Verdidebatt

Sommeren med Villa Baluba

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Nå skal jeg komme med en erkjennelse. Jeg er ikke en flink bonde. Og årsaken er ganske enkelt hvordan man prioriterer. Når man ikke tenker på på selve fjøsstellene, så betyr ikke klokka stort. Det viktige er kalenderen. Ting må gjøres til visse tidspunkt på året. Blir de ikke gjort da, så må det utsettes til et annet egnet tidspunkt.

Så slik sett så hadde jeg en plan jeg. Når slotta var over, og den siste kunden hadde fått sine rundballer, ja da skulle jeg kjøre møkk og vaske fjøset. Men så kom min minste sønn og sa. ”Du pappa. Husker du at vi snakket om å bygge trehus?” Etter å ha tenkt en liten stund så sa jeg ”Greit. Da blir det trehus da”

Derfor ble det ikke møkkekjøring eller vask av fjøs. Kyrne bryr seg jo ikke om at fjøset er skittent, og møkka kan jeg kjøre senere i høst. Jada. Jeg er bonde når jeg er på åkeren eller i fjøset, men jeg er pappa hele tiden, så da blir det bare slik. Jeg er en dårlig bonde, men det bekymrer meg ikke stort.

Min egen oppvekst var en fantastisk reise fra barn mot selvstendighet. Og jeg ønsker så indelig å gi mine egne barn en slik reise. Hverdagen er så travel, men må den egentlig være slik? Hvis man tenker på barndommen som reisen mellom Alexandria og Kairo. De aller fleste setter seg på et fly. Tiden man bruker er svært kort, for målet med reisen er å komme til Kairo. Men det er jo ikke den eneste måten å komme seg dit. Man kan også gå ombor i en båt og seile opp Nilen. Da blir reisen en opplevelse i seg selv. Man ser mye mer, og får tid til å reflektere over det man ser. Slik var barndommen min, og den vil jeg gi videre.

Om noen korte år så er mine barn voksne. Og hvis du da spør dem hva de husker fra sommeren 2010. Så kan det jo hende at de svarer. ”Jo det var det året at pappa ikke fikk vasket fjøset eller kjørt møkk før langt utpå høsten. Men jeg tror ikke det. Jeg tror de vil si. ”2010? Å ja…det var sommeren vi bygde Villa Baluba”

God reise.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt