Verdidebatt

Ingen likebehandling

Det er gledelig å høre at den nye regjeringen ønsker en likebehandlende livssynspolitikk. Lovnadene i regjeringsplattformen lykkes likevel ikke med denne intensjonen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Høyre og Fremskrittspartiet skriver "Både samfunnet, kirken og staten er best tjent med et tydelig skille mellom kirke og stat". Det er godt å høre, men dette er ikke troverdig når de beholder «Folkekirke for alle», kristen verdiparagraf i Grunnloven, skolegudstjenester, og gir øremerkede millionbeløp til trosopplæring i Den norske kirke (Dnk). Å beholde dette skaper ikke et «tydelig skille».

Skurrer. At kirkelige instanser, som KA og Kirkerådet, også støtter opp om regjeringens ambisjon om å fremskynde og tydeliggjøre et skille mellom kirke og stat, er óg gledelig. Men noe skurrer også her.

En felles lov for alle tros- og livssynssamfunn er endelig ønsket. Kirkerådets direktør mener likevel det "ikke er noe i veien" for at Dnk fortsatt skal ha særbestemmelser. Dette er for meg selvmotsigende, og stemmer dårlig med likebehandlingsprinsippet.

Det er trist å se at regjeringen ønsker å sikre en «Folkekirke for alle». En kirke kan ikke og bør ikke være for alle. Kirken bør være for kristne, og først da vil den nå «full frihet».

FrPs Anders Anundsen har rett i at religiøse seremonier fortjener positiv omtale, men det er ikke positivt at de tar plass i skoletiden. De elevene som må stå opp og signalisere at de er ikke-kristne, og sitte igjen på skolen mens klassekameratene drar i kirken, opplever ikke skolegudstjenester som noe positivt.

Skryter. Anundsen skryter av at de skal være flinkere til å sikre den kristne kulturarven, men det bør ikke være statens oppgave. Det er en viktig forskjell mellom deskriptivt å anerkjenne den kristne kulturarven, og normativt å legge føringer for Norge som en kristen stat.

Selv som ikke-kristen ser jeg meg selv på mange måter en del av en kristen kultur, men staten må på ingen måte si at det er mer norsk å være kristen, slik de signaliserer nå med kristen verdiparagraf og Folkekirke.

---

(EN VERSJON AV DETTE INNLEGGET STO PÅ TRYKK I VÅRT LAND 15.10.13: s.19 i papirutgaven)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt