross alt søsteren hans!Indirekte fortalte han oss også at dette rotteracet mot søsteren berører ham på et svært personlig plan.

Dette er noe vi kanskje burde tenke litt oftere på, når mediene kaster seg over en stakkar: Sannheten er alltid fasettert, og pressens vinkling sterkt farget av journalistenes personlighet, religiøse oppfatninger, politiske holdninger, menneskesyn. Pressens rolle er å formidle nyheter, og det er ikke for ingenting de kalles den 4. statsmakt.

Og bak enhver "heksejakt" befinner det seg mennesker med følelser, akkurat som deg og meg.

Er man uenig i sak, så får man ta saken, ikke personen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt