Verdidebatt

Lite å rutte med

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg leser til stadighet om hvordan folk er misfornøyd med at staten tar for mye av lønnen eller pensjonen deres. Skatter og avgifter som føles urettferdig mot en selv eller folk man vet sliter med økonomien allerede. Eller at man har jobbet og slitt hele livet, men sitter likevel igjen med mindre en man føler at man har "fortjent".

Ofte går det også på hvor urettferdig skatter og avgifter er fordelt. At det blir tatt penger fra feil grupper, mens andre grupper slipper billigere unna.

Jeg ser jo at lang utdannelse betyr mer lønn. Eller folk som har jobbet hardt i mange år, eller folk som gjør en svært god jobb. Men så er det den andre siden. Folk som aldri fikk muligheten til å opparbeide seg noe som helst. Kanskje fordi helsa svikta i ung alder. Eller som vår eldste generasjon av damer her i landet. Som ofte er minstepensjonister fordi de var hjemme med barn mesteparten av sitt voksne liv. Men de satt til verden og tok seg av ny arbeidskraft til landet.

Hvem fortjener hva? Hva bør kriteriet være for hvem som har "fortjent" lønna eller pensjonen sin mer enn andre?

Det er jo også forskjell på om man er alene eller har to inntekter. Hvor mange barn man har å forsørge. Om man har kommet å langt i livet at man har betalt ned all gjeld og sitter med hus, bil og alle andre materielle ting man opparbeider seg gjennom et langt liv.

Det er ingen tvil om at mange har det veldig godt her i landet. Likevel så er det langt fler enn dem som faktisk er fattige som klager over at de sitter igjen med "for lite" penger når staten har "tatt" sitt.

De aller fleste er med å bidra til samfunnet på en eller annen måte. Men det kan virke som alt skal måle i penger, utdannelse og hvor godt betalt jobb man har. Blir det alltid riktig? Og hva med dem som uforskyldt ikke kan bidra med så mye som mange andre?

Hvor mye skal vi ha før vi blir fornøyde? Eller hvor lite kan vi gå med på å sitte igjen med for å bidra til felles goder?

Jeg vet ikke hvor mye det reelt sett koster i kroner og øre å ligge på feks sykehuset i en uke. Eller hvor mye det koster å ha et barn i skolen i et år. Men jeg vil tro det er ganske mye mer enn hva staten "tar" av våre hardt opparbeidede penger hvert år.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt