Verdidebatt

Vil kirken bryte tabuet og bry seg?

Et stort antall barn, ungdom og voksne påføres alvorlige skader og problemer. Mange skammer seg, tier og skjuler hvordan de har det. Vi vet det, men snakker ikke om det. Alkoholens skadelige sider er tabu.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Alkoholbruk er ingen privatsak, sier stortingsmelding nr 30 "Se meg!" som ble vedtatt av Stortinget i vår og begrunner det med at den forårsaker fysiske skader, psykiske problemer, vanskjøtsel av barn, og sosiale og økonomiske problemer. Det er dokumentert sammenheng mellom bruk av alkohol og ulykker, mellom alkoholkonsum og vold. Rundt 70 000 barn (6 prosent) har foreldre med såpass alvorlige alkoholproblemer at det sannsynligvis går ut over daglig fungering i familien. En alvorlig konsekvens av alkoholbruk er barn født med alkoholskader - FASD.

Tankegangen har lenge vært at det er misbrukerne av alkohol og narkotika som forårsaker denne typen skader og problemer. Men stortingsmeldingen sier noe annet: Det er den store gruppen med moderat forbruk av rusmidler, først og fremst alkohol, som forårsaker mest skade og sykdom, og som påfører samfunnet de største kostnadene.

Og ikke nok med det, så påpeker Sirus - Statens institutt for rusmiddelforskning - at hver enkelt av oss har innvirkning på hvor mange storforbrukere (drikker mer enn 10 cl alkohol per dag) vi har. Forskning gjennom mange år har vist at det er en relativt stabil sammenheng mellom gjennomsnittsforbruk og antall storforbrukere i et samfunn. (Hva er misbruk og avhengighet? SIRUS Rapport Nr. 4 / 2010).

Forskningen forteller også hvilke virkemidler som hjelper. I 2005 kom boken "Alkohol ingen ordinær vare" der 15 av verdens mest fremtredende rusmiddelforskere lister opp hva som er beste praksis for alkoholpolitiske virkemidler: vinmonopol, begrensede åpningstider, begrensning i utsalgssteder, avgifter, aldersgrenser, promillegrenser dvs full støtte til vår restriktive alkoholpolitikk.

Denne kunnskapen stiller oss overfor store moralske utfordringer. Til tross for at det store flertallet unnslipper skader av egen og andres alkoholbruk, er det et betydelig antall som ikke gjør det.Stortingsmeldingen heter "Se meg!" - skjønner du hvem det er vi skal se? Er det de voksne som skal ha rett til å ta sitt glass når de vil, eller er det barnet som utsettes for skade fordi de voksne drikker? Hittil har fokuset vært på den voksnes frihet til å drikke, og så har vi glemt både barna og de andre som påføres skade.

Kristne har i dag en mye mer liberal holdning til alkohol enn for 15 - 20 år siden. I de fleste kristne miljøer har forbruket økt jevnt og trutt. Temaet blir sjeldent tatt opp. Men på Ungdommens kirkemøte 2012 ble det drøftet og gjort et vedtak: "Alkohol og rus i kristne miljøer. Bakgrunnen var studien "Fra vann til vin" om bruk av rusmidler blant aktive i kristne ungdomsmiljøer (Blå Kors og Stiftelsen Kirkeforskning).

Hittil har kirken vært altfor lite tydelig i å gi sin støtte til en restriktiv alkoholpolitikk, sa biskop Atle Sommerfeldt på et møte med IOGT denne uka. Kirken må på banen for å markere sin støtte både på lokalt og nasjonalt plan. I konfirmantundervisning og trosopplæring kommer kirken i kontakt med mange familier og har muligheter til å fange opp om det er alkoholproblemer i hjemmene.

Vi skal ikke gå tilbake til tidligere tiders påbud om spesiell livsførsel som alle må følge, understreket biskopen, men det er viktig å være bevisst på at alkoholbruk beveger seg i et spenningsfelt. I kirken må det være plass for ulike meninger og måter å leve på. Avhold bør respekteres og tilskyndes, men kan ikke være det eneste akseptable.Morten Eikeli fra Blå Kors avsluttet debatten med å understreke det ungdommens kirkemøte ba om for ett år siden "Begynn å snakke om alkohol!"Å redusere og forhindre alkoholskadene i vårt samfunn, dreier seg respekt for liv og menneskeverd. Samfunnet trenger at kirken og alle andre kristne organisasjoner deltar i å bryte tabuet og bryr seg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt