Verdidebatt

Kortsiktig eller langsiktig?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Lidelser er noe vi helst og naturlig vil unngå. Vi ser ingen mening med dem. I vår tid arbeides det mye for å slippe lidelser. Hvis vi har det vondt, så bedøver en pille smerten. Vårt samfunn og våre hjem er organisert på en måte som gjør det lettere å leve. Allerede lite motstand kan være en stor tålmodighetsprøve for dagens mennesker. Med underholdning, alkohol og narkotika bedøver mange sin indre smerte.

Smerten kom i verden på grunn av synd. Vi lider ikke bare på grunn av egen synd, men andre kan forårsake oss, og vi for andre, mange slags lidelser. Fordi det å gjøre synd er lystbetont, merker man ofte ikke sammenhengen med "den gode og herlige synden" og dens frukter som kan ta sin tid til å modnes. For eksempel mange sekspartnere før man gifter seg er som oftest en vesentlig årsak til skilsmisse, som igjen kan årsake mange lidelser for mange mennesker. En såkalt kjærlighet, som kanskje ikke skadet andre der og da, kan bli en liten og "uskyldig" begynnelse for mange skadelige  ringvirkninger i tidens løp.

Guds bud er langsiktige. De lærer oss å tenke først. Betenkningstiden kan gjøre vondt, men samtidig spare for mange lidelser etterpå. Kjærlighetens grensesetting kan oppleves sårende her og nå, men litt ettertanke i ydmykhet hjelper å finne den langsiktige meningen.  Kjernen og innholdet i Guds bud er kjærlighet. Målet for Guds bud er ikke bare å unngå å forårsake smerter for andre, men å fremme hverandres lykke og framgang. Langsiktig.

Derfor: "Frykt Gud og hold Hans bud, dette gjelder alle mennesker." (Fork 12,13)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt