Verdidebatt

Raushet vs den rette lære

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Man kan undre seg når leser innlegg og kommentarer om lære og tro. Ofte tenker jeg på hvilke Gudebilder de har laget seg, de som påstår seg å ha den rette lære. Du skal ikke lage deg noen bilder av Gud heter det i budene. Vi syntes å ha forstått dette som bilder og avstøpninger man kan ta og kjenne på. Men hva med det mentale bildet man har laget seg. Hvor kommer denne forståelse fra, - at Gud er en sneversynt og lite raus Gud som kun er opptatt av millimetermål på våre handlinger? Hva er det som gjør at enkelte troende mener seg å fått mandat til å ha enerett på å forstå bibelen? At alle andre må forstå den på samme måte som meg eller min menighet?

Den logiske konsekvens av å ha mottatt troen burde jo være at mennesket utviklet sin forståelse for andre menneskers erfaringer. Det burde være enkelt å innta en holdning av toleranse og raushet for hvordan livet selv former oss mennesker. Det skal ikke mye evne og fantasi til for å åpne opp for at andre kan ha sett og opplevd Gud på en annen måte enn meg, og at jeg kan lære noe av det?

Den som leser evangeliene møter en Jesus skikkelse som forklarer Gud. Slik Jesus var slik er Gud kan vi oppsummere.

Jeg finner ingenting hos Jesus som gjør han til et forbilde på fordømmelse og krevende holdninger til Andre om den rette lære.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt