Verdidebatt

Den hellige ånd avslørt

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I et langt liv har jeg fått Den hellige ånd presentert i Den norske kirke som en uklar mystisk tåke som svever over våre liv et sted. Åndens gaver er utvidet til å dekke alle våre evner, alt vi kan. Og et ord som betyr alt, sier som kjent ikke noe. Jeg har sett at mange som leter etter ånden har dukket ned i underbevisstheten og i transegivende ritualer. Utallige forkynnere har jeg hørt tale om ånden og like uklar er den etter at talen er over.

Så derfor må jeg jo tro at jeg er den første i kirken som leser Korinterbrevene og ser at Ånden er pantet på vår frelse. Et pant må jo være synlig og udiskutabelt. Det passer dårlig å bruke en mystisk tåke som pant.

Så jeg rotet litt rundt i Korinterbrevene og fant følgende:
1.Kor.12.3   "Derfor kunngjør jeg for dere at ingen som taler i Guds Ånd, sier: «Forbannet er Jesus!» Og ingen kan si: «Jesus er Herre!» uten i Den hellige ånd."

Og dermed kom Ånden ut fra tåka. For dette er jo håndgripelig. Jeg kan bare kaste et blikk innover og se om jeg ønsker å tilhøre Jesus, og det gjør jeg jo, jeg vil jo det. Og da ser jeg altså rett på Den hellige ånd. Ikke noe tåke i det hele tatt.

Så enkelt er det og så vanskelig er det. For Ånden kan jo ha plassert andre tanker der også. De er ikke like lette å identifisere. Det er jo så mange andre ånder inne i der, mange andre krefter som vil noe med meg. Men heldigvis, vi har jo Bibelen, med den kan vi teste alt vi finner. Ser jeg en trang til å si "Jesus er herre", finner jeg det samme i Bibelen og kan altså si. Jo, dette er fra Gud.

Nå skulle man tro at jeg hadde røpet det aller helligste for nevrologenes og psykologenes kniver. Men ta det med ro, hadde Ånden vært i underbevisstheten, hadde den vært i fare, den kan nevrologene måle, men bevisstheten - den vet de ikke hva er for noe en gang. Så Ånden i oss er trygg fordi vi er av ånd, og den er for hånden når som helst vi trenger den. Av Faderen, Sønnen og Ånden er det Ånden som er nærmest. Den er jo talsmannen for de to andre.

Så enkelt er det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt