Verdidebatt

Politikk om 1000 år

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Alle snakker om å styre, men ingen vet hvor man vil.

Hva er det perfekte samfunn, den perfekte styringsform. Hvis du kunne sove i 1000 år, hvilket samfunn ville du da våkne opp til?

Mitt idealsamfunn ville uten tvil være et planøkonomisk samfunn. Det skulle ikke være lov for noen uten staten å ansette et menneske. Det ville stride mot tanken på at vi alle er like mye verdt.Det er en uting at noen kan tjene penger på andres arbeid!  All bankvesen skulle være offentlig. Dermed ville vi ikke trenge de fleste finansakrobater, økonomer, jurister, forretningsfolk, politi osv.

Alle produkter skulle være utviklet for å være mest mulig til nytte og glede. Ingen har hverken nytte eller glede av at det finnes et utall forskjellige mobilbatterier, USB-plugger, videoformat, bildynamoer osv. Dermed forsvant enda en mengde jobber.

La oss si at halvparten av alle jobber forsvant. Ingen ville bli arbeidsløse av den grunn, for er vi ikke alle ansatt i staten. Resultatet må jo bli at arbeidstiden blir satt ned til ca 4 timer pr dag. I vanskelige tider går arbeidstiden opp, i gode ned. Med så lite arbeid ville det bli rift om de meningsfylte jobbene. Man kunne gi alle en fast lønn uansett om de jobbet eller ikke og så forvente 4 timers innsats fra de som kunne. Det vil neppe være flere som falt ut av arbeidslivet enn vi har i dag. Dermed forsvant en masse arbeidsplasser i det offentlige.

Da ble det heller ikke nødvendig med lønnsforskjeller. Da forsvinner mesteparten av kriminaliteten. Men det blir også mye lettere å bytte jobb. Tenk å kunne arbeide noen uker i skogen fra tid til annen, eller med noe helt annet man kunne ha lyst til å prøve.

Var det noen som etterlyste entrepenører? De er fast ansatt. Det er en så morsom jobb at det er konkurranse om å få dem. Bare de beste får fortsette. Har du en god ide som vil bringe verden framover er det flere entrepenører du kan gå til. Hvis de liker ideen din kan de straks bevilge noen forskere og utviklere og sette alt i prøveproduksjon. Du blir ikke rik, men hvem vil ikke ha morro av å se sin ide bli til noe.

Vil du ha litt mer enn naboen? Ja, så er det mulig å arbeide litt ekstra for å få et ekstra rom i huset. Du kan også bli premiert for å gjøre en god jobb. For maksimal økonomisk motivasjon trenger man ikke mer enn 10% mer lønn enn naboen.

Tenk hva man kunne få tid til. Tenk hvilket mylder av kulturell aktivitet man kunne være med på, tenk hvilken reiser man kunne gjøre (med seilbåt eller til fots selvfølgelig), tenk hvilket lykkelig liv man kunne få. Er det noen flere som vil dit?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt