Verdidebatt

Var Jesus en apokalyptisk profet for sin tid?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg vil her vise hvordan et budskap endrer seg over tid. Historikere en enige om at de beste kildene er de eldste ( Tommelfinger regelen). I evangeliene er Markus den eldste og derfor mest pålitelig hvis vi vil vite hva Jesus virkelig sa. Evangeliene ble skrevet over en periode på ca 50 år, og endret karakter etterhvert. I Markus som jeg siterer har Jesus et klart apokalyptisk budskap hvor menneskesønnen skal komme i nær fremtid.

Går vi til Markus og Lukas ser det ut som det apokalyptiske budskapet ble svakere og svakere til det ble helt borte i Johannes.

Hva er årsaken til det? Egentlig ikke vanskelig å forstå. Markus er tettere opp til hendelsene enn Matteus og Lukas. Etter som tiden gikk og menneskesønnen ikke kom, måtte Matteus og Lukas tilpasse budskapet til sin virkelighet, endetiden ble mer usikker i tid. Helt til Johannes fjernet det apokalyptiske budskapet.

Konklusjonen når vi bruker kildekritikk er: Det er mest sannsynlig at Jesus sa det Markus skrev, og at Jesus virkelig sa at guds interversjon ville skje i hans tid. Var han en apokalyptisk profet for sin tid?

Markus 8: 38

Den som skammer seg over meg og mine ord i denne utro og syndige slekt, skal også Menneskesønnen skamme seg over når han kommer i sin Fars herlighet sammen med de hellige engler.»

Markus 9:1

Og han la til: «Sannelig, jeg sier dere: Noen av dem som står her, skal ikke smake døden før de ser at Guds rike er kommet med kraft

Markus 13: 24-30

Men i de dager, etter denne trengselstiden, skal
           solen bli formørket
           og månen miste sitt lys.
          
    25  Stjernene skal falle fra himmelen,
           og himmelrommets krefter skal rokkes.
26 Da skal de se Menneskesønnen komme i skyene med stor makt og herlighet. 27 Han skal sende ut englene og samle sine utvalgte fra de fire verdenshjørner, fra jordens ytterste grense til himmelens ytterste grense.
Lær av fikentreet
28 Lær en lignelse av fikentreet: Når det får sevje i grenene og skyter blad, da vet dere at sommeren er nær. 29 Slik skal også dere vite, når dere ser dette skje, at han er nær og står for døren. 30 Sannelig, jeg sier dere: Denne slekt skal ikke forgå før alt dette skjer.

Matteus 13: 40-43

40 Og som når ugresset blir sanket sammen og brent på ilden, slik skal det gå ved verdens ende: 41 Menneskesønnen skal sende ut sine engler, og de skal sanke sammen og ta bort fra hans rike alt som fører til fall, og alle som gjør urett. 42 Så skal de kaste dem i ildovnen, der de gråter og skjærer tenner. 43 Da skal de rettferdige skinne som solen i sin Fars rike. Den som har ører, hør!

Matteus 24:44

Derfor må også dere være forberedt! For Menneskesønnen kommer i den time dere ikke venter det.»

Lukas 21: 34-36

Vær på vakt, og la dere ikke sløve av svir og drikk og dagliglivets bekymringer, så den dagen plutselig kommer over dere 35 som en snare. For den dagen skal komme over alle som bor over hele jorden. 36 Våk hver tid og stund og be om å få kraft til å komme velberget fra alt det som skal hende, og bli stående for Menneskesønnen.»

Lukas 17: 24-30

24 For slik som lynet flammer opp og lyser fra himmelrand til himmelrand, slik skal Menneskesønnen komme til syne på sin dag. 25 Men først må han lide mye og bli forkastet av denne slekt.
    26 Og som det var i Noahs dager, slik skal det også være i Menneskesønnens dager. 27 De spiste og drakk, giftet seg og ble giftet bort, helt til den dagen Noah gikk inn i arken. Så kom storflommen og gjorde ende på dem alle. 28 På samme måte var det i Lots dager: De spiste og drakk, kjøpte og solgte, plantet og bygde. 29 Men den dagen da Lot gikk ut av Sodoma, regnet det ild og svovel fra himmelen og gjorde ende på dem alle. 30 Slik skal det også gå den dagen Menneskesønnen åpenbarer seg.

Lukas 12:40

Vær også dere forberedt! For Menneskesønnen kommer i den time dere ikke venter det.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt