Verdidebatt

ET TROVERDIG EVANGELIUM

Er evangeliet bare oppdikta eventyr? Er Det nye testamentet blitt forandra til det ugjenkjennelige av fordrukne munker og korrupte kirkeledere gjennom århundrenes løp? Eller er evangeliet om Jesus troverdig og sant?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

"Hva er sannhet?" (Joh 18,38), spurte Pontius Pilatus. Bare få timer før Jesus døde på korset utenfor Jerusalems murer ble Jesus forhørt av den romerske lederen: "Men konge er du altså?" "Jeg er konge," svarte Jesus.  "Til det er jeg født, og til dette er jeg kommet til verden, at jeg skal vitne om sannheten." (Joh 18:37).

Denne dialogen mellom Jesus og Pilatus finnes i et håndskriftfragment fra oldtiden(P52)som ble funnet i Egypt i 1920. Johannesevangeliets 18. kapittel (vers 34-35 og 37-38) er den eldst bevarte tekst fra Det nye testamentet.Håndskriftet dateres til år 125 etter Kristi fødsel. Johannesevangeliet ble skrevet i Efesos i Lilleasia, en god distanse fra Egypt. Vi må derfor også regne med at det må ha gått en viss tid før skriftet fra Efesos endte opp til kopiering i Egypt.

På 1800 tallet hevdet Ferdinand Christian Baur at Johannesevangeliet var skrevet rundt år 160 e. Kr – det vil si 70 år senere enn dagens datering. Da dette fragmentet ble funnet i Egypt på 1920-tallet falt denne teorien på sin egen urimelighet. Johannes var den eneste av disiplene som ikke led martyrdøden men fikk en naturlig død i Efesos. Som øyenvitne til Jesu ord og gjerninger gjennom tre år skal han ha skrevet sitt evangelium rundt år 90.

Matteusevangeliet og Lukasevangeliet som inneholder Jesu barndomshistorie ble skrevet enda tidligere. Blant bibelforskerne er det sterk enighet om å datere dem til 70-tallet (senest 85 e. Kr). Og Markus-evangeliet ble skrevet allerede på slutten av 60-tallet (68-70 e. Kr).

Man møter mange ganger påstander om at evangeliene nærmest ble skrevet flere århundrer etter Jesus men det har ingen rot i historiske realiteter. Derimot ble de fire evangeliene skrevet bare 30 til 60 år etter Jesu død og oppstandelse. La meg bare understreke et viktig poeng: Mange av øyenvitnene til Jesu gjerninger levde fortsatt da de fire evangeliene om Jesus ble forfattet!

Bibelen er ingen eventyrbok. Det er en hellig bok som vitner om at Gud selv ble menneske: "Se, jomfruen skal bli med barn og føde en sønn,og de skal gi ham navnet Immanuel – det betyr: Gud med oss" (Matt 1,23).

Johnny Eskedal

Master i Det nye testamentet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt