Verdidebatt

Sikre en inkluderende grunnlov!

Per Olaf Lundteigen (Sp) skrev i Aftenposten 20.08 at «vi må gå mot forslaget om å fjerne Kirkens forankring i Grunnloven». Nei, vi må heller sikre en inkluderende grunnlov!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Du finner Lundteigens artikkel her.

Grunnlovens § 2 og § 16, som henholdsvis fremhever den "kristne og humanistiske arv" og støtter opp den evangelisk-lutherske kirke som "Folkekirke" må endres. En grunnlov trenger ikke fremheve enkelte tro og livssyn, den bør heller bygges på verdier vi alle kan samles om, som f.eks. Stålsett-utvalgets formulering «Denne Grundlov skal sikre Demokrati, Retsstat og Menneskerettighederne».

Norsk identitet. «Det å være norsk» bør ikke være synonymt med verken det å være kristen eller humanist. Derfor er det problematisk at den såkalte Folkekirken fortsatt er forankret i den nye Grunnloven. I Norge er et stort mangfold av religioner og livssyn representert. For å videreføre verdier som inkluderer hele den norske befolkningen, må vi ha en upartisk grunnlov.

Å ta vare på tradisjoner og kulturen er ikke det samme som å styrke det kristne fellesskap. Grunnloven bør derfor ikke knytte religiøs tilhørighet til norsk identitet.

Tradisjon og historie. Kunnskap om den historiske tilstedeværelsen av kristendommen i landet er nødvendig for å forstå samfunnet vi lever i. "Den kristne og humanistiske arv" gjenspeiler likevel ikke noe felles verdigrunnlag i dagens pluralistiske samfunn, og bør uansett ikke bli brukt som et prinsipp for det nåtidig og fremtidige fellesskap.

Lite tro på Kirken? Lundteigen uttrykker redsel for at det «å likebehandle tros- og livssynssamfunn» vil bety at Kirken skal bli lagt bort på museum. Hvis Den norske kirke skulle miste sine privilegier, og heller bli behandlet på samme måte som alle andre, må Lundteigen ha veldig lave tanker om sine kristne medborgere, om han tror det betyr slutten for kirkelivet. Likestilling vil ikke hindre Dnk å gjøre som f.eks. Human-Etisk Forbund: Ha aktive lokallag over hele landet som arrangerer seremonier, medlemsarrangementer, kurs, kampanjer og mye mer.

Majoritet. Når lundteigen snakker om menneskerettigheter, er det uklokt å samtidig bruke Kirkens majoritet som argument. Menneskerettighetene er grunnlaget for demokrati, men også dens begrensning. Majoriteten må ikke styre på bekostning av minoritetens menneskerettigheter. Kirkens majoritet bør likevel være en betryggelse for Lundteigen: Gjør som alle oss andre som ikke blir satt på gullstol i grunnloven, eller får sydd puter under armene av stortingspartiene – engasjer medlemmene deres! Vis at Kirken er liv laga!

Felles verdier. Lundteigen mener Stålsett-utvalget, som står bak forslaget om fjerningen, «skriver som om likebehandlingen skal gjelde utover den som det er rimelig å avlede fra likebehandlingen av enkeltborgere». Et samfunn består imidlertid av enkeltmennesker. Når staten forskjellsbehandler tros- og livssynssamfunn, forskjellsbehandler de i siste instans enkeltborgere. Vi trenger en grunnlov som inkluderer alle, likebehandler alle borgere, og sikrer minoriteters rettigheter. Da må den bygge på felles verdier, ikke «kristen og humanistisk arv».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt