Verdidebatt

Ta et standpunkt

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Så frykt da Herren, og tjen ham helhjertet og trofast! Skill dere av med de gudene som fedrene deres dyrket på den andre siden av Storelven og i Egypt, og tjen Herren! 15 Men har dere imot å tjene Herren, så velg i dag hvem dere vil tjene, enten de gudene som fedrene deres dyrket bortenfor Storelven, eller gudene til amorittene som hadde det landet dere bor i. Jeg og min ætt, vi vil tjene Herren. Josva 24 v 14-15

Disse ord talte Israela leder, Josva, til Israels folk like før han døde. Med full overbevisning svarte folket;

«Det skal aldri skje at vi går bort fra Herren og dyrker andre guder! V 16

Selv om Israelittene hadde fått erfare at Herren var med dem og gjorde store under, holdt løftet deres desverre ikke så lenge.Vi leser litt senere( Dommernes bok 2 v 10-17)  at de forlot Herren sin fedres Gud , og vakte hans vrede ved å tilbe avguder.

Som kristne, er vi også kalt til å ta et standpunkt. Tjener vi Herren eller følger vi denne verdens gud? Tar vi Guds Ord på alvor og handler deretter, eller følger vi menneskers ord?

Lyd Gud mer enn mennesker

I Apostlenes gjern. leser vi at apostlene forkynte evangeliet og at mange ble frelst. De religiøse ledrene mislikte dette og gav apostlene streng beskjed om ikke å lære i Jesu navn. Da svarte apostlene;

«En skal lyde Gud mer enn mennesker. (Apostl.gjern.5 v 29)

Som kristne skal også vi følge lovene. Men hvis loven går imot Guds Ord, skal vi lyde Gud mer enn mennesker.

Satans landminer

Vi lever i en syndig verden som er fiendtlig mot bibelsk kristendom. I 1 Joh. 5 v 19 står det at hele verden ligger i det onde.

Som kristne står vi på fiendtlig territorium hvor Satan har sine landminer overalt. Derfor må vi, som vi blir oppfordret til i Efeser. 5 v 15, "vandre varlig, ikke som uvise, men som vise". Som kristne må vi vandre på en måte som er evangeliet verdig.

I 1 Peter 5 v 8-9 står;

Vær nøkterne og våk! Deres motstander djevelen går omkring som en brølende løve for å finne noen å sluke.  9 Stå ham imot, faste i troen!

Satan vil gjøre alt for å få oss til å gå på akkord med Guds Ord og på vår tro på Jesus Kristus. Satans landminer er plassert overalt for å få oss til å synde mot Gud.

Vi lever i en syndig verden.  Vi blir bedt om å akseptere andre veier til Gud enda bibelen taler klart om at Jesus Kristus er eneste veien til Gud. Det kjempes for at alt som har med Guds Ord og Jesus Kristus skal vekk ifra det offentlige.
Som oppriktige kristne, kan vi ikke gi etter av hensyn til aksept og fred!



Modige menn

I bibelen leser vi om flere modige menn som stod imot ondskap og frafall. De tok et standpunkt for Herren og nektet å gå på akkord med Guds Ord.

Noah (1 Mose.6-9)

Noah var en rettferdig mann som fant nåde hos Herren midt i en ondskapsfull slekt. Han bygde arken og gjorde alt som Gud befalte. Sammen med hele husstanden, gikk Noah inn i arken og ble således reddet fra storflommen.

I Matt.24 v 3 sier Jesus at som Noahs dager var, skal også hans komme være.Arken er et bilde på Jesus. Bare Jesus kan redde oss. Vi må være lydige slik Noah var.

Josef (1 Mose.37-50)

Josef var elsket av faren Jakob og hatet av brødrene. Brødrene solgte Josef til slaveri i Egypt. Potifars hustru ville forføre Josef til å ligge med henne. Han nektet å gjøre det han kalte en stor ondskap og synd mot Gud. Det skulle Josef få svi for. Potifars hustru ble sint og lygde til mannen hennes om at det var Josef som ville ligge med henne. Slik ble Potifar harm på Josef og han ble sendt uskyldig i fengsel. Men Gud var med Josef og han ble brukt mektig av Gud i Egypt.

Josef tok et standpunkt om å stå imot synd. Som kristne må vi gjøre det samme.

Moses (2 Mose.-5 Mose.)

Moses var født av hebreere men vokste opp hos Faraos datter. Moses ble brukt mektig av Gud til å løse Israelittene fra Egypt og å gi dem loven. I Hebr. 11 v 23-31 leser vi om Moses at han trodde Guds Ord og tok Guds formaninger på alvor. Han valgte heller å lide ondt sammen med Guds folk enn en kortvarig nytelse av synden, står det i v.25.

Moses tok et standpunkt for å lyde Gud.

Elia (1 Kongeb. 18-19)

Profeten Elia sies å være den største profeten i GT. Elia var ingen ubesluttsom mann! Modig som han var, kalte han sammen alle Israelittene og 450 falske Baal profeter på Karmel-fjellet. Der talte han til Israelittene og sa;

«Hvor lenge vil dere halte til begge sider? Er Herren Gud, så hold dere til ham; og er Ba'al Gud, så hold dere til ham!» (1 Kongeb. 18 v 21)

Elia utfordret Baal gudene i en kamp mellom Herren og Baal, som ville avsløre hvem som var den sanne Gud. Samtidig bad Elia til Herren;

«Herre, Abrahams, Isaks og Israels Gud! La det i dag bli kjent at du er Gud i Israel, at jeg er din tjener, og at det er på ditt ord jeg har gjort alt dette. 37 Svar meg, Herre! Svar meg, så dette folket kan skjønne at du, Herre, er Gud, og at du vender deres hjerte til deg igjen.» (v 36-37)

Herren seiret og Israelittene erkjente at Herren var Gud.

Som Israelittene, må vi også velge hvilken side vi er på.

Man kan ikke spille på begge lag!

Jesus sa; Ingen kan tjene to herrer. Han vil hate den ene og elske den andre, eller holde seg til den ene og forakte den andre. (Matt.6 v 24)

Daniel og hans venner (Daniel 1-6)

Daniel og hans tre venner ble tatt til fange hos Nebukadnesar. Der ble navnene deres forandret til babylonske gudenavn. Men Daniel og vennene hans viste ved flere tilfeller at det var Herren de tjente og ikke avgudene.

De nektet å spise av kongens delikatesser fordi det var imot de mosaistiske spisereglene og maten var også trolig blitt innviet til en avgud.

De nektet å tilbe avgudsstatuen som Nebukanesar hadde lagd, og ble derfor kastet i ildovnen.

Daniel nektet å avstå fra å be og lovprise sin Gud, og ble derfor kastet i løvehulen.

Ved alle tre tilfellene bevarte Gud Daniel og vennene hans, og de kom uskadet fra dem.

Som vi frimodig sang på søndagsskolen da vi var små, må vi "våge å stå som Daniel"!

Døperen Johannes

I det NT leser vi om Johannes at han var forløperen til Jesus Kristus. I Luk.1 v 17) står det at han kom i Elias ånd og kraft. Både Elia og Johannes hadde fått et oppdrag fra Gud om å kalle Israel til omvendelse (Luk. 3).

Johannes sa til Herodes at det ikke var tillatt for han å ha sin brors kone. Prisen Johannes måtte betale for å ha irrettesatt Herodes for denne synden, var at han ble halshogd etter Herodias sitt ønske.

Fengslet og drept for evangeliets skyld

I Apostl.gjern. Leser vi at apostlene gang på gang ble satt i fengsel fordi de forkynte evangeliet. I kap.12 får vi vite at Jakob ble drept for det. Alle apostlene var villlige til heller å dø for sin tro på Jesus Kristus enn å fornekte sin tro.

Opp gjennom historien har utallige kristne blitt forfulgt eller drept fordi de nektet å gå på akkord med sin tro. Og forfølgelsen har ikke avtatt. Tvert imot blir kristne idag i økende grad forfulgt fordi de våger å stå opp for sin tro og for Guds Ord.

Ta på Guds fulle rustning!

Det er tøft å være en kristen i denne verden om vi ønsker å stå på Guds Ord og å leve etter det. Det er lett å følge vårt kjød og å følge strømmen. Vi må være på vakt fra det øyeblikket vi står opp om morgenen. Men, i kraft av den Hellige Ånd, kan vi stå imot synden og overkomme Satan. Viktig er å ta på Guds fulle rustning! (Efeserne 6 v 11)

Ta et standpunkt idag!

Som kristne, er det viktig at vi tar et standpunkt. Enten så er vi på lag med Satan, eller så er vi på lag med Jesus Kristus. Det finnes ingen mellomting!
Jesus sier; Den som ikke er med meg, er mot meg, den som ikke samler med meg, han sprer. (Matt.12 v 30)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt