Bjarne Dæhli

4

Tankepoliti på Skjærgårds

Publisert: 12. jul 2010

Virker engasjement ekskluderende? spør Norges kristelige studentforbund etter det ble kjent at Changemaker ikke kan jobbe med politikk på Skjærgårds music and mission festival. Til Vårt Land begrunner Jarle Storebø avslaget med at teologiske stridsspørsmål og andre partipolitiske saker skal få ligge under festivalen.

Forbundet ble selv tidligere i år bedt om å endre profilen om de skulle ha stand under festivalen. På sin hjemmeside skriver Forbundet at de reagerer på trenden om at samfunnsengasjement virker splittende, som en motsetning til det "å kose seg sammen på kristen festival".

Det er beklagelig at det utøves politisk sensur av ungdomsorganisasjoner på en viktig møteplass som Skjærgårds. Like alvorlig er det at det viser en slags ønsket fremmedgjøring av politikk innenfor enkelte kristne miljøer.

Ungdom som ønsker å ta vare på skaperverket og jobbe politisk for å gjennomføre det, bør da vel heies fram og ikke knebles fordi det er en fare for at folk tar standpunkt?

At Changemaker, ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp, sensureres av festivalens selvutnevnte tankepoliti, er undergravende for det verdigodset som festivalen ønsker å fremme.

Og hvem er det som kan bestemme hvem som er enig om hva? Det er mye politikk i å avvise Forbundet og Changemaker. Ved å trekke linjen mellom informasjon og provokasjon befinner Storebø og resten av tankepolitiet på Skjærgårds seg godt innenfor grensen for politikk.

Barn og ungdoms synspunkt i samfunnsspørsmål som klima, tro og livssyn er en grunnleggende positivt. Det er lite fremtidsrettet av festivalledelsen å ta seg til rette som tankepoliti ovenfor ungdoms samfunnsengasjement.

Oljeavhengig

Changemaker setter fokus på de grunnleggende årsakene til urettferdighet i verden. I år handler kampanjen om vår tids største generasjonskonflikt: Skal oljen få ligge eller skal norsk oljeproduksjon bidra til fortsatt oljeavhengighet?

Siden de nå går glipp av de 4000 underskriftene de pleier å samle på festivalen, håper jeg du går inn på oljeavhengig.no, tar standpunkt om du vil og signerer oppropet hvis du er enig i budskapet.

Kommentar #1

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

RE: Tankepoliti på Skjærgårds

Publisert over 11 år siden
12.07.10 kl. 17:42 skrev Bjarne Dæhli: "Det er beklagelig at det utøves politisk sensur av ungdomsorganisasjoner på en viktig møteplass som Skjærgårds. Like alvorlig er det at det viser en slags ønsket fremmedgjøring av politikk innenfor enkelte kristne miljøer."

---

Så er jeg kanskje en av få de som ble glad da jeg leste i Vårt Land om at Changemakers var begrenset til en stand. Jeg har oppfattet Skjærgårds som et evangeliserende prosjekt, og i så fall kommer det i en ganske annen klasse som i det minste bør være overordnet enhver form for politikk.

Selv om jeg selv er interessert i politikk, så har jeg alltid ivret for at det må holdes separat fra evangelium og trosutøvelse. Jeg har sett negative konsekvenser av denne blandingen, ikke minst der hvor kristensionismen gjør inntog i menighetene.

For hva er mest kristelig av å være for en større innvandring eller å mene at den bør begrenses? Er det mer kristelig å være for norsk medlemsskap i EU eller mot? Listen blir fort legio dersom man forfølger tankerekken. Det er faktisk ikke så mange ting kristne er enige om når det kommer til politikk.

Det var derfor antagelig en klok beslutning som arrangørene tok når de satte krav om å unngå politiske og teologiske slagsider under festivalen. Det er en "sensur" Changemakers bør kunne leve med.

Kommentar #2

Gaute Granlund

6 innlegg  108 kommentarer

Godt skrevet!

Publisert over 11 år siden

Saklig og velskrevet innlegg! Å nekte Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon, Changemaker, å drive politisk arbeid er ganske totalitært.

Selv skulle jeg ønske at Skjærgårds hadde en rausere profil.

Det er fint å høre på musikk og kose seg i solen, men verden der ute finnes, og hvis ikke kristen ungdom skal være engasjert for en mer rettferdig verden, hvem skal da være engasjert?

Kommentar #3

Morten Dahle Stærk

42 innlegg  136 kommentarer

RE: Godt skrevet!

Publisert over 11 år siden

13.07.10 kl. 13:07 skrev Gaute Granlund:

Saklig og velskrevet innlegg! Å nekte Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon, Changemaker, å drive politisk arbeid er ganske totalitært.

Å kalle dette totalitært er å spytte på dem som sitter i konsentrasjonsleirer akkurat nå og lider for sin overbevisning. Ifølge bokmålsordboka er totatilært forbundet med diktaturstater "der bare ett politisk parti er tillatt". Å bruke dette uttrykket om en festival der det er fritt for alle å mene det de vil og ytre det de vil er bomskudd.

Jeg forsvarer Skjærgårds Music and mission sin rett til å styre salgs- og informasjonsstrømmen på festivalen. Jeg har selv i en årrekke engasjert meg som kristen i samfunnsspørsmål og politikk. Jeg synes likevel ikke det er riktig å stille opp på festivalen med et klart politisk budskap som splitter. Jeg mener at familieverdiene er satt i spill med den nye ekteskapsloven, men synes ikke en kristen ungdomsfestival er stedet å samle underskrifter eller verve medlemmer så lenge det er en kontroversiell sak.

Det er nemlig forskjell på salgskommunikasjon med spissede budskap (som stands er) eller et seminar eller et panel med dialogbasert kommunikasjon som går begge veier.

Alle tomler opp for Skjærgårds som vil servere en rusfri, kristen festival med stor takhøyde, men som ønsker å unngå det som splitter ved å fokusere på evangeliet.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere