Verdidebatt

Menneskerettighetsbruddet i Dubai

Det har vært vanskelig å være borte fra en radio i dag. Nyheten om norske Marte Deborah Dalengs mareritt i Dubai er helt ufattelig. Hun sitter nå dømt til 16 måneders fengsel for å ha hatt sex utenfor ekteskapet, og for å ha drukket alkohol uten lov.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg ventet i dag tidlig på en reaksjon fra norske myndigheter, og norske kvinner.

Og første reaksjon kom i formiddag. Fra Utenriksdepartementets Kjetil Elsebutangen. Den lød som følger; «Vi ser at lover i enkelte muslimske land kan slå noe uheldig ut. Spesielt for kvinner. Nordmenn som reiser til utlandet må bli flinkere til å orientere seg om hvilke lover og regler som gjelder i landet.»

Hva var det jeg hørte? Det må ha dreid seg om en annen sak. Det kan da umulig være… Jeg mener, her sitter en norsk kvinne dømt og fengslet i Dubai for sex utenom ekteskapet, og for å ha drukket alkohol. Og historien slutter ikke der. Det hele er snakk om en voldtekt. Marte ble voldtatt.

Så la oss oppsummere dette så langt; Marte blir voldtatt i Dubai. Anmelder voldtekten, og blir ikke trodd. I stedet blir hun siktet for å ha hatt sex utenom ekteskapet, og for å ha drukket alkohol uten lov. Rettssaken resulterer i en dom på 16 måneder. Norske myndigheters reaksjon er; lover og regler kan slå noe uheldig ut, spesielt for kvinner. Og sett deg inn i lover og regler før du reiser.

Jeg må nesten spørre hvilke lover og regler Marte skulle satt seg inn i før hun reiste til Dubai? Kanskje Elsebutangen vil være så vennlig å gi oss en kort forklaring på det? Kanskje også Elsebutangen vil si til alle norske kvinner som har tenkt seg til De Forente Arabiske Emirater, eller andre muslimske land, at husk nå endelig på å ikke bli voldtatt. Det er nemlig forbudt, og medfører fengselsstraff.

Elsebutangens uttalelse kom, for å si det forsiktig, noe uheldig ut.

Senere på dagen kommer utenriksminister Espen Barth Eide på banen. Han sier at han ser meget alvorlig på saken. Endelig tenker jeg, nå skjer det noe. Og han fortsetter; «Denne dommen strider med folks rettsoppfatning.»

Hva hørte jeg igjen? Rettsoppfatning? Men hva er dette for noe? Dette dreier seg om en hel del mer enn det. Dette er brudd på menneskerettighetene! Dette er absurd. Det er tyranni. Det er grotesk. Det er ufattelig. Marte ble voldtatt! Hun ble utsatt for en kriminell handling, men ble selv dømt. Her er det en ting å gjøre min kjære utenriksminister; sanksjoner!

Full handelsboikott, med et solid diplomati som sørger for at flere vestlige land blir med oss. Myndighetene skal reise ned, manssterke, med svarte dresser og hvite skjorter. Det skal sies med såpass tyngde, kraft og presisjon at dette er noe norske myndigheter under noen omstendighet ikke kan godta. Kvinnen skal løslates og bli med hjem. Dette er et så alvorlig brudd på internasjonale menneskerettigheter at saken er glassklar.

Hvorfor nøler norske myndigheter? Vi har da reagert kraftig for langt mindre enn dette.

Det må gjøres noe. Det sitter en knust kvinne i et fengsel i De forente Arabiske Emirater. Hun har blitt utsatt for noe av det verste og mest krenkende en kvinne kan utsettes for. Men hun får ikke hjelp. I stedet blir hun selv straffet. Og får beskjeden fra norsk UD om at desverre kan lovverk i andre land slå noe "uheldig ut".

Og hvor er feministene? Har de ferie alle sammen?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt