Verdidebatt

Mobbingen i skolen øker

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Flere tusen elever gruer seg til å gå på skolen og det skal ikke mye fantasi til å forstå at elevene ikke lærer mye når de gruer seg til friminutt.

En landsomfattende undersøkelse viser at antall mobbeofre har økt med hele 144 prosent på ungdomstrinnet. Det er Erling Roland, ved Senter for adferdsforskning (SAF), som la fram dystre tall fra en landsomfattende skolemiljøundersøkelse. Senteret har undersøkt mobbing i norsk skole fra 1995. Tallene viser at mobbingen har økt med omtrent 10 prosent i året. Unntaket var i perioden fra 2001 til 2004, da mobbingen sank med 30 prosent.

Nå viser tallene en økning igjen. Oppmerksomheten rundt mobbing er blitt svekket både av skolene og myndighetene. Mange mener at fokuset nå handler det mest om fagkunnskap, ikke mobbing. Dermed slutter skolene å bruke støtteprogram mot mobbing. Opp mot 400 skoler tok i bruk programmene Zero og Olweus tidlige i dette tiåret. I dag har antallet gått drastisk ned.

Mobbing fortsatt er et stort problem i den norske skolen, og omfanget har økt ifølge Senter for adferdsforskning de siste fire årene. En forsterkning av arbeidet mot mobbing, og spesielt på forebygging, er derfor nødvendig.

I Akershus Fylkesting har derfor KrF, V, H og Frp har bestemt at det skal være nulltoleranse mot mobbing i Akershusskolen og at alle videregående skoler skal delta i antimobbeprogram.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt