Verdidebatt

Valgdeltagelse og unge velgere

Prioritering: Fremfor å opprettholde tradisjoner og romantiske hodlninger angående måten det velges på; burde man sikre at flest mulig faktisk benytter sin stemmerett.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Med rette er det flere som beklager seg over lav valgdeltagelse blant de unge. Men få har noen grei forklaring på bakgunnen for den lave valgdeltagelsen, eller viser noen vilje til nytenkning. Min overbevisning er at man må se på nye løsninger fordi vi lever i en ny tid. Vi lever i et nytt årtusen hvor flere av  hverdagens oppgaver kan løses langt mer dynamisk og effektivt enn tidligere; uten at innholdet rammes av den grunn.

Enkelte kommentarer angående valgets gjennomføring understreker dog at vi ikke må forlate den tradisjonelle måten å gjennomføre valg på. F.eks. Syse og Aarebrot. Og siden jeg selv er blant de noe eldre, så er jeg langt på vei tilbøyelig til å nikke anerkjennende til argumentasjonen som fremføres.

Men ved ettertanke kan det dog virke som om måten den eksisterende valgordningen praktiseres på underbygges argumentativt av romantiske holdninger og ved begrunnelser stort sett vi eldre  identifiserer oss med.

Igår var det på TV en reportasje fra et IKEA-varehus hvor det nå er anledning til å stemme. For min del både så og hørtes dette mer enn pussig ut og det skurret noe i mitt gammeldagse og høytidelige valghode. Men stemmegivningen dér foregikk øyensynlig akkurat slik og like sikret som det gjøres i mitt gamle valglokale. Nå er det vel på den annen side heller ikke meg dette tilbudet er beregnet på, ved nærmere ettertanke. Så kanskje jeg skal respektere at andre faktisk ser fordelen av å stemme akkurat her, fremfor kanskje ikke å stemme i det hele tatt? Altså burde vel det primære ved valgdagens stengning og kommende opptelling være hvor mange som stemte og at det foregikk under kontrollerte former, og ikke hvordan og hvor stemmegivningen fysisk skjedde?

Frank Aarebrot ble igår intervjuet om tilbudet på IKEAs varehus og satte foten bestemt ned. "Nei, dette var en uting": Han viste til at det å stemme er "en høytid" og at stemmelokalet var et "tempel" for stemmegiveren og det politiske Norge... (sic). Intet mindre.

Spørsmål: Hvor mange yngre velgere falt egentlig for denne patetiske gammelmanns-argumentasjonen? De av oss som har vært eller er pedagoger kan levende forestille oss de farverike og levende reaksjonene i klasserommene og auditoriene om Aarebrots argumentasjon var blitt presentert der? Tror virkelig noen i det hele tatt at de unge som ennå er noe passive til å møte opp til valg nå ville komme på bedre tanker og deretter fysisk oppsøke stemmelokalet?

Yngre mennesker i dag tilhører en helt annen hverdagsvirkelighet enn oss noe eldre. De er midt inne i en hverdag hvor mer enn mangt foregår via elektroniske apparater som avanserte mobiltelefoner med utallige finesser og muligheter som jeg arme menneske ikke forstår. Mobiltelefoner, smartphone, apper, og hva nå alt sammen heter. Elektroniske apparater som jeg ikke forstår, og dermed knapt våger å holde i. Videre har de unge lesebrett, laptoper og andre ting. Og de kommuniserer via Facebook og andre sosiale nettverk, og ordner livet via disse apparatene.

Og jeg ? Jeg har en fin grammofon hjemme på stua... :) En TV, en mobil med stor skrift - med kun SMS og MMS, og en laptop.

Men videre: Også jeg benytter laptopen til å administere min bankkonto, min selvangivelse osv. Og dette er sikret og foregår greit. Jeg kan videre låne penger til bil og hus via laptopen, jeg kan administere skattekort, ordne begravelse, kommunisere taushetsbelagt materiale hjemmefra via avgrenset og sikret intranett på abeidsplassen etc.

Men jeg kan altså ikke avgi min stemme ved valget via samme apparater.

For meg er ikke dette noe problem. Jeg har vokst opp med, og levet greit med, dagens ordning - slik Aarebrot også har gjort og vil opprettholde. Så det går helt fint. For oss.

Men de yngre potensielle velgerne lever i en ny elektronisk virkelighet jeg og de fleste på min alder knapt kjenner. Jeg mener derfor at man må stikke fingeren i jorden og følge opp nåtiden med å åpne for langt flere kanaler for å avgi sin stemme. Viktigere enn å opprettholde romantikken og tviholde på tradisjonen rundt valget er selvsagt å åpne for at flest mulig benytter sin stemmerett via sikre kanaler. Dette burde innebære at man også kan få stemt via sin laptop eller hva det nå er de unge og andre bruker. Kan jeg sikret administrere min bank, min relasjon til ligningskontoret m.m. via laptopen burde det være en selvfølge at jeg også kan få avgitt min stemme ved valg via samme kanaler.

Jeg har altså som nevnt personlig ikke rare behovet for denne muligheten, men mitt anliggende er å se saken fra de unges side. Og faktisk presentere nytenkning for å stimulere til valgdeltagelse. Skal man ha noe å invitere de unge til, må man møte dem der de er og åpne for veien videre derfra. Man burde derfor fra neste valg åpne for kommune- og stortingsvalg via nettet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt