Verdidebatt

Faste

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I dag er det feitetirsdag, og etter gammel tradisjon skal alle unne seg noe ekstra godt denne dagen, for i morgen innledes fasten. Askeonsdag innleder i kirkens liturgiske kalender førti dagers faste. Førti dager er et tradisjonelt tall som er knyttet til disiplin, hengivelse og forberedelse. Moses var på Guds fjell i førti dager, og Jesus var førti dager i ødemarken mens han fastet. Fasten er en tid for bønn og forsakelse. Hva man forsaker har variert opp gjennom århundrene, katolikker har det til felles at de ikke spiser kjøtt på fredager i fastetiden. Men også andre forsakelser er vanlig ut fra den enkeltes levevis. I fasten forbereder vi feiringen av kirkens viktigste høytid, fullbyrdelsen av Jesus frelsesgjerning, som oppsummeres i kirkens  samstemmige uttale "Din død forkynner vi Herre, og din oppstandelse lovpriser vi inntil du kommer."

Katolikker mottar et askekors på sin panne denne onsdagen. Ved å la pannen bli merket med korsets tegn, symboliserer man at man tilhører Jesus Kristus. Merket tegnes med aske fordi aske er et bibelsk symbol på anger og bot. I bibelske tider var skikken å faste, kle seg i sekk, sitte i støv og aske og drysse støv og aske over sitt hode. I dag sitter vi hverken i sekk eller i støv i fastetiden, men skikken med å faste og få aske på pannen som tegn på anger og bot, har overlevd til idag.

Asken symboliserer også døden, og minner oss om vår forgjengelighet. I det presten med sin tommel tegner askekorset på pannen sier han til hver enkelt; kom i hu menneske, av støv er du kommet og til støv skal du vende tilbake.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt