Verdidebatt

Inkarnasjonens mysterium

"I begynnelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. ... Og Ordet ble kjød og tok bolig iblant oss" (Joh 1:1,14a).

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

De tre kongene fra Østen hadde sett en stjernekonstellasjon på himmelen som skinte så klart, så rent – et guddommelig tegn på at en konge var født. Vismennene fulgte lyset fra stjernen for å hylle den nyfødte som himmellyset vitnet om. De ankom Israels land og spurte kong Herodes: "Hvor er den jødenes konge som nå er født? For vi så hans stjerne i Østen, og er kommet for å tilbe ham" (Matt 2:2).

Ledet av det himmelske lys ankom de senere den vesle byen Betlehem. Profeten Mikas flere århundre gamle profeti ble nå virkelighet: "Men du Betlehem, Efrata, som er liten til å være blant Judas tusener! Fra deg skal det utgå for meg en som skal være hersker over Israel. Hans utgang er fragammel tid, fra evighets dager"(Mika 5:1).

Det skinnende tegn på himmelhvelvingen ledet dem til et hus hvor de møtte ei ung mor, hennes trolovede og det lille Jesusbarnet.De "fikk se barnet med Maria, dets mor, og de falt ned og tilba det. Så åpnet de skrinene sine og bar fram gaver til barnet: gull, røkelse og myrra" (Matt 2:11).

Og barnet som ble født var selv Guds gave til menneskeheten:"I begynnelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. (…)Og Ordet ble kjød og tok bolig iblant oss" (Joh 1:1,14a), lyder juleevangeliet etter Johannes.

Det guddommelige Ordet menneskeliggjort i det lille Jesusbarnet! Det er inkarnasjonens under. Jesaja profeterte syv århundrer forut: "Se, jomfruen skal bli med barn, hun skal føde en sønn og gi ham navnet Immanu-El" (Jes 7:14) som betyr "Gud med oss".

I juleevangeliet etter Lukas leser vi at engelen Gabriel ble sendt av Gud til den unge jomfru Maria. ”Hør! Du skal bli med barn og føde en sønn,og du skal gi ham navnet Jesus. Han skal være stor og kalles Den høyestes Sønn”, sa engelen. ”Den hellige ånd skal komme over deg,og Den høyestes kraft skal overskygge deg. Derfor skal barnet som blir født, være hellig og kalles Guds Sønn” (Luk 1:31-32,35).

Gud ble menneske. Det er inkarnasjonens mysterium.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt