Verdidebatt

Holocaust- industrien

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg har lenge vært smertelig klar over at det i de siste 60 år har foregått en systematisk og kynisk etnisk rensning i Palestina. Med jødenes holocaust relativt friskt i minnet har jeg alltid undret meg over hvordan dette er mulig. Har ikke det jødiske folk lært noen ting, og hvordan kan evangeliske kristne uforbeholdent støtte en stat som helt klart er grunnlagt på terrorisme? Svaret på dette spørsmålet blir at det selvfølgelig ikke er rettferdig å generalisere slik over et helt folk, for mange Jøder og også kristne tar jo avstand fra dette brutale folkemord.

”For meg virker det som om Holocaust er noe som blir solgt – ikke noe det blir undervist om.”

Rabbi Arnold Jacob Wolf,

Hillel Director, Yale University

 Jeg har i nesten 6 år hatt en bok skrevet av Norman G. Finkelstein stående i min bokhylle uten å ha gjort et forsøk på å lese den.  Jeg har selvfølgelig tenkt at jeg skulle lese den, men noe har alltid kommet i veien. Det har alltid vært en annen bok som har vært mer interessant. Det er ikke det at Palestina- problematikken ikke har interessert meg. Jeg har bare ikke investert tid til å sette meg dypere inn i konfliktens problemstillinger. Boken jeg har stående i min bokhylle heter "Holocaust- Industrien". Den tar for seg hvordan Europas dårlige samvittighet overfor holocausthendelsen brukes for hva det er verdt, for å manipulere verdensopinionens støtte til opprettholdelsen av Israels brudd på menneskerettighetene. Noam Chomsky, Shifra Stern, Jennifer Loewenstein og Eva Schweitzer, alle med Jødisk etnisk bakgrunn, har medvirket i produksjonen av boken.

Boken forteller om en industri av bakvaskelser, hykleri, løgner og økonomiske utpressinger med det mål for øyet å skape propaganda for Israels og Amerikas krigsmaskineri samt støtte for zionismens høyeste målsetning; å jage den siste palestiner ut av Israel.

Bokens innhold kom ikke som noen overraskelse på meg, men jeg begynte å lete etter mer stoff. Først fant jeg en rekke dokumentarfilmer på youtube og det var spesielt disse som gjorde sterkt inntrykk:

History of Zionism

The Birth of Israel (BBC dokumentar)

The Israel Lobby

Jeg hadde derfor intet annet valg enn å bestille et par andre bøker som; "The Ethnic Cleansing of Palestine" av Ilan Pappe og "The Israel Lobby" av John J. Mearsheimer og Stephen Walt. Dette er bøker jeg kan anbefale på det varmeste.

Mearsheimer Walt essay

I 2006 ble en kontroversiell artikkel gitt ut av John Mearsheimer og Stephen Walt.  Artikkelen, som nå er blitt utgitt i bokform, fokuserer primært på den Israelske lobbyens innflytelse på amerikansk utenrikspolitikk og den negative effekten den har på amerikanske interesser. I tillegg til Jødiske interesseorganisasjoner og den politiske lobbygruppen AIPAC, regner Walt og Mearsheimer også med millioner av evangeliske kristne som en del av den Israelske lobbyen. De er alle klare til å forsvare Israel og enhver kritikk, rettferdig eller urettferdig, som måtte rettes mot landet.

“The lobby is going after people in a really hard hitting way for the purposes of shutting us down, and also for the purpose of sending a message to other people. That if you follow in the footsteps of Jimmy Carter, Tony Judt or John Mearsheimer and Stephen Walt you will pay a serious price for your transgressions. 

John J. Mearsheimer

At man som evangelisk kristen drømmer om at Jesus snart skal dale ned fra himmelen og dømme de levende og døde er greit nok. Opprettelsen av en jødisk stat er jo kanskje også et tegn på at tiden er nær. Men man må jo allikevel undre seg over at evangeliske kristne verden over, i religiøs hengivenhet, støtter handlinger man under en hvilken som helst annen kontekst ville kategorisert som ondsinnet. Men målet helliger som kjent middelet, og mange er overbevist om at forutsetningen for Jesu tilbakekomst er at den jødiske stat må være opprettet. Da er det viktig å støtte Israel i tykt og tynt, så får det heller være så som så med menneskerettighetene.

John Hagee, som jeg tidligere også har nevnt i et annet innlegg på VD, mener at alle kristne må støtte Israel. Han ser på Iran og andre islamske stater som antikrist. Han ønsker også å fremprovosere en atomkrig slik at Jesus kan komme tilbake og dømme de levende og de døde. Til tross for, eller kanskje mer skremmende, på grunn av hans ekstreme synspunkter har John Hagee og millioner av andre evangeliske kristne stor makt og innflytelse i Amerika i dag:

“I think that our objective is to always let our elected officials know that we do support Israel and that if anyone comes against Israel in a malicious way, we would do anything in our power to see that that was their last term in office.”

John Hagee

Historiker Tony Judt jobbet i en Kibbutz og for den Israelske hær på 1960- tallet. Han har skrevet en rekke bøker og flere artikler for både Israelske og amerikanske aviser.  Han sier at staten Israels troverdighet er i ferd med å falle fra hverandre. I 2006 skrev han en artikkel for avisen New York Times som omhandlet og støttet hovedpoengene i Mearsheimer Walt- essayet. Det han fikk klar beskjed om fra avisen var at de var enig i hans artikkel, men de ville at han skulle understreke at han var Jøde. Hvorfor? Fordi New York Times mente det ville tillate en slags ansvarsfraskrivelse og dermed gi en "beskyttelse" mot eventuelle juridiske angrep fra jødiske interesseorganisasjoner.

“There is always a relationship between collective past suffering and present individual actions. To turn that into public policy though is catastrophic and that is what we see today.”

Tony Judt

Forskjellige historiske perspektiver

Et av de store problemene i denne konflikten er at man ikke kan enes om det historiske hendelsesforløpet i Palestina. Noen hevder at det allerede var en stor jødisk befolkning på begynnelsen av det tyvende århundre da masseinnvandringen av jøder tok til i regi av zionistiske organisasjoner. Dette er blitt tilbakevist av flere både jødiske og ikke-jødiske historikere.

Noen Israelske historikere snakker om palestinernes frivillige utvandring for å komme seg vekk fra en eventuell invasjon fra arabiske armeer. Man må være naiv for å tro dette, spesielt når man har kjennskap til zionismens klare ideologi om at Palestina skulle bli jødisk, koste hva det koste ville. Her er det viktig å huske David Ben- Gurions ord: "I am for compulsory transfer; I do not see anything immoral about it."

Israels overgrep mot palestinerne blant annet i 1948 er i tillegg veldokumentert av historikere som Walid Khalidi og andre (Michael Palumbo, FN-dokumenter, vitnebeskrivelser etc.).

Tidligere Auschwitz- fange Noah Kliger hevder følgende: "Had they accepted the 1947 partition, we would have two countries since then and no conflict. But what they wanted was the whole country. They wanted to drive us into the sea and to kill the Jews. This is why they don't have anything today". Det han unnlater å fortelle er at før delingen i 1947 eide jødene bare 5,8 % av Palestinas landområder, og etter delingen satt de igjen med 56 % av Palestinas landområder.

Jeg ønsker ikke med dette innlegget å fremme antisemittiske holdninger. Jøder er ikke monstre, de er kun mennesker på godt og ondt. De overgrepene de er ansvarlige for er ikke verre enn hva andre folkeslag har prestert opp igjennom historien.

Det er derfor viktig ikke å demonisere Israelerne, men samtidig heller ikke glemme at staten Israel er historisk sett ansvarlig for sin egen situasjon. De presser systematisk ut et folk fra sitt eget land, og kan ikke forvente at dette ikke har sine konsekvenser. Men når dette er sagt så må jeg understreke at jeg ikke er mot staten Israel. Jeg støtter deres rett til å eksistere. Men jeg innser at staten ble skapt ved brutale overgrep mot det palestinske folk. Det kan kanskje være fristende for noen å ønske å jage Israelerne ut av Israel. Men skaden er skjedd, og kan ikke rettes opp ved et eventuelt nytt overgrep, denne gang mot det israelske folk. Israel må akseptere Palestina og Palestina må akseptere Israel.

“My grandmother did not die to provide cover for Israeli soldiers murdering Palestinian grandmothers in Gaza.”

Sir Gerald Kaufman

Britisk parlamentsmedlem

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt