Verdidebatt

Hvordan lese brevene

Et innlegg som kan virke rart ved første øyekast. Men har man ikke dette klart for seg, poenget jeg skal fram til, blir brevene rotete lesing.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

La meg først stille noen enkle spørsmål:

Når ble du rettferdiggjort? Når gikk du over fra Satans makt og til Jesu rike? Når renset blodet dine synder?

Hvis du umiddelbart svarer "Da jeg kom til tro!", er dette innlegget noe for deg. Ja, du har rett på én måte. Ja, det står at rettferidggjørelse kommer ved tro. Det er sant. Men rettferdiggjørelsen kom ved Jesu blod. Og Jesus blødde ikke den dagen du kom til tro. Jesus blødde på korset. Først i ettertid kom du til tro på blodet.

Slik kan du fortsette med sannheter og velsignelser i Kristus. De skjedde på korset. Det er den objektive sannheten. Da han ble begravet og oppstod. Da han dro til Himmelen og satte seg ved Faderens høyre hånd. Og siden har han vært i Himmelen med all makt i Himmel og på jord.

Det står at vi ble begravet med Kristus og oppstod med ham. Dette skjedde da Jesus faktisk ble begravet og oppstod. Ikke da du kom til tro. Jesus går ikke i graven og oppstår hver gang noen kommer til tro på evangeliet.

Men det er slik man kan komme i fare for å lese brevene! Uten helt å tenke på det, tenker man at sannheten skjer når vi kommer til tro! Men det er ikke riktig. De skjedde den gangen. Vi har først kommet til tro i ettertid.

Den objektive sannheten skjedde den gangen. Subjektivt kommer vi til tro først i vårt århundre.

Når ble mørket avvæpnet? Da Jesus avvæpnet de på korset. Ikke når du kom til tro. Når skfitet du rike? På korset. Først i ettertid kommer du til tro på dette og det blir sant for deg subjektivt. Når ble du rettferdiggjort? Da Jesus blødde. I ettertid tror du på noe som allerede er sant. Du tar imot rettferdiggjørelsen som allerede har skjedd for ditt eget vedkommende, ved tro.

Vi leser slike sannheter i brevene i nåtid. Men Jesus hang ikke på korset i forrige uke, hvis du ble en troende da. Ser du poenget mitt? Men det er - uten helt å tenke på det - slik vi leser om en rekke ting i brevene.

Vel, skjer det ikke noe åndelig når man kommer til tro? Selvsagt! Det skjer en hel masse, slik brevene sier. Forfatterne av brevene har mye å si om hva som skjer i nåtid. Vi erfarer subjektivt det korset objektivt har gitt oss alle. Men i dette innlegget har jeg konsentrert meg om å se tilbake til Jesus den gangen, da han ofret seg selv på korset. Det var da disse ting skjedde. Ikke i dag. Og det bør gjøre noe med hvordan vi leser versene. Lese de mer nøye. Ikke lese de slumsete.

Konklusjon: Skill mellom hva som skjedde da, og hva som skjer med deg nå. Vi har kommet til tro på noe i dag som skjedde for lenge siden. Dette virker en mer ryddig lesing av Guds verk i Kristus. Når vi kommer til tro, blir det sant for oss personlig. Og velsignelsene fra korset inviteres inn i vårt liv. Velsignelser som lå der hele tiden for alle.

:)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt