Verdidebatt

Hvordan skal vi forstå 1. Johannes brev 2, 18 – 19?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

#18 Mine barn, nå er det den siste tid. Dere har hørt at Antikrist skal komme, og mange antikrister har alt stått fram. Derfor vet vi at den siste tid er kommet. 19 De er utgått fra oss, men de var ikke av oss. Hadde de vært det, da ville de blitt hos oss. Slik skulle det bli klart at ikke alle er av oss.#

Hvem er det Johannes taler om her? Det antas at Johannes skrev de tre brevene sine mellom han skrev sitt evangelium, som tradisjonen tilsier at ble skrevet rundt år 85, og Åpenbaringsboken, som han skrev rundt ti år senere. Johannes har da naturligvis lagt merke til at det allerede var sneket seg inn vranglære i menigheten. Hva dette var kan vi bare gjette oss til, men historikeren Sokrates, som levde på 400-tallet e.Kr. skriver i sin Ecclesiastical History. "Nesten alle kirkene i verden feirer sakramentene på sabbaten hver uke, men de kristne i Alexandria og Rom har av en eller annen tradisjon sluttet med å gjøre dette." I disse to datidens metropoler drev man med søndagshelligholdelse, noe som Sokrates forteller oss.

Kan det ha vært dette Johannes har i tankene da har i vers 19 sier at de er utgått fra oss (oss = urkirken – og ikke til å forveksle med den katolske kirke), men de var ikke av oss?

Kan det være de samme makter og myndigheter som han skriver om i sin siste bok, Åpenbaringsbokens 17. og 18 kapittel?
Andre tekster som har direkte tilknytning til 1. Joh. 2, 18 – 19 er: Apg. 15, 24 og Apg 20, 30.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt