Bjørn Roger Rasmussen

17

God påske?

Publisert: 2. apr 2010

Ifølge Vårt Land 27. mars 2010 tror tre av ti at Jesus stod opp igjen. Andre undersøkelser har vist at veldig mange ikke vet hva som skjedde ifølge Bibelen på de ulike påskedagene (palmesøndag, skjærtorsdag, langfredag og påskedag).

Dette at så få tror på det kristne budskap og at kunnskapsnivået er såpass lavt blant landets innbyggere bør utfordre, vekke og skremme oss kristne.

Hvorfor klarer ikke vi kristne å få påskebudskapet ut til landets befolkning? Kanskje blir alt for mye tid brukt på interne trivielle diskusjoner og krangler? Kanskje har mange menigheter blitt en lukket sosial koseklubb for spesielt utvalgte? Kanskje tar enkelte avstand fra menighet og kristentro pga. de forbinder kristendommen med fullt av menneskelagde bud og regler? Kanskje har fordømmelsen fått større plass enn kjærligheten i landets menigheter?

Landets kristne og landets menigheter har en stor utfordring for å få ut budskapet til landets befolkning. At påske bare betyr fri, Kvikk Lunsj, appelsin, egg og skigåing for folk flest bør utfordre oss!

Vi har en jobb å gjøre med å nå ut med Bibelens budskap!

mvh BRR

Kommentar #1

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Litt skremt

Publisert nesten 12 år siden

02.04.10 kl. 10:46 skrev Bjørn Roger Rasmussen:"Dette at så få tror på det kristne budskap og at kunnskapsnivået er såpass lavt blant landets innbyggere bør utfordre, vekke og skremme oss kristne."

---

Ja - jeg blir faktisk litt skremt enkelte ganger. Dette uvitenhetsspøkelset dukker ofte opp når jeg ser på spørrekonkurranser. Nå er jeg ikke lenger overrasket når f.eks. oppegående studenter ikke har hørt om Adam eller Eva. Eller hvilke 2 deler Bibelen er delt inn i.  Eller hva de forbinder med Jonas og en stor fisk. Eller hva er navnet på en av forfatterne av de fire evangelier i Det nye testamentet.

Og forrige dagen ble det avslørt at et relativt nykonfirmert familiemedlem i en lokal pinsemenigheten ikke visste hvorfor vi feiret pinse.

Jo - uvitenheten idag er skremmende. Søndagsskolestatistikken gjør det situasjonen også deprimerende. Vi lever desidert i den post-kristne era. Vil Jesus finne troen på jorden når Han kommer igjen?

Kommentar #2

Magnus Husøy

19 innlegg  4123 kommentarer

RE: God påske?

Publisert nesten 12 år siden
02.04.10 kl. 10:46 skrev Bjørn Roger Rasmussen:

Ifølge Vårt Land 27. mars 2010 tror tre av ti at Jesus stod opp igjen.

(...)

Dette at så få tror på det kristne budskap og at kunnskapsnivået er såpass lavt blant landets innbyggere bør utfordre, vekke og skremme oss kristne.

(...)

Kanskje har mange menigheter blitt en lukket sosial koseklubb for spesielt utvalgte?

(...)

Vi har en jobb å gjøre med å nå ut med Bibelens budskap!

mvh BRR

Hei og god påske Bjørn Roger.

Ja, disse tallene bekrefter bare det mange allerede har hintet om, nemlig at antallet kristne i Norge er forholdsvis lavt. Et høyt anslag vil på bakgrunn av disse tallene kun beløpe seg til 30 %, men vi ligger nok nærmere rundt 15 % i realiteten. Nok om det...

Både kunnskap og tro synes å ligge lavt, men kanskje også blant de kristne? Jeg tror at du har rett i "koseklubb"-teorien. Mange kristne vet svært lite om Bibelen og evangeliets trossannheter. Dermed er det også vanskelig å se for seg at disse kristne skal kunne lære opp andre (de som ikke tror).

Den jobben vi har å gjøre før vi kan nå ut med Bibelens budskap er å lese Bibelen og lære oss budskapet selv i stedet for å drive intern koseklubb med vafler og aktiviteter... Når det er sagt så skal vi naturligvis kontinuerlig nå ut med budskapet - i den grad vi er i stand til å gjøre det.

Mvh Magnus 

Kommentar #3

Rolf-Erik Pedersen

17 innlegg  1884 kommentarer

RE: RE: God påske?

Publisert nesten 12 år siden

 Koseklubb-teorien er én ting.  Fordømmelsen er noe annet.  Mange av mine ikke-kristne bekjente mener at kristne er så raske på pletten med å fordømme.  Og det har de muligens rett i.  Jeg tenker f.eks. på bråket rundt unge fru Hansen i KrF hvor noen kjerringer i en tv-reportasje klarte å lire av seg at "hun er ingen kristen, men eg skal be om at hun blir det".  Slikt legger folk merke til.  Og disse representantene får vel ikke akkurat andre lyst til å ta i mot evangeliet.....  Det er ikke noe merkelig at mange tar frem mørkemann-stemplet.

Men mange av menighetene virker også som nærmest uinntagelige festninger.  Det blir fort en vi-her-inne-og-de-der-ute holdning.  Å ikke være av denne verden betyr ikke at man mentalt skal plassere seg på en annen planet. 

Selv så har jeg vært så heldig at jeg lærte mye om evangeliet på skolen (ja, jeg er såpass gammel at jeg i min tid hadde kristendomskunnskap på skolen.  Og det uten å ha tatt skade av det.), dessuten var jeg en flittig gjenger på søndagsskolen (selv om NLM forsøkte det beste de kunne å skremme livskiten ut av meg).  Men troen kom vel på plass iløpet av barndommen.  Og den har heldigvis vært der siden, mer eller mindre.

Kommentar #4

Terje Johs. Johansen

26 innlegg  1906 kommentarer

Påsken

Publisert nesten 12 år siden

Som det sies av de fleste her er kristendommen i en nedadgående kurve for tiden. I min barndom hadde vi påskestevner hvor man trommet sammen de mest kjente og profilerte forkynnerne i dette landet. De stengte ikke ikke menighetslokalene og dro på påskeferie. Nei, det var fulle hus med stormende jubel. Dengang var det lett å være en kristen og tilbudene stod i kø.

I dag flommer det akkurat ikke over med slike møtetilbud. Det eneste som flommer over for tiden er råtten snø som smelter. Jeg tror mange kristne har fått det så bra at familiehytta lokker mer enn et møte eller tre. Hvorfor har det blitt slik? Er velstanden blitt så høy at Gud ikke behøver å være med lenger? Med slike holdninger er det ikke noe rart at de unge blir lidende her, ja, om det er noe lidelse vet jeg ikke, for så lenge mange unge ikke kjenner Gud kan de heller ikke vite noe heller om han. Kjødet er jo skrøpelig og står det åndelige i mot. Dette er det man kaller det normale liv. Uten at slike blir født på nytt kan de heller ikke forlange noe av dem. Dette er trist, men sant. Folk snakker om skiturer, hytter og lange feriereiser utenlands i stedenfor å søke mer tilknyttning til det åndelige livet. Det er ikke ferie som gir krefter, men det er Herren som gir stor styrke og kraft i hverdagen. Vi har det for godt, dessverre, og så lenge vi lever på det nivået, blir Jesus fjernere og fjernere for oss. Jeg er enig med en som sa her:Jesus sa:Mon tro om jeg finner troen på jorden da jeg kommer igjen? Jeg tror ikke Gud vil nekte oss fritid, men nå har fritiden tatt overhånd. Gudshusene ligger brakk for tiden. De fleste gidder snart ikke å holde oppe fordi møtedeltagerne ligger heller på hytta og slikker sol enn å delta på møter. Jeg snakker nå til de kristne. De som ikke vil ha noe med dette å gjøre, får bare forsette med påskefeiringen. God påske!

Kommentar #5

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

RE: Påsken

Publisert nesten 12 år siden
02.04.10 kl. 14:02 skrev Terje Johansen:

"Som det sies av de fleste her er kristendommen i en nedadgående kurve for tiden."

---

Ja - det er ofte litt for lett å ekstrapolere virkeligheten i Norge til resten av verden. Heldigvis er avkristningen ikke nødvendigvis et globalt fenomen. Fortsatt er kristendommen den "religion" som både er størst og øker mest med angivelig over 25 millioner i året.

Det er jo et svært stort antall, men vi må nok regne med at mye av disse tallene representerer nominelle kristne. Og tallet blir dessverre også "for lite" når man tar befolkningsveksten i verden med i betraktningen. På den andre siden er det kanskje grunn til å tro at de positive tallene er for lite, tatt i betraktning den store vekkelsen som har gått i flere år i Kina med titalls nye millioner av kristne, hvor vi vet det er store "mørketall", for å bruke et uttrykk som aldeles ikke passer i denne sammenhengen.

Vi får prøve å også se på det positive som skjer. Å forbanne mørket har aldri ført noe steds hen.

Kommentar #6

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Frihet fra høytider!

Publisert nesten 12 år siden

Meningsmålinger om ditt og datt er vel bare å ta med en klype salt. Tror ikke det står så dårlig til i dette landet. Det er nok flere troende enn vi er klar over. Jeg tror forresten at en god del troende i dette landet pakker både kvikk-lunsjen og appelsinene ned i ryggsekken og drar til fjells i påsken fremfor å sitte i en kirke å høre en reprise av fjorårets påskebudskap.

Kommentar #7

Magnus Husøy

19 innlegg  4123 kommentarer

RE: RE: RE: God påske?

Publisert nesten 12 år siden
02.04.10 kl. 12:19 skrev Rolf Egil Pedersen:

 Koseklubb-teorien er én ting.  Fordømmelsen er noe annet. (...)

Ja, her har du selvfølgelig rett Rolf Egil. Jeg følger dine resonnementer. Mvh Magnus

Kommentar #8

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

RE: God påske?

Publisert nesten 12 år siden
02.04.10 kl. 10:46 skrev Bjørn Roger Rasmussen:

Hvorfor klarer ikke vi kristne å få påskebudskapet ut til landets befolkning? 

 Jeg tror mye av årsaken rett og slett ligger i det at dagens nordmenn ikke lenger er "sauer" når det kommer til tradisjoner. Det er religionsfrihet i Norge, fler og fler innser at ikke påsken (eller andre høytider) forgår dersom de lager sine egne tradisjoner, eller gjør litt forskjellig fra år til år avhenging av egne behov og lyster.

Jeg tror fortsatt de aller fleste nordmenn vet hovedbudskapet med det bibelske i påsken. Noen tror på det, andre ikke.

Ser man 20 år tilbake i tid, så fant man sjelden nordmenn som feks reiste til syden i jula. Jula var ofte en tid som var så preget av tradisjoner at det å reise bort var helt "utenkelig". Og spurte man hvorfor, så var jo ofte svaret i den duren at "jo, men slik har det jo alltid vært" (Og noe nytt og helt annerledes blir da utenkelig).

Jeg tror at "argumentet" (det er jo ikke noe argument, bare en påstand) "slik har det alltid vært" er på vei bort. Vi har blitt flinkere til å realisere våre egne liv, drømmer, og ønsker om hvordan vi vil feire jul, påske og andre ting. Vi bryr oss ikke lenger så mye om det er på tvers av hva naboen eller venner gjør, så lenge det gjør oss selv godt. Og det er jo positivt :)  For gjør vi oss selv lykkelige, så er vi også en større ressurs for dem som er rundt oss :)

Kommentar #9

Rolf-Erik Pedersen

17 innlegg  1884 kommentarer

RE: Frihet fra høytider!

Publisert nesten 12 år siden
02.04.10 kl. 15:34 skrev Gunnar Lund:

Meningsmålinger om ditt og datt er vel bare å ta med en klype salt. Tror ikke det står så dårlig til i dette landet. Det er nok flere troende enn vi er klar over. Jeg tror forresten at en god del troende i dette landet pakker både kvikk-lunsjen og appelsinene ned i ryggsekken og drar til fjells i påsken fremfor å sitte i en kirke å høre en reprise av fjorårets påskebudskap.

 ****

Det tror jeg du har rett i, broder Gunnar!  Det er flere troende enn vi er klar over, selv om søkningen til kirke og bedehus ikke akkurat flyr i været.  Samfunnet har endret seg dramatisk, men kirken har fortsatt gudstjeneste søndag kl. 11.00 og Tryggheim bedehus har møte søndag kl. 17.00.  Som i fjor.  Som de siste 30 årene.  Jeg vet nøyaktig hva presten vil si under gudstjenesten langfredag (stort sett det samme som foregående påsker), og evangelist Nilsen på Tryggheim sier vel også stort sett det samme, før han overlater mikrofonen til Ellen og Cecilie som skal synge (de samme salmene som ifjor) og før Agda har bedehuskaffen klar....

Kommentar #10

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

RE: Litt skremt

Publisert nesten 12 år siden
02.04.10 kl. 11:26 skrev Leif Gullberg:02.04.10 kl. 10:46 skrev Bjørn Roger Rasmussen:"Dette at så få tror på det kristne budskap og at kunnskapsnivået er såpass lavt blant landets innbyggere bør utfordre, vekke og skremme oss kristne."

---

Ja - jeg blir faktisk litt skremt enkelte ganger. Dette uvitenhetsspøkelset dukker ofte opp når jeg ser på spørrekonkurranser. Nå er jeg ikke lenger overrasket når f.eks. oppegående studenter ikke har hørt om Adam eller Eva. Eller hvilke 2 deler Bibelen er delt inn i.  Eller hva de forbinder med Jonas og en stor fisk. Eller hva er navnet på en av forfatterne av de fire evangelier i Det nye testamentet.

Og forrige dagen ble det avslørt at et relativt nykonfirmert familiemedlem i en lokal pinsemenigheten ikke visste hvorfor vi feiret pinse.

Jo - uvitenheten idag er skremmende. Søndagsskolestatistikken gjør det situasjonen også deprimerende. Vi lever desidert i den post-kristne era. Vil Jesus finne troen på jorden når Han kommer igjen?

Ja her er pekefingeren fremme igjen. Uvitende ....

Barn og unge i dag er ikke uvitende, men de vet andre ting enn det du er opptatt av. Det at de ikke kan mye om påske betyr ikke at de er uvitende, men at høytiden ikke opptar de. Strengt tatt er det heller ingen viktig ting å kunne. Ihvertfall ikke for alle.

Kommentar #11

Rolf-Erik Pedersen

17 innlegg  1884 kommentarer

RE: RE: Litt skremt

Publisert nesten 12 år siden
02.04.10 kl. 19:06 skrev Morten Christiansen:Ja her er pekefingeren fremme igjen. Uvitende ....

Barn og unge i dag er ikke uvitende, men de vet andre ting enn det du er opptatt av. Det at de ikke kan mye om påske betyr ikke at de er uvitende, men at høytiden ikke opptar de. Strengt tatt er det heller ingen viktig ting å kunne. Ihvertfall ikke for alle.

 ****

Nå klarer vel du å se pekefinger i alt du ikke er enig i, så videre overaskende er det vel ikke.  At du mener kunnskap om påske ikke er nødvendig betyr at du glatt og elegant velger å overse at kristendommen faktisk - enten du liker det eller ei - er en del av vår kultur og vår historie.  Så noen basiskunnskaper om hvorfor vi faktisk har fri disse dagene tror jeg ikke ville skade noen.  Men for deg er det nok indoktrinering og maktovergrep.  Og noen kunne sikkert tenkes å bli krenket også.....

Kommentar #12

Heidi Terese Vangen

66 innlegg  1462 kommentarer

---

Publisert nesten 12 år siden

Kristne eller ikke, kunnskap om høytider og Bibelen har med almendannelsen å gjøre, og sviktende kunnskap om disse kan ikke alene tilskrives skiftende interesser i befolkningen. Det er noen ting en rett og slett bør vite for å kunne forstå den kulturen vi lever i og språket vi bruker.  

Når det gjelder dette med at kun tre av ti tror på Jesu oppstandelse bekymrer ikke det meg nevneverdig. (Mest sannsynlig fordi jeg er en av de andre syv...)  Om jeg husker rett, tror åtte av ti nordmenn på en gud, men ikke nødvendigvis den kristne.

Kommentar #13

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

RE: RE: RE: Litt skremt

Publisert nesten 12 år siden
02.04.10 kl. 20:08 skrev Rolf Egil Pedersen:Så noen basiskunnskaper om hvorfor vi faktisk har fri disse dagene tror jeg ikke ville skade noen. 

 Nå kan vel muligens jeg ha en unnskyldning for ikke å ha denne basiskunnskapen. Jeg var fritatt fra kristendomsundervisning på skole. Men alle barn i dag som går på en vanlig norsk skole får denne basiskunnskapen på skolen i RLE faget. Så var det om man ønsker å huske denne kunnskapen videre i livet. For jeg går ut fra at de som mener denne kunnskapen er viktig ikke ønsker å tvinge folk til å memorere den. Eller er det årlige eksaminasjoner av hver og en av oss dere ser for dere, slik at de som har glemt hva påsken står for, for de kristne, kan bli rettledet og minnet på hva de en gang lærte.

Men det skader ikke å vite om hva påsken betyr for de kristne. På den annen side ser jeg ikke helt hva det gavner heller. Hadde det ikke vært fordi jeg er her på Verdidebatten hadde jeg nok ikke snakket med en eneste person om hva påskens innhold er for kristne. At noen mener det gjør meg til en ignorant får så være.

Kommentar #14

Terje Johs. Johansen

26 innlegg  1906 kommentarer

RE: Frihet fra høytider!

Publisert nesten 12 år siden
02.04.10 kl. 15:34 skrev Gunnar Lund:

Meningsmålinger om ditt og datt er vel bare å ta med en klype salt. Tror ikke det står så dårlig til i dette landet. Det er nok flere troende enn vi er klar over. Jeg tror forresten at en god del troende i dette landet pakker både kvikk-lunsjen og appelsinene ned i ryggsekken og drar til fjells i påsken fremfor å sitte i en kirke å høre en reprise av fjorårets påskebudskap.

 Er det ikke slik da Gunnar at du blir vel ikke lei av å høre et godt budskap gjentatt? Hva mener du at det skulle være i steden for evangeliet? Vi har vel vært frelst noen år nå og vi har da hørt repriser år ut og år inn, men jeg har da aldri opplevd dette som noe negativt. Det å høre evangeliet er som å grave etter gull. Du finner en større klump hvor lenger du graver..

Kommentar #15

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

RE: RE: Frihet fra høytider!

Publisert nesten 12 år siden
02.04.10 kl. 23:31 skrev Terje Johansen:02.04.10 kl. 15:34 skrev Gunnar Lund:

Meningsmålinger om ditt og datt er vel bare å ta med en klype salt. Tror ikke det står så dårlig til i dette landet. Det er nok flere troende enn vi er klar over. Jeg tror forresten at en god del troende i dette landet pakker både kvikk-lunsjen og appelsinene ned i ryggsekken og drar til fjells i påsken fremfor å sitte i en kirke å høre en reprise av fjorårets påskebudskap.

 Er det ikke slik da Gunnar at du blir vel ikke lei av å høre et godt budskap gjentatt? Hva mener du at det skulle være i steden for evangeliet? Vi har vel vært frelst noen år nå og vi har da hørt repriser år ut og år inn, men jeg har da aldri opplevd dette som noe negativt. Det å høre evangeliet er som å grave etter gull. Du finner en større klump hvor lenger du graver..

Et godt budskap tåles å høres om igjen noen ganger, ja. Men jeg har også forståelse for de som ønsker å gjøre andre ting på høytidsdager. Vi kristne lever jo i påsken hver dag hele året. Så for oss spiller det vel liten rolle. Paulus nevner at en holder den ene dagen for å være vitigere enn den andre, en annen mener at alle dager er like, men enhver skal være fullt overbevist om sitt syn. Altså er det valgfritt, så det er helt i orden at noen velger å gå på ski i fjellet, tur i skogen, en kjørtur til svenskegrensa for å handle eller rett å slett bare sitte hjemme å se på tv. Til frihet har Kristus frigjort oss.

Kommentar #16

Bjørn Roger Rasmussen

17 innlegg  129 kommentarer

Påske

Publisert nesten 12 år siden

Angående: "...Altså er det valgfritt, så det er helt i orden at noen velger å gå på ski i fjellet, tur i skogen, en kjørtur til svenskegrensa for å handle eller rett å slett bare sitte hjemme å se på tv. Til frihet har Kristus frigjort oss."

Det er vel helt greit at folk velger å bruke påskedagene til andre ting enn å sitte i kirka eller forsamlingshuset.

Det som er skremmende etter mitt syn er at ganske store deler av landets befolkning ikke kjenner til Bibelens påskebudskap. Blant dem som kjenner budskapet er det igjen mange som velger å anse det som en historie uten forandring i virkeligheten.

Kommentar #17

Bjørn Roger Rasmussen

17 innlegg  129 kommentarer

Skrivefeil

Publisert nesten 12 år siden

Ovenfor skulle forandring ha vært forankring.

Kommentar #18

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Hva skremmer deg

Publisert nesten 12 år siden
03.04.10 kl. 09:00 skrev Bjørn Roger Rasmussen:

Det som er skremmende etter mitt syn er at ganske store deler av landets befolkning ikke kjenner til Bibelens påskebudskap. Blant dem som kjenner budskapet er det igjen mange som velger å anse det som en historie uten forandring i virkeligheten.

 Hva er det du finner skremmende? Hva mener du å se av samfunnsutvikling som går i en negativ retning ved at påskebudskapet ikke er så godt kjent lenger.

Er det en sammenheng mellom religiøsitet i et samfunn og hvordan samfunnet fremstår. Kan man for eksempel vise til at drap og vold er mindre utbredt der troen på en gud er større. Er samfunn med høyt antall religiøse mer omsorgsfulle og mer empatiske og har bedre sikkerhetsnett for borgerne.

Vi er ikke særlig religiøse av oss her på berget, like fullt er vi en fredelig liten plett i europas utkant. Hvis religionen utgjør en slik stor og viktig faktor for samfunnsutviklingen i en positiv retning burde vel ikke vi være de som har det fredligst her i europa.

Kommentar #19

Jan Bording

57 innlegg  2503 kommentarer

RE: Hva skremmer deg

Publisert nesten 12 år siden
03.04.10 kl. 09:41 skrev Lars Randby:

 Hva er det du finner skremmende? Hva mener du å se av samfunnsutvikling som går i en negativ retning ved at påskebudskapet ikke er så godt kjent lenger.

Nei Lars, du vet bedre enn dette. La gå at du ikke tror på evangeliet, men du vet at andre her tror det. Og du vet at vi anser evangeliet viktig for ethvert menneske. På et tidspunkt vil holdningen til evangeliet stå om liv eller død for ethvert menneske. Da må du skjønne at for oss er det skremmende når folk rundt oss plutselig ikke kjenner det lenger.

Vi begrunner ikke evangeliet med samfunnsutviklingen. Evangeliet omhandler menneskets forhold til Gud, som er mye viktigere.

Kommentar #20

Kjell G. Kristensen

149 innlegg  13843 kommentarer

Påskefeiring eller nyttårsfeiring?

Publisert nesten 12 år siden

Og hva var påsken egentlig?

Herren innstifter påskehøytiden

(2-Mos.12.1)

Herren sa til Moses og Aron mens de var i Egypt: 2 Denne måneden skal være nyttårsmåneden for dere. Dere skal regne den for den første måneden i året. 3 Si til hele Israels menighet: På den tiende dagen i denne måneden skal hver husfar ta seg ut et lam, ett for hver husstand! 4 Men er en husstand for liten til å spise opp et lam, skal husfaren og nærmeste grannen ta ett sammen, etter som de har folk til. Dere skal ikke regne flere på hvert lam enn at alle blir mette. 5 Det må være et årsgammelt, lyteløst værlam. Istedenfor et lam kan dere også ta et kje. 6 Dere skal ta vare på det til den fjortende dagen i denne måneden. Da skal hele Israels menighet slakte det straks etter at solen er gått ned. 7 Så skal de ta noe av blodet og stryke det på de to dørstolpene og dørbjelken i de husene hvor de spiser det. 8 Og kjøttet skal de spise samme natten; de skal steke det på ilden og spise det med usyret brød og bitre urter. 9 Dere må ikke spise det rått og ikke koke det i vann, men steke det over ilden, med hode, føtter og innvoller. 10 Heller ikke skal dere la noe bli tilbake til morgenen. Det som er igjen da, skal dere brenne opp. 11 Når dere spiser det, må dere ha belte om livet, sko på føttene og stav i hånden, og dere skal spise det i hast! Det er påskehelg for Herren. 12 For samme natt vil jeg gå gjennom Egypt og slå i hjel alle førstefødte i landet, både av folk og fe; og over alle gudene i Egypt vil jeg holde dom. Jeg er Herren.

13 Men blodet skal være det merke som viser hvilke hus dere er i. Når jeg ser blodet, vil jeg gå forbi. Ikke noe ødeleggende slag skal ramme dere når jeg slår Egypt. 14 Siden skal denne dagen være en minnedag for dere. Da skal dere holde helg og høytid for Herren. En evig ordning skal det være for dere å feire den i slekt etter slekt.

Denne påsken var til minne om de plager som ble sendt over landet Egypt, da farao nektet å bøye seg for Herren, jeg viser tilbake til kap.11 og 10:

4 For nekter du å la mitt folk fare, da sender jeg i morgen gresshopper inn over ditt land. 5 De skal dekke hele landet, så en ikke kan se jorden, og ete opp hvert grann som dere har igjen etter haglet. Hvert tre som vokser på markene deres, skal de gnage snaut. 6 De skal fylle dine hus og alle dine tjeneres hus og alle egypternes hus. Verken dine fedre eller forfedre har sett noe slikt fra den tid de slo seg ned i landet, og til denne dag.» Dermed snudde han seg og gikk bort fra farao.

Men farao nektet å la dem fare, men da sa Herren til Moses: 21«Rekk hånden opp mot himmelen, så skal det komme mørke over Egypt, et mørke så tett at en kan ta på det!» 22 Moses rakte hånden opp mot himmelen. Da ble det stummende mørkt i hele Egypt i tre dager. 23 Den ene kunne ikke se den andre, og i tre dager var det ingen som torde flytte seg fra sin plass. Men overalt der israelittene bodde, var det lyst.

Men farao ville la Israels barn dra ut av Egypt, og Herren sendte derfor enda flere plager over Egypts land, 2.M.11.1: «Enda en plage skal jeg føre over farao og over Egypt; så vil han la dere fare herfra. Ja, ikke bare det, men han kommer til å jage dere bort herfra. 2 Si til folket at hver mann skal be sin granne og hver kvinne sin grannekvinne om smykker av sølv og gull!» 3 Og Herren gjorde det slik at egypterne fikk godvilje for folket. Men så ble også Moses holdt for en meget stor mann i Egypt, både av faraos menn og av folket.
4 Moses sa: «Så sier Herren: Ved midnattstid vil jeg gå gjennom Egypt. 5 Da skal alle førstefødte i Egypt dø, fra den eldste sønn av farao som sitter på sin trone, til den eldste sønn av trellkvinnen som står bak kvernen, og alle de førstefødte dyr i buskapen. 6 Det skal lyde et høyt skrik i hele Egypt, som det ikke har vært maken til før og heller ikke skal bli det siden. 7 Men ikke en hund skal gjø mot noen av israelittene, verken mot mennesker eller dyr. Slik skal dere skjønne at Herren gjør forskjell på egypterne og israelittene.

Og slik slapp Israels barn ut fra Egypt, og dette skulle minnes å være en evig minnedag til minne om dette. (2.M.12.14)

 

 

Kommentar #21

Heidi Terese Vangen

66 innlegg  1462 kommentarer

RE: Hva skremmer deg

Publisert nesten 12 år siden
03.04.10 kl. 09:41 skrev Lars Randby:

Vi er ikke særlig religiøse av oss her på berget, like fullt er vi en fredelig liten plett i europas utkant. Hvis religionen utgjør en slik stor og viktig faktor for samfunnsutviklingen i en positiv retning burde vel ikke vi være de som har det fredligst her i europa.

Det er faktisk ikke riktig. Nyere undersøkelser viser at vi er ganske religiøse her i Norge (som nevnt tror 8 av 10 på en gud), men religionen er i endring, slik at de variablene vi før brukte for å måle religion vil vise til et samfunn som er stadig mindre religiøst, men det er altså ikke riktig.

Uten at jeg dermed nødvendigvis tror det er en sammenheng mellom religiøsitet og sosiale goder.

Kommentar #22

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

RE: RE: Hva skremmer deg

Publisert nesten 12 år siden
03.04.10 kl. 12:39 skrev Heidi T. Vangen:Nyere undersøkelser viser at vi er ganske religiøse her i Norge (som nevnt tror 8 av 10 på en gud), men religionen er i endring, slik at de variablene vi før brukte for å måle religion vil vise til et samfunn som er stadig mindre religiøst, men det er altså ikke riktig.

 Har du noen linker til disse målingene. Jeg har sjekket litt på nett men får ikke opp noen helt ferske undersøkelse men noen fra 2006-2008. Disse viser at det er omtrent halve befolkningen som tror på en gud. Det er jo da 30 prosent mindre enn de 80% du viser til.

Kommentar #23

Rune Huseby

1 innlegg  1081 kommentarer

RE: RE: RE: Hva skremmer deg

Publisert nesten 12 år siden
03.04.10 kl. 14:58 skrev Lars Randby:

 Har du noen linker til disse målingene. Jeg har sjekket litt på nett men får ikke opp noen helt ferske undersøkelse men noen fra 2006-2008. Disse viser at det er omtrent halve befolkningen som tror på en gud. Det er jo da 30 prosent mindre enn de 80% du viser til.

Aftenposten rapporter idag at 40% tror på en gud:

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3590579.ece

Kommentar #24

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

RE: RE: Hva skremmer deg

Publisert nesten 12 år siden
03.04.10 kl. 10:43 skrev Jan Bording:03.04.10 kl. 09:41 skrev Lars Randby:

 Hva er det du finner skremmende? Hva mener du å se av samfunnsutvikling som går i en negativ retning ved at påskebudskapet ikke er så godt kjent lenger.

Nei Lars, du vet bedre enn dette. La gå at du ikke tror på evangeliet, men du vet at andre her tror det. Og du vet at vi anser evangeliet viktig for ethvert menneske. På et tidspunkt vil holdningen til evangeliet stå om liv eller død for ethvert menneske. Da må du skjønne at for oss er det skremmende når folk rundt oss plutselig ikke kjenner det lenger.

Vi begrunner ikke evangeliet med samfunnsutviklingen. Evangeliet omhandler menneskets forhold til Gud, som er mye viktigere.

De kristne er redde for at andre ikke har ett forhold til Gud, Muslimer at andre ikke har ett forhold til Allha, Hinduismene at andre ikke har ett forhold til Brahma (osv), og Atistene er redd for alle de andre.

Kanskje en påsketur og en kviklunch hadde vært det beste :D

Kommentar #25

Heidi Terese Vangen

66 innlegg  1462 kommentarer

RE: RE: RE: Hva skremmer deg

Publisert nesten 12 år siden
03.04.10 kl. 14:58 skrev Lars Randby:03.04.10 kl. 12:39 skrev Heidi T. Vangen:Nyere undersøkelser viser at vi er ganske religiøse her i Norge (som nevnt tror 8 av 10 på en gud), men religionen er i endring, slik at de variablene vi før brukte for å måle religion vil vise til et samfunn som er stadig mindre religiøst, men det er altså ikke riktig.

 Har du noen linker til disse målingene. Jeg har sjekket litt på nett men får ikke opp noen helt ferske undersøkelse men noen fra 2006-2008. Disse viser at det er omtrent halve befolkningen som tror på en gud. Det er jo da 30 prosent mindre enn de 80% du viser til.

 Ingen lenker, men jeg har blant annet en bok som tar for seg dette m.m.: Gud i norsk politikk, av Torkel Brekke. Den ble utgitt ifm. Makt- og globaliseringsutredningen, og vier mye plass til å tilbakevise sekulariseringshypotesen som har rådd de siste årtiene i akademia. (Jeg skrev hjemmeeksamen om dette til jul.)

Rune, etter hva jeg kan se står det lite om hvordan de stilte spørsmålene i undersøkelsen, og jeg kan dermed ikke vurdere hvorvidt den undersøkelsen lider under det samme problemet som vi har set de siste årene, hvor spørsmålene som stilles kun vil fange opp én bestemt type religiøsitet og gudstro som ikke nødvendigvis vil fange opp det mangfoldet som faktisk eksisterer.

Kommentar #26

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Undersøkelser og prosenter!

Publisert nesten 12 år siden

Sånne undersøkelser tar jeg med en stor klype salt.

Skulle forresten ønske at de som driver med dette oppgir hvor mange som er spurt.

Kommentar #27

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

RE: Undersøkelser og prosenter!

Publisert nesten 12 år siden
03.04.10 kl. 15:28 skrev Gunnar Lund:"Skulle forresten ønske at de som driver med dette oppgir hvor mange som er spurt."

---

Her ville nok mange få seg en overraskelse, Gunnar. Men det er nok en grunn til at disse tall ikke oppgis. Jeg sier ikke mer.

Kommentar #28

Olav Rune Ekeland Bastrup

100 innlegg  2613 kommentarer

Verdiløse målinger

Publisert nesten 12 år siden

Faktisk tror jeg det er færre som tror på Gud enn målingene viser. Spørsmålet er imidlertid hvordan svarene hadde lydt om man hadde stilt spørsmål om hva slags forhold ikketroende har til sin ikke-tro? Jeg tror det er et forsvinnende antall mennesker som har en aktiv ateistisk overbevisning. Det finnes imidlertid en funksjonell ateisme - den som går ut på at spørsmålet om gudstro ikke spiller noen rolle verken fra eller til i menneskers liv. Og da tror jeg tallene er langt høyere enn de 60 prosent målingen indikerer. Spørsmålet om tro eller ikketro skjuler også en historieløshet, for religionens plass i samfunnet har vært betydelig mer trengt tidligere i historien enn i dag, også i Norge. Religionens gjennomslag i folks bevissthet er kulturavhengig som alt annet. Under krigen strømmet folk til kirkene, for som Wergeland sier: "I slikt et Veir, da faar du Bønner, Gud." Etter krigen og utover hele 1950-tallet lå kirkebesøket på et lavmål som selv dagens statistikker er langt fra å tangere. Den historieløse tror at utviklingstrekk er noe som peker entydig mot noe nytt. Har man litt historisk ballast, vet man at alt går i bølgedaler. Det mest tankevekkende er faktisk at religionen etter et århundre så dominert av ateistisk ideologi som det 20. årh., faktisk viser seg å holde stillingen ganske bra.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere