Verdidebatt

Er poengsystem en god løsning?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Danmark har strammet inn enda mer i integreringspolitikken. Det mest radikale de har gått inn for er et system som gir poeng for hvor godt innvandrerne lærer språket, hvordan de engasjerer seg i det sivile samfunnet og hvor godt de klarer seg på arbeidsmarkedet. Man må oppnå en viss poengsum for å få oppholdstillatelse i landet.

Frp roser selvsagt forslaget, og de andre norske partiene er selvsagt skeptiske, som ventet. Hva synes jeg om dette da?

Vel, jeg klarer ikke å se problemet med at det skal ha en hel del å si for oppholdstillatelsen at de lærer seg norsk, eller at de kommer seg ut i jobb. Det eneste jeg har litt problemer med å forstå er hvordan man skal kunne rangere hvor godt en innvandrer kommer overens med det sivile samfunnet. Er hun godt integrert om hun handler på Spar hver dag? Det virker bare litt vagt for meg. Og den danske staten kan jo ikke akkurat fotfølge enhver nykommer daglig heller, og se hva de gjør. Åpner poengsystemet opp for at personen bare kan sitte å lyge på seg alle mulige aktiviteter?

Sammenligner man Danmark med de fleste land i verden, er det få som nyter så godt av velferdstilbudene som i Danmark. Og sammenligner man Norge, Danmark og resten av Europa med flere land i øst, er det fascinerende å se hvor motsatt situasjonen er for minoritetene. Det er en aktiv innsats i de fleste europeiske landene, for å få innvandrere inn i arbeid f.eks og verne om dem etnisk og religiøst. Så de som påstår at dette er et urettferdig vedtak, ser ikke helt det store bildet her, etter min mening.

Alle som er statsborgere i et gitt land burde ha samme rettigheter. Men det er ikke gitt at du får de samme rettighetene med en gang beina dine havner over grensen. Hvis vi ser til det landet som som har vært desidert dyktigst i integreringspolitikken, så er det USA. Det er vel strengt tatt ingen som betviler dette, selv om noen tviholder på at metodene er feil. Deres greencard-politikk ligner på den politikken Danmark nå går inn for. Og jeg tror det bare er et tidsspørsmål før enda flere land i Europa går etter.

Etter min kunnskap, er imidlertid distinksjonen at amerikanerne ser på det økonomiske bidraget mens danskene velger å se på andre faktorer i tillegg. Det er jeg i utgangspunktet positiv til, men som sagt, undrer jeg meg over hvordan dette skal fungere i praksis. Derfor er jeg litt skeptisk – hittil i hvert fall.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt