Verdidebatt

Julens Heimevern slår tilbake!

Avguden mammon har for lengst gjort kraftige innhogg, ved hjelp av nytelser og sansesuggesjoner, for å eksploatere julehøytiden. Men vi kjemper bestemt imot!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi går inn i advent, ordet betyr "hellig ankomst". Det som skal komme er Kristus; Hans mål er ditt hjerte, men Han kommer kun inn om du og jeg vil, og om jeg ikke forut for invitasjon lager en uoverstigelig terskel av premisser og krav ad hoc. Livets dyrebare gave friheten er deg gitt; du kan si ja eller nei. Uansett respekterer Gud svaret: Dette er frihetens vesen. Dette er kjærlighet. Dette er respekt og ærbødighet for din Gudegitte selvstendighet.

Det handler vel så meget om å våge å miste fotfestet bare en liten stund; og ikke forvente at Gud svarer på våre spørsmål og rop på en måte som tilfredsstiller våre egne krav. Hva da om Gud ikke entydig gir seg til kjenne på måter som tilfredsstiller det enkelte menneskets intellektuelle krav alene? Angelus Silesius skrev: "Om Jesus ble født tusener av ganger i Betlehem, men aldri i ditt hjerte var det hele forødet".

Kristi fødsel er plassert i årets dypeste mørke; solen har i hundrevis av år vært et symbol på Kristus. Da solen står på sitt høyeste fødes Johannes, St.Johannesaften/St.Hansaften. Fra da av avtar lyset; Han skal avta Kristus skal bli større... Kristus fødes i det dypeste mørke, i avvisning og smerter. Fra da av blir det lysere... Akkurat som Han (kan) fødes i ditt hjerte. I et hjerte som strir i smerte og mørke, i ensomhet og avvisning, i resignasjon og tap. Det blendende mørket går over i det livgivende Lyset fra Ham som tenner en ild i hjertet.

Min egen vei har vært sterkt preget av mye mørke, kamper, strid og elendighet. Men ikke bare. Der i det pressende mørket blir Lyset mer synlig og klart...  som i et maleri av Rembrandt. Vi vet vel alle: Det er godt å være stille i sammen. Ofte erfarer jeg Guds stillhet. Og livet har lært meg at Guds stillhet og fravær er to vidt forskjellige ting.

Ateistene ser på historien og dens utvikling lineært og statisk. De hevder med rette at juletreet først kom til på 1800-tallet i Tyskland. Hva så? Gud er levende, vi er levende. Gud er dynamis, ikke statisk. Om vi mennesker henter inn symboler etter hvert som tidene henruller, så betyr ikke det at de ikke viser til noe større og genunt hellig - som genuint kan føres tilbake til de bibelske hendelser. Juletreet symboliserer Livets Tre fra Edens Have. Ha det med i mente når du pynter treet og lar det stå midt i din stue. Det er et Kristussymbol.

Herren velsigne deg og bevare deg!
Herren la sitt ansikt lyse over deg og være deg nådig.
Herren løfte sitt åsyn på deg og gi deg fred.

Han skal gi deg kraft til å leve gi håp og framtidstro.
Han har sagt: "Kom til meg du som strever og jeg vil gi deg ro!"
Han skal bevare deg fra alt ondt, gi deg styrke når du er svak.
Tross ditt svik, dine nederlag er hans nåde ny hver dag.

Ny hver dag!

http://www.youtube.com/watch?v=UdFW_fOTcE8

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt