Verdidebatt

Alle barn fortjener en alkoholfri jul!

Er det virkelig meningen at voksne skal ta hensyn til barn også når det går på bekostning av egne ønsker for julefeiringen?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jula er gledens høytid – glede over et nyfødt barn – en glede som skulle være for alle til alle tider. Uansett hvilket forhold vi har til julebudskapet, ønsker vi å ta del i gleden og at barna våre skal oppleve en glede de husker for livet.

Men det er ikke alle som gleder seg. Et betydelig antall barn har det vanskelig i jula pga de voksnes bruk av alkohol. Spesielt ille er det for barn som har foreldrene med alkoholproblemer.

Selv om det ser ut til at barn tåler at de voksne drikker, vet vi at barn opplever utrygghet, får mindre oppmerksomhet og omsorg og er mer utsatt for farer når de voksne drikker. Alkohol påvirker reaksjonsevne og dømmekraft slik at kjøreferdighetene reduseres. Derfor godtar vi promillegrense for bilkjøring. Redusert reaksjonsevne og dømmekraft påvirker også foreldreferdighetene. Men dette er det opp til hver enkelt av oss å ta ansvar for. Vi bestemmer selv hvor høy promille vi har sammen med barna våre.

"Ingen må tro at barn har glede av at voksne drikker", sier organisasjonen Barn av rusmisbrukere og vet hva de snakker om. Hvor mye drikking barn tåler uten å ta skade, har vi ingen forskning som gir direkte svar på. Men fagfolk og spesialister på familier og rus er tydelige på at voksne skal være meget bevisste og varsomme med sin alkoholbruk i samvær med barn. Ingen bestrider at det beste for barna er edru voksne.

Derfor er det mange frivillige organisasjoner som tar opp temaet. IOGT, Juvente og Juba kjører kampanjen Hvit jul og oppfordrer foreldre, besteforeldre og alle andre som feirer jul sammen med barn til å gi barna en alkoholfri jul.

Dess flere som går inn for dette, dess lettere blir det for foreldre som har et alkoholproblem, å la være å drikke i jula. På den måten kan hver enkelt av oss bidra til at færre barn får vonde opplevelser og gruer seg til jul resten av livet.

Men hva med oss voksne da, skal vi måtte nøye oss med brus til julematen? Nei, langt i fra. Det er kommet mange fine alkoholfrie alternativer som passer til forskjellige typer julemat og som bl.a. selges på Vinmonopolet der man kan få råd om hva som passer.

Hvis du vil vite mer om hvordan voksnes bruk av alkohol påvirker våre barn, kan du lese her.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt