Verdidebatt

Islamisering

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Temperaturen er høy når dette ordet diskuteres, og særlig om det kan knyttes til et utviklingstrekk ved det norske samfunn. Selv kan jeg ikke skjønne annet enn at selve ordet må bety at islam setter sitt preg på det norske samfunnet og at dette har en økende tendens. Så i motsetning til Jonas Gahr Støre så mener jeg at det er berettiget å bruke dette begrepet (det er ikke innholdsløst), men det er med det ikke sagt at jeg er enig med Siv Jensen i hvordan hun bruker begrepet. For å ta det siste først, dersom man skal diskutere dette ordet fordomsfritt, må all islams bidrag med, ikke bare det vi tar avstand fra. Islamisering er også de mange tusen muslimer som lever fredelig her i Norge og som dyrker sin tro på en helt akseptabel måte. Selv bor jeg i en liten by som nylig har fått en moskè, og det er vi visstnok ikke aleine om . Men truer dette det norske? Neppe, faktisk har Norge vært påvirket og har utviklet seg i pakt med sånn påvirkning i hele sin historie. Det er berettiget å si at slik fremmedkulturell påvirkning har skapt det vi idag gjerne kaller for norske verdier. En umiddelbar effekt av denne islamiseringen er at mange nordmenn begynner å reflektere over og diskutere hva de norske verdiene er. En ærlig dialog med "vanlige" muslimer vil vise at de fleste verdier har vi felles fordi det vi gjerne oppfatter som norske verdier i stor grad er universelle verdier.

Hvorfor blir mange så opprørte, det være seg muslimer som blir fornærmet og krenket eller nordmenn som reagerer på hvordan enkelte muslimer her i landet oppfører seg?

Det besynderlige er at de muslimene som ikke selv tar innholdet i sin religion så alt for høytidelig, står i fremste rekke for å demonstrere mot den famøse tegningen i Dagbladet, eksempelvis Arfan Bhati, mens en muslim som har bidratt med saklige innlegg her på verdidebatt, trekker litt på skuldrene av det hele og vil ikke bruke energien sin på en demonstrasjon som dette. Hun argumenterer også for at det vil virke mot sin hensikt, og det er jeg enig med henne i. I motsetning til henne sto det i demonstrasjonen frem en ung student med en apell gjennom hvilken han valgte å gi Norge en advarsel om et nytt 11 september her til lands, og som derved pådro seg vrede fra store deler av den norske befolkning. Og idag har han forsterket denne ved å hevde at homofile fortjener dødsstraff.

Noe annet som er besynderlig er at nordmenn som selv har vært svært kritiske til hvordan mediene karrikerer og forvrenger kristen tro, virker å være helt uforstående til at muslimer reagerer på karrikaturer av Mohammed.

Jeg vil hevde at det ikke er så truende for Norge at vi får en økende islamisering. Det truende for Norge er om noen grupperinger bruker sin religion til å legitimere voldelige handlinger, og kanskje  får med seg relativt store grupper med sin agitasjon som når det blir hevdet at Norge driver et korstog mot muslimer. Ytringsfriheten vi har er en av våre kjerneverdier, men det betyr ikke at ytringer som vi ikke liker bør stå uimotsagt.

Det er derfor viktig at mange stemmer tar avstand fra de ytringene som etter min mening kun bidrar til å skape splid og uro og fastlåste oppfatninger, enten det dreier seg om å rope et varsko til det norske folk når det bygges moskèer eller at damer i Hijab viser seg på gatene. Men også når muslimer står frem og mener at de som ytrer seg på en måte de ikke liker, skal bli straffet av staten, at Norge må forvente et nytt 11 september dersom landet og dets myndigheter ikke vil vise mer respekt for religionen deres. Dette er en avskyelig trussel om den aldri så mye var uttrykt som en advarsel. Det er slik kriminelle gjerne uttrykker seg, de gir advarsler om hva som kan hende dersom noen ikke gjør det de vil. Dette bør vi som samfunn være tydelig på, dette er uakseptabelt!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt