Verdidebatt

"Den som har øre, han høre hva Ånden sier til menighetene!"

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
I Åpenbaringsboken formidler Johannes budskap fra Jesus til syv menigheter i Lilleasia. Jeg tar fram her budskapene til menighetene i Filadelfia og i Laodikea. Det står i Åp 3, 7-22, men jeg siterer her bare noen vers:
”Og skriv til engelen for menigheten i Filadelfia: Dette sier Den Hellige, Den Sannferdige, Han som har Davids nøkkel, Han som åpner opp og ingen lukker igjen, og lukker igjen og ingen åpner opp: Jeg vet om gjerningene dine. Se, jeg har satt foran deg en åpnet dør, og ingen kan lukke den igjen. For du har liten styrke, og du har… tatt vare på mitt ord om utholdenhet…” 
Menigheten i Laodikea fikk høre: ”Jeg vet om gjerningene dine, at du verken er kald eller varm. Om du enda var kald eller varm! Derfor, fordi du er lunken… vil jeg spy deg ut av min munn. Fordi du sier: Jeg er rik, har fått overflod og har ikke behov for noe, og ikke vet at du er elendig, ynkelig, fattig, blind og naken… Se, jeg står for døren og banker. Om noen hører min røst og åpner døren, da vil jeg gå inn til ham…” 
En gammel fabel forteller om haren og skilpadden som hadde løpekonkurranse. Haren var sikker på at han vinner, og tok det avslappet, kastet seg for å hvile ved veien, og sovnet. Mens han sov, vraltet skilpadden forbi ham og kom først i mål. Jeg synes at dette eventyret illustrerer på en treffende måte Filadelfia og Laodikea. Den overlegne haren var i sitt hovmod så bevisst over sin styrke og fart at han koplet av. Den i sine egne øyne fremragende, rike og flotte Laodikeamenigheten var lunken og kvalmende for Jesus. Men som den trege skilpadden med liten styrke vant konkurransen på grunn av sin utholdenhet, så viser Filadelfia at en menighet med liten styrke, men med stor avhengighet av Guds ord finner nåde hos Jesus.
Jesus har Davids nøkkel, og det er bare Han som har den. Å bruke nøkkelen er bundet til Guds rikes lovmessigheter. ”Gud står de stolte imot, men de ydmyke gir Han nåde.” Han gir ikke nåde til den hovmodige elitemenigheten i Laodikea. Allikevel gir Han dem en mulighet, mens Han står kvalm for en lukket dør og banker. Han kunne ikke bruke nøkkelen der. Han ventet på ører som hører budskapet om omvendelse.
I Filadelfia var det lydhøre ører. Der hadde de lyttet til Jesu ord og i sin ringhet tatt vare på Hans ord om utholdenhet og tålmodighet. Her møtte Jesus ikke hinder for å åpne døren. Menigheten var ikke selvtilstrekkelig, men avhengig av Jesus og Hans ord.
Herren ”vekker meg morgen etter morgen. Han vekker mitt øre, så jeg skal høre som disipler hører. Herren Gud har åpnet mitt øre. Jeg var ikke gjenstridig og vendte meg ikke bort.” Jes 50, 4-5. Kanskje var Davids nøkkel nettopp et bilde om lydhøre ører. Lydhørhet gjorde det mulig for Jesus å åpne dører og gjennomføre sine planer.
De syv menighetene fikk hver sitt spesielle budskap. Men hver av dem fikk også en felles formaning: ”Den som har øre, han høre hva Ånden sier til menighetene!”
Kanskje  er noen av lesere  interessert i å studere nærmere på Laodikeamenigheten. Her er det en link til to høreverdige og severdige videoer om forførelser: http://www.bibelfokus.se/avfallet    

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt