Verdidebatt

Kvinner skal ikke tie i menigheten!

Kvinner har alltid vært en uunværlig ressurs for menigheten. På grunn av enkelte vers i NT har de dessverre blitt undertrykt. Dette innlegget er et utdrag fra en preken av Jonathan Welton som tar opp dette spørsmålet på en vidunderlig måte!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

1 Kor 14,34-35: "Som i alle de helliges menigheter skal kvinnene tie når menigheten samles. Det er ikke tillatt for dem å tale; de skal underordne seg, slik også loven sier. Hvis det er noe de vil lære, så la dem spørre sine menn hjemme. For det er en skam for en kvinne å tale i menigheten."

Disse berømte versene har blitt brukt til å holde igjen kvinner i menigheten. Hva skal man gjøre? De står jo der! Og man får problemer siden disse versene helt klart kolliderer med andre vers i NT. Men vi kan ikke lenger bare avfeie dette og ikke ha et intelligent svar!

1 Kor er et svar på korinternes brev til Paulus. De hevdet en del ting og stilte spørsmål, og Paulus svarer. I dette henseende siterer Paulus korinterne flere ganger i 1 Kor, for så å gi sitt svar. Det er dette som skjer i disse versene. Det er korinterne som hevder at kvinner skal tie i menigheten - ikke Paulus! Han har jo nettopp undervist i et par kapitler at alle kan virke i nådegavene i menigheten, både kvinner og menn!

På gresk kommer det fram at disse versene er et sitat. Dette kommer ikke fram i ulike oversettelser. Derfor kan det virke som at det er Paulus som sier disse tingene! Det er ikke tilfelle. Paulus' svar på hva de hevder? V 36-40:

"Var det kanskje fra dere Guds ord gikk ut? Er det bare til dere ordet er kommet? Hvis noen mener seg å være profet eller ha åndsgaver, så skal han vite at det jeg skriver, er et Herrens bud. Den som ikke godtar dette, blir selv ikke godtatt. Derfor, mine søsken: Vær ivrige etter å tale profetisk, og hindre ikke tungetale. Men la alt gå sømmelig og ordentlig for seg!"

Så langt Jonathan Welton.

Kvinner skal ikke tie i menigheten! Har til og med hørt ledere uttale seg om at de ikke vet hva de skal gjøre. De vet at Gud har kalt kvinner til tjeneste og til å preke, men dette kolliderer jo med hva Paulus angivelig sier. Nå vet du hva løsningen er på denne konflikten som pågår i menigheten i dette spørsmålet. Ta denne kunnskapen med til presten/pastoren din og forlang en oppreisning for kvinner i menigheten! At kvinner har like mye rett i Kristus til å tjene Gud i ulike tjenester og med ulike nådegaver i menigheten. Om ikke annet så vet du kjære søster at du fra nå av kan gå frimodig ut i det kallet Gud har gitt deg! Og du kan også underbygge/forsvare ditt kall med nettopp de versene som har blitt brukt til å holde deg tilbake!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt