Kommentar

Et hull i hjemmet

Før 1913 lød argumentene mot likestilling omtrent som i dag: «Grøten vil koke over» og «Barna vil skrike». Da som nå argumenterte enkelte kristne med at likestilling var mot Guds vilje.

I dag er det hundre år siden det ble innført allmenn stemmerett for kvinner i Norge. I årene før 1913 var det en tøff debatt om kvinners stemmerett. Høyest på banen var biskop og stortingsrepresentant Johan Christian Heuch.  Han sa blant annet dette: «Hun kan ikke gjøre mannens gjerning, og hun vil ikke gjøre kvinnens gjerning. Hva blir hun da? Hun blir et vanskapt misfoster, hun blir et neutrium».

Biskop Heuch fryktet at kvinners deltagelse i samfunnet på sikt føre til «steril kvinnetype».

Hundre år etter at kvinner fikk stemmerett, er det fortsatt en diskusjon om likestilling i Norge. Nå som da deltar mange fra kristelige miljøer aktive i denne debatten. Til tross for at de fleste miljøer aksepterer kvinnelige prester, eksisterer fortsatt holdningen om at kvinner har større ansvar for hjem og barn.

Ungdomsleder i Filadelfia i Grimstad, sier på sin blogg at det er Guds vilje at kvinnen skal bære et «undergivenhetstegn».

Det andre store argumentet som blir brukt mot likestilling anno 2013, er ganske likt det som ble i 1913: «Grøten vil koke over» og «barna vil skrike» hvis kvinner tar plass i det offentlige liv. I denne argumentasjonen forsvinner mannens ansvar i hjemmet.

Nils Christian Egede Hertzberg pekte i 1913 på det som er sakens kjerne, hvis kvinner deltar i det offentlige liv: «Det ville være å dra kvinnen bort fra det kall, (...) hvor hun ikke lett kan erstattes».

Slik er det også i 2013. Hvis kvinner deltar mer, oppstår det et hull i hjemmet. Noen må fylle det. Vil menn fylle det? Bård Ylvis sin uttalelse på Lindmo en lørdag kveld sier sitt: «Det er vanskelig for min kone å si at hun er hjemme, det gir ikke status. Jeg ville ikke byttet.»  Det er nettopp det. Om det er et kall eller en byrde, for enkelte menn er det uansett på kvinnen det ligger.

Berit Aalborg

redaktør, samfunnsavdelingen

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar