Verdidebatt

Pelsdyr versus arbeidsslaver

En del politikere vil forby pelsdyroppdrett i Norge. Likefullt importeres mengder av varer produsert av folk som ikke har gode vilkår. Burde en ikke gjøre noe med det først?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dette innlegget handler ikke egentlig om pelsdyroppdrett. Jeg personlig trur ikke pelsdyra får det bedre i et annet land enn Norge. Det er vel heller ingen som har foreslått forbud mot omsetning av pels, som vel ville ha hatt en reell effekt.

Men hvorfor fokuseres det så mye på de dyra(som det sjølsagt er viktig at har det bra)når nordmenn indirekte holder mengder av folk i arbeid under menneskelig sett minst like dårlige forhold som det pelsdyra har? F.eks. den fabrikken i Bangladesh der mange døde i en brann, bl.a. fordi fabrikkledelsen hadde stengt rømningsveiene.

Motstandere av markedsøkonomiens prinsipp om "full informasjon" ønsker at kundene skal vite minst mulig om hva de kjøper, og derigjennom hvilke forhold produksjonen har skjedd under.

SV er et parti som har engasjert seg i pelsdyrsaka. Jeg syns de kan tenke på pelsdyra etter at de har løst problemet med at vi nordmenn(som kalles verdens rikeste) ikke er rike nok til å gi levelige forhold for dem som produserer varer for oss. Om vi kjøper en kjøttbetæ i butikken, kan den spores til et gårdsbruk. Da må det la seg gjøre å finne ut hvor det vi kjøper er produsert, og gjøre noe med forholda der det er for ille.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt