Verdidebatt

Har kristendommen delvis feiltolket Jesus?us?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Har kristendommen delvis feiltolket Jesus?

Vi har mange religioner. Felles for dem alle tror jeg er at de er laget av mennesker. Grunnen til at menneskene laget seg religioner, tror jeg er at menneskene har en lengsel etter Gud.

Jeg tror også kristendommen er laget av mennesker. Det er Bibelen som er kristendommens lærebok. Og den er også skrevet av mennesker. Men for at Bibelen skulle bli noe mer enn et menneskeverk, bestemte biskopene på 3- og 400-tallet at hele Bibelen skulle betraktes som Guds ufeilbarlige ord. Den ble kanonisert.

Dette førte til at kirken lesset tunge byrder på folk. Alle ble fortapte syndere som ville bli utsatt for Guds vrede hvis de ikke sa at de trodde på Jesus og hvis de ikke bøyde seg for kirkens lære og påbud.

Men utviklingen av kristendommen har heldigvis gått i riktig retning også her i Norge. Ingen går i korstog for å drepe mennesker som har en annen religion enn kristendommen. Og ingen blir plassert i gapestokk på kirkebakken og ingen blir gravlagt utenfor kirkegården.

Men fortsatt heter det at det skjedde et syndefall i Edens hage og at det er noe som heter arvesynd. For det står jo om dette i Bibelen. Men folk som har greie på det, kan fortelle at Bibelens urhistorie er sagn og myter som skriver seg fra en tid lenge før Bibelens første blader ble skrevet. Men disse sagnene og mytene ble senere inntatt i Bibelen.

Her kan jeg gjengi hva den kjente teologen Fredrikk Wisløff skriver i sin bok "Det gamle testamentet: "Urhistorien betraktes som sagn og myter. Patriarkene er likeledes sagnfigurer, og enkelte kritikere går så langt at de endog tviler på at Moses i det hele har eksistert."

Jeg kan ikke tolke dette annerledes enn at vi bare kan glemme dette med syndefall og arvesynd, siden dette ikke opprinnelig er bibelsk. - Men bare er sagn og myter som ikke har sin rot i virkeligheten.

Jeg har videre lest at frelsen ved Jesus har sin sammenheng med syndefallet på den måten at uten syndefallet ville det ikke være behov for frelse eller en frelsesplan slik den nå er beskrevet i Bibelen. (Wikipedia)

Hvis dette er riktig, vil den kristne lære delvis smuldre bort. Men langt fra totalt. For Jesus hadde en kjempestor oppgave i å være læremester. Det var jo nettopp hans oppgave som lærer han understreket like før han forlot jorden. "Gå og lær dem", sa han.

Han nevnte ikke et ord om at han hadde dødd for å sone synd, som er hovedbudskapet i kristendommen.

Men nå er ikke jeg teolog. Men det kunne jo vært interessant å høre hva teologene - og også andre - mener om denne teorien.

Kjære teologer: Prøv å gi et selvstendig og ærlig svar. Å svare ved å henvise til gamle kirkelige læresetninger synes jeg ikke har noe for seg.

11. februar 2013.

Bjarne Løvnes

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt