Verdidebatt

Hvilket samfunn vil vi ha?

Etter å ha sett en sterk dokumentar på NRK TV om barn som mobbes i USA har jeg blitt enda mer bevisst på hva slags samfunn jeg ønsker å leve i.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

På vedlagte link får vi et sterkt møte med en gruppe barn som oppfattes annerledes av majoriteten. Fordi de er følsomme, forsiktige og snille blir de raskt utsatt for andre sårbare barn som er mer agressive og har behov for å ta ut frustrasjonen sin gjennom å mobbe de som ikke tar igjen og som stikker seg mer ut enn dem selv.

Hva handler denne dokumentaren egentlig om? Handler den om slemme og snille barn? Ved første øyekast kan det være det bildet vi sitter igjen med, at her er de vakre, sårbare barna som blir mobbet av de stygge, onde barna.

Mobbing har mange årsaker. Noen mobber fordi de selv blir mobbet hjemme. Andre mobber fordi de vil tøffe seg for kamerater. Noen mobber fordi de er slemme, andre fordi de er redde eller sårbare.

Hvem former barna? Når jeg ser på denne dokumentaren blir jeg slått av hvor ukloke de voksne, som er satt til å rydde opp i mobbingen, er. De har tydeligvis ingen kompetanse eller evne til å forstå hvordan de skal håndtere situasjonen og hjelpe de involverte barna og deres familier.

I dokumentaren kan det virke som om det er en kultur i samfunnet for å toe sine hender. Mobbingen skyves under teppet og tas ikke på alvor. De som klarer seg bryr seg ikke om dem som er mindre heldige enn dem selv. På denne måten legitimeres det at noen  går til grunne og tar sitt eget liv.

Hvorfor griper ikke de voksne inn, selv når de åpenbart forstår hva som foregår? Jeg tror det handler om flere ting.

For det første handler det om mangel på kunnskap og innsikt i mobbingens natur og hva som må til for å få tatt et oppgjør med den. I Norge har man i flere år utdannet lærere til å få kompetanse i nettopp dette. Et viktig arbeid som jeg ikke tror vi skal undervurdre betydningen av. Det er høyt fokus på mobbing på norske skoler. Hvis man skal klare å ta tak i mobbing må man ha årvåkne voksne med kunnskap, innsikt og klokskap som kan komme de berørte barna og foreldrene deres i møte.

For det andre handler det om at det må jobbes kontinuerlig med holdningsarbeid fra barnehagen og gjennom hele skoletiden. Gode holdninger kommer ikke av seg selv. De skapes hos barn i møte med tydelige og omsorgsfulle voksne som selv går foran som gode eksempler.

For det tredje handler det om det viktige holdningsarbeidet som skjer i hjemmet. Det er foreldrene som setter standaren for hva som er greit og ugreit, hva som er akseptabelt og uakseptabelt. Det er foreldrene som åpner og stenger dører for egne og andres barn. Det er de som viser graden av raushet og inkludering i sitt daglige liv.

Jeg oppfordrer alle til å se denne dokumentaren. Den berører hjerte og hodet. Den gav meg noen perspektiver på hva slags samfunn jeg ønsker å leve i.

Godt valg!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt