Verdidebatt

Slik fortsetter Jens - Et mulig scenario

AP og Jens kommer alltid sterkt ved innspurten av et valg og slår Høyre på målstreken. Likevel blir Høyre og FrP den desidert største blokken. KrF kommer på vippen. Hva skjer?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

AP og Jens kommer alltid sterkt ved innspurten av et valg og slår Høyre på målstreken. Likevel blir Høyre og FrP den desidert største blokken. KrF kommer på vippen. (Venstre Vipper ikke i borgerlig flertall, men har fått inn noen representanter.) Dessuten er FrP betydelig større enn Venstre og KrF til sammen og dessuten siden ikke Venstre og KrF har “fått ut fingeren” og signaliserte før valget at de ønsker en flertallsregjering inkl. FrP (men som sedvanlig kun kommet med tvetydige og motstridende meldinger i så måte - da særlig fra KrF), så søker Erna til Siv og ber om at det blir dannet en Høyre/FrP regjering. Hun søker samtidig til Hareide / Skei Grande og spør om disse kan støtte en slik regjering. Erna må ha et parlamentarisk flertall i Stortinget som støtter henne slik at hun kan få dannet en mindretallsregjering og det vil kun et KrF på vippen nå kunne gi henne.

Det er da KrF's "våte drøm" om å holde FrP borte fra regjeringskontorene enda en gang slår inn. Siden ingenting var avtalt før valget så går nå KrF for sin sedvanlige Høyre/Sentrums konstellasjon og KrF toppene tenker: FrP støtter dem nok også denne gangen. FrP jo bare ville foretrekke en Høyre Sentrums regjering fremfor fortsatt sosialistisk styre. Nei, vi støtter ikke skrekkscenariet: "Blå-blått". Det er jo minst like ille som Rød-Grønt for mange KrF'ere fikk vi da også høre før valget.

Fremdeles er blokken Høyre / Sentrum større en AP, så det er naturlig nå at Erna forsøker å danne en mindretalls regjering sammen med Venstre og KrF, slik at FrP blir det parlamentariske grunnlaget for denne mindretallsregjeringen. Men vil Siv det? Selvsagt ikke. (Hvor naive går det an å bli, KrF?) Noen andre? Selvsagt ingen støtte å få hos Jens og CO heller. For nå øyner Jens og AP som det største partiet virkelig muligheten for ytterligere makt. Erna har spilt ut sine kort, men makkerne spilte ikke på lag.

Det blir nå opp til Jens å danne en mindretalls AP regjering, og siden KrF kastet de Blå-blå og FrP kastet Sentrum/Høyre er de nå mer eller mindre forpliktet til å gå for Jens, for Norge må jo ha en ny regjering.

Dermed kunne Jens få fortsette - fordi vi stemte KrF denne gangen også i stede for å velge et annet borgerlig parti (eller kristent parti) som kunne garantere en ny flertalls regjering om de fikk makt.

Med KrF på vippen så vet vi ingenting. Ingen håndfaste garantier. Alt er mulig.

- - -

OBS! Det ligger muligens (jeg understreker muligens) en feil i dette resonnementet. Hvor ligger feilen? Kan noen fra KrF fortelle meg det? Og i så fall: Hvilke regjering ender vi i stedet opp med etter 9. september om utgangspunktet for dette scenariet er korrekt?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt