Kommentar

Sexkjøp og populisme

Høyre og Frp vil fjerne forbud mot sexkjøp samtidig som de vil forby tigging. Det er populisme.

Tre av fire borgerlige partier ønsker å fjerne sexkjøpsloven.  Etter valget er det stor sannsynlighet for at det igjen blir lovlig å kjøpe seksuelle tjenester i Norge.

De borgerlige partiene mener forbud mot sexkjøp gjør situasjonen verre for de prostituerte. Tenketanken Civita har summert mye av denne argumentasjonen i notatet «Ute av syne, ute av sinn».

«Mangler alternativer». I notatet blir det sagt at dagens lovgivning fører til at «prostituerte må tåle å bli konstant overvåket eller mistenkeliggjort» og at de behandles som «brysomme innslag i en debatt som handler om dem selv». Det blir slått fast at mange «prostituerte mangler alternativer». En av konklusjonene er at den delen av prostitusjonsmiljøet som benytter seg av tvang og organisert kriminalitet, ikke må innvirke slik at det blir et generelt forbud mot sexkjøp. Dette er den samme argumentasjon som både Høyre og Frp benytter seg av. I bunnen for hele debatten ligger Høyre og Frps ønske om mindre statlig innblanding. Hele tekningen bærer preg av liberalistisk tankegods.

Snudd på hodet. Men når det gjelder Romfolk og tigging, har Høyre og Frp snudd argumentasjonen på hodet. De tar ikke til orde for at et tiggerforbud vil føre til overvåkning og mistenkeliggjøring. Manglende alternativer til å skaffe seg et livsopphold blir ikke omgjort til motstand mot et tiggerforbud. Ei heller blir det sagt at de tiggerne som er utsatt for organisert kriminalitet må omfattes av andre regler enn et generelt forbud.

Liberalisme. Når det gjelder tigging tar hverken Høyre eller Frp i bruk grunnleggende liberalistisk tankegods om at staten må blande seg inn så lite som nødvendig. Grunnen er åpenbart at tiggere er til større irritasjon for en større andel av den norske befolkning enn prostituerte.

Populisme. En likhet finnes likevel mellom høyresidens holdning til tigging og prostitusjon. I begge tilfeller tar de den sterkestes parti. Befolkningen føler ubehag med tigging i våre gater. Derfor sier de ja til tiggeforbud. Mange nordmenn vil kjøpe sex. Derfor sier de nei til forbud mot sexkjøp. Det kan ikke karakteriseres som noe annet enn populisme.

Denne kommentaren sto på trykk i spalten KLARTEKST, i Vårt Land i dag 14. mars.

Berit Aalborg
er redaktør for samfunnsavdelingen i Vårt Land
berit.aalborg@vl.no

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar