Kommentar

Mer øl og vin med Erna

Ønsker du øl i nærbutikken til langt på kveld og vin på hylla ved siden av? Da bør du stemme fram en borgerlig regjering.

Høyres landsmøte liberaliserte alkoholpolitikken denne helgen. Dermed har tre av fire borgerlig partier gjort klare vedtak som sikrer at det blir lettere å få tak i alkohol på kveldstid og i hele landet.

Øl til 22. For det første ønsker Høyre å gjøre det lettere å kjøpe øl i butikk på kveldstid. Butikkene skal selge øl fram til klokka 22. Dessuten åpner Høyre for vin i butikk, i områder der det ikke finnes Vinmonopol. «Disse punktene gir en god liberalisering av partiets alkoholpolitikk», sa stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen da han redegjorde for forslaget.

Vedtakene på Høyres landsmøte bidrar til å tegne et bilde av hvilken alkoholpolitikk vi får etter valget, hvis de borgerlige vinner. KrF er av en annen mening, men Knut Arild Hareides parti er nå totalt isolert i disse spørsmålene på borgerlig side.

Vin i butikk. For få uker siden vedtok det gamle motkulturpartiet Venstre en alkoholpolitisk liberalisering som går betydelig lenger enn Høyres. Venstre vil ha vin i butikk over hele landet. En ordning som vil slå beina under Vinmonopolet. Venstre vil også fjerne nasjonale skjenketider. Dermed kan hver kommune bestemme hvor langt utover natta det skal skjenkes.

Frp på sin side har en lang tradisjon for å kreve åpne kraner. Før valget i 2009 laget Frp en liste over tiltak partiet skulle gjennomføre de første 100 dagene i regjering. Mange av punktene omfattet nettopp alkohol. Partileder Siv Jensen lovet da sine velgere vin i butikk hele uka igjennom, også på søn- og helligdager.

Høy pris for KrF. Høyres vedtak vil glede både Venstre og Frp, men KrFs mannskap må være bekymret. Lite tyder på at KrFs restriktive linje kan få gjennomslag. Skulle KrF greie å stå imot liberaliseringen og vinne alkoholkampen i de borgerlige forhandlingene etter valget, vil partiet måtte betale så dyrt at andre viktige saker for partiet må ofres.

I dag tyder alt på et regjeringsskifte etter valget. Ingen vet nøyaktig hvor liberal norsk alkoholpolitikk vil bli. Det som er sikkert er at Høyre, Venstre og Frp går i samme retning.Derfor tyder alt på at de som ønsker et alkoholpolitisk frislipp, rett og slett har grunn til å si: Skål

Denne kommentaren sto på trykk i Vårt Lands papirutgave mandag 6. mai

Berit Aalborg

leder, samfunnsavdelingen, Vårt Land

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar