Verdidebatt

Parlamentsvalg holdes i Israel den 22. januar

Tirsdag den 22. januar holdes det parlamentsvalg i Israel. Sittende statsminister Benjamin Netanyahu og Avigdor Liebermans Likud-Beytenu koalisjon befinner seg presset mellom både høyre- og venstrekrefter.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Valget som vil bestemme sammensetningen av Knessets 19. forsamling er dømt til å skake opp de sittende rekker da man, særlig blant dagens unge israelere, ser store bevegelser i det politiske landskapet. Netanyahus koalisjon ser ut til å tape stort og oppnår kun 32 seter i den seneste meningsmålingen foretatt av

Jerusalem Post

den 3. januar. Dette er markert ned fra de 42 setene de to partiene sammen holder i dag av Knessets 120 mulige.

Det israelske Arbeiderpartiet så en tid ut til å bli den soleklart største utfordreren da en grasrotbevegelse som dro impulser fra den arabiske våren og den amerikanske occupy-bevegelsen maktet å dra flere hundre tusen demonstranter til deres møter i løpet av 2011, sammen med oppmerksomhet til deres saker. Resultatet av protestene ble at flere av deres unge ledere maktet å få seg plasser høyt på Arbeiderpartiets valglister, og med på lasset kom grasrotens store entusiasme. En tid så det ut til at man nesten ville doble partiets antall seter i Knesset fra de 13 man holder i dag til godt over 20 i antallet. Imidlertid har man, i etterkant av den seneste konflikten mellom Israel og den Hamas-kontrollerte Gazastripen falt en god del i oppslutning og ligger nå an til å vinne 17 seter.

Høyrepartiene er dem som har dratt fordel av Gaza-konflikten og særlig gjelder dette Bayit Yehudi (Jødisk Hjem) ledet av den meget populære mangemillionæren og eks-elitesoldaten Naftali Bennett. Det sterkt patriotiske partiet er ganske så nytt da det ble formet så sent som i 2008, det vant ikke mer en 3 seter ved det forrige parlamentsvalget. Nå ligger det imidlertid an til å flerdoble sin styrke i israelsk politikk til hele 16 seter, og det er altså en mulighet for at partiet grunnet sin frontfigurs store popularitet overtar for Arbeiderpartiet som landets annet største parti bak Likud etter valget. Bennet solgte sitt teknologiforetak for over 800 millioner kroner før han gikk inn i Netanyahus regjering, hvor han satt i 4 år før han gikk ut til fordel for Bayit Yehudi i 2008.

Sentrum-venstre partiet Kadima, grunnlagt i 2005 av tidligere statsminister Ariel Sharon som ble paralysert av et slag året etter fikk flest stemmer under det forrige valget, men har opplevd en regelrett kollaps i den senere tid. Etter å ha kjempet seg opp fra bunnoteringene ligger partiet i dag an til å vinne om lag 10 seter.

Grunnet Bennets overraskende fremgang, og Likuds vel så overraskende tilbakegang ble Netanyahus valgstrateg, den amerikanske Arthur Finkelstein flydd inn til Israel en uke før planen med den umiddelbare effekten at de politiske angrepene mot Bayit Yehudi straks opphørte, for ikke å gi dem mer gratis oppmerksomhet. I stedet har Netanyahu vendt seg mot venstresiden med en håndsutstrekning. Denne er imidlertid kontant blitt avvist av Arbeiderpartiets leder Shelly Yacimovich og Kadimas tidligere leder Tzipi Livni som nå leder sentrum-venstre partiet Hatnuah. Partene skal ha blitt enige om å forme en samlet front mot Likud-Beytenu, på luften i et radioprogram.

Samtidig er det enighet om fra flere hold om at høyresiden vil bli størst i Israel også etter valget noen uker frem i tid, og om at Benjamin Netanyahu igjen vil stå frem som den naturlige leder for en høyre-koalisjon. Spørsmålet blir stedet hvor langt til høyre statsministeren vil bli nødt til å måtte gå for å få i stand dette samarbeidet; vil han bli tvunget til å ta de mer radikale fløy-elementene inn i varmen, eller kan han klare å lokke til seg noen av de mere sentrumsnære aktørene, slik han selv gir uttrykk for å ønske?

Innlegget et også publisert ved; KonservativtSamfunn.com

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt