Per Winsnes

12

En skammelig presentasjon

Publisert: 30. nov 2012

Jeg behøver ikke å være israelsk statsborger for å synes at Vårt Lands redaksjonelle linje er skammelig når VL i dag http://www.vl.no/verden/palestinerne-seiret-i-fn/presenterte de palestinske områdene på følgende måte:

·  I 1947 vedtok FN opprettelsen av en jødisk og en arabisk stat
i det britiske mandatområdet Palestina.

·  Araberstatene stemte imot,
og Jordan og Egypt tok kontroll over
Vestbredden og Gazastripen.

·  Staten Israel ble proklamert i 1948
og okkuperte i 1967 Vestbredden og Gazastripen.

La oss derfor ta en titt på hva VL "glemte" å fortelle:

- Den 15.mai 1948, dagen etter at staten Israel ble proklamert, gikk troppestyrker fra 7 arabiske land (Egypt, Jordan, Irak, Syria, Libanon, Saudi Arabia og Jemen) til angrep på Israel i den hensikt å utslette Israel som selvstendig stat. Angrepet ble slått tilbake, men Israel klarte ikke å forhindre at Jordan okkuperte Judea, Samaria og de østre bydeler av Jerusalem.

Som følge av arabernes mislykkede forsøk på å utslette Israel, ble boliger og eiendeler tilhørende mer enn 800 000 jødiske statsborgere i arabiske land konfiskert i perioden 1948 - 1972, og de måtte forlate sine hjemland. http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/talking/jew_refugees.html

Denne gruppen på 800 000 jødiske flyktninger fikk ingen flyktningstatus. De fikk klare seg selv, i motsetning til den hjelpen som FN og Norge har gitt, og fortsatt gir, til de "palestinere" som i stor grad hadde blitt anmodet av sine egne ledere til å flytte ut slik at de ikke skulle stå i veien for de fremrykkende arabiske troppene.

- Når det gjelder okkupasjonen av Vestbredden og Gazastripen i 1967, så "glemte" VL å fortelle at frem til juni 1967, så var Judea, Samaria og de østre bydeler av Jerusalem, (også som kjent som Vestbredden), okkupert av Jordan.

Jordans okkupasjon hadde da vart i 19 år, fra 1948 og frem til 1967, da israelske tropper fikk kastet dem ut.

Og foranledningen til denne krigen i juni 1967, var at Jordan, Syria og Egypt var i ferd med å iverksette et nytt angrep mot Israel. Egypts president Gamal Nasser beordret FN ut av Suez-området i mai 1967, samtidig som den egyptiske marinen blokkerte Akaba bukten for israelsk skipsfart. Regjeringen i Israel hadde derfor valget mellom å vente til landet igjen ble angrepet av arabiske stater, eller å slå til først.

La meg her understreke at for meg spiller det ingen rolle om redaksjonen i Vårt Land liker eller misliker Israel, men den mangelfulle og tendensiøse introduksjonen som de her presterte av de palestinske områdene, synes jeg er en skam.

Kommentar #1

Torill Born

296 innlegg  1335 kommentarer

Kanskje journalistene i Vårt Land OGSÅ er

Publisert over 9 år siden

underlagt AP&CO og venstre-sidens KONSENSUS. Ja, men HVA skal vi "vanlige" tro da. Det er INGENTING som forundrer meg lenger.

 

Den eneste redaktøren med BALLER - for å bruke et uttrykk med brask og bram - det er redaktør Finn Jarle Sæle i kristen-avisen Idag - han taler der de profane medier tier - og jeg elsker den avisen. OG - den får IKKE presse-støtte fra Staten. Jeg holdt på å si - det er jo logisk. Man skal ikke tale makten midt i mot. Ja, unnskyld meg, men jeg synes vi har blitt styrt så lenge av venstre-mediene i både aviser, radio og tv - at det kan bli for mye for en stakkar.

Kommentar #2

Leif Lohne

13 innlegg  354 kommentarer

Skammelig fordi Vårt Land ...

Publisert over 9 år siden
Per Winsnes. Gå til den siterte teksten.
Jeg behøver ikke å være israelsk statsborger for å synes at Vårt Lands redaksjonelle linje er skammelig

mener seg å være en kristen motstrøms avis som vi kunne forvente gikk mot strømmen og ville presentere et mere balansert og  et historisk korrekt bilde av situasjonen i Midt Østen. Ikke bare de politisk korrekte usannhetene og gjentakelsene om at jødestaten hele tiden er okkupanten og aggressatoren som til stadighet truer sine omgivelser ved å yppe til strid, går til angrep på sine naboer og fordriver dem ut av landet. Dette er jo direkte løgn.

Riktignok er dette en NTB melding som VL har tatt inn, men dette ligger nok dessverre helt opp til den redaksjonelle linje som avisen representerer.

Nei, skal vi få et riktig og balansert bilde av bakgrunnen for hva som skjer i Israel og Midt-Østen (og forstå hva som skjer) da nytter det ikke å lese i VL er jeg redd. Da må vi gå til Dagen og Norge IDAG. I motsetning til VL har disse avisene våget å gå mot strømmen og presenterer den riktige historiske versjonen og bakgrunnen for hva som skjer.

Kommentar #3

Anders Helge Myhren

275 innlegg  2788 kommentarer

Noe av bakgrunnen

Publisert over 9 år siden
Leif Lohne. Gå til den siterte teksten.

Nei, skal vi få et riktig og balansert bilde av bakgrunnen for hva som skjer i Israel og Midt-Østen (og forstå hva som skjer)

for den Israelfientlige retningen Vårt Land har lagt seg på er nok pressestøtten.  De håver inn hele 41 millioner kroner i pressestøtte hvert år! Da må avisen gi noe tilbake, og det gjør de, hver dag! Arbeiderpartiet og SV sin politikk er retningsgivende for avisen, og det vil nok fortsette.

Kommentar #4

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

pk

Publisert over 9 år siden
Leif Lohne. Gå til den siterte teksten.

Ikke bare de politisk korrekte usannhetene og gjentakelsene

fra din side er dette jo

Kommentar #5

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

En veldig lang historie

Publisert over 9 år siden
Leif Lohne. Gå til den siterte teksten.

mener seg å være en kristen motstrøms avis

Det vi ofte ser ut til å glemme er at det i historisk perspektiv er som et kort lysglimt den tiden staten Israel har eksistert siden opprettelsen på slutten av 1940 tallet.

Et historisk og korrekt bilde av situasjonen må gå mye lenger enn de få tiårene staten Israel har eksistert. Nå skal det sies at det er enda kortere den perioden Israel har eksistert med det territoriet de i dag råder over. Det er ikke gitt hva de vil eller ikke vil rå over om femti eller hundre år fra nå.

Men like fullt snakker vi om kortvarige tidshorisonter både frem og tilbake i tid. Sivilisasjoner og nasjoner har kommet og gått i hele menneskets historie. At vi ser på egen tid som noe helt unikt i historien er ikke noe nytt, de fleste mennesker har vel gjort det samme den tiden de levet.

Når det kommer til palestinerne som i dag lever i israelsk kontrollert område så ser det ikke ut til at mange egentlig bryr seg særlig om dem. Vel mange bryr seg om noen av dem skulle komme til å skyte noen raketter mot Israel, det skal sies. Men jeg undres litt på hvordan vi selv ville ha reagert og hvordan vi selv ville sett på at våre liv ble kontrollert og skaltet og vraltet med uten at vi hadde hatt særlig vi skulle ha sagt.

Ville vi vært lykkelige og glade for at vi ene og alene var i live. Takket en eller annen skapning, politiker, millitær eller terrorist for at de lot oss overleve. Eller ville vi ønsket og håpet at en dag ville vi kunne nyte en frihet vi visste at andre andre steder i verden har. Drømt om å kunne ta grep i egne liv, håp og drømmer.

Det stod i avisen at det var 1.7 millioner mennesker som bodde i Gaza og at området de bodde på tilsvarte størrelsen på Mjøsa. Det høres for meg ut som om de er ganske så trangbodde. Like fullt ser de ut til å klare å utdanne befolkningen sin, under 1% analfabete blant de unge. De har fem universiteter og et helsevesen. Ikke dårlig for mennesker som ikke råder over eget områdes ytterkanter. De må klare seg med det andre bestemmer at de trenger, ikke kan de reise som oss på ferie sån uten videre. Havet kan de se på men ikke fritt ferdes på som vi kan.

Sant å si er de jo ikke okkupert for det står ikke noen fremmede soldater på deres eiendom. Men det er vel ikke underlig at det føles litt klamt når disse som ikke har okkupert dem tross alt har buret dem inne. At Israel føler behov for å bure seg selv inne er så sin sak, men det får være grenser for hvor mange bur man skal sette opp.

Kommentar #6

Leif Lohne

13 innlegg  354 kommentarer

Pepperkakehus-propaganda

Publisert over 9 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.
Men det er vel ikke underlig at det føles litt klamt når disse som ikke har okkupert dem tross alt har buret dem inne.

 

Fra MIFF’s hjemmeside :

Innganger og utganger

Finnes det ingen innganger og utganger i de palestinske selvstyreområdene? Hamas-regimet på Gaza-stripen har grenseovergang til Egypt. I økende grad er grensen nå åpen, på grunn av det nære båndet mellom Det muslimske brorskapet i Kairo og Det muslimske brorskapet i Gaza (Hamas). Under bakken kan hvem som helst bevege seg inn og ut.

Fatah-regimet i Ramallah har grenseovergang til Jordan. Alle med palestinsk pass kan oppholde seg opptil én måned i Jordan uten at det er krav om noe særskilt visum fra jordanske myndigheter. Et palestinsk pass krever visum til alle andre land i verden, men Jordan utsteder ofte pass til palestinere som vil benytte jordansk pass til å reise til utlandet.

Sikkerhetsbarrieren som Israel har bygd på Vestbredden har mange åpninger, både der barrieren ikke er ferdig bygd, og der det er satt inn porter. Et stort antall palestinere drar daglig til jobb i Israel. Barrieren er bygd, ikke for å holde noen innestengt, men for å stenge angripere ute.

Hvorfor redusert bevegelsesfrihet?

Har ikke palestinerne redusert bevegelsesfrihet? Jo, dessverre. Midtøsten er ikke som Schengen-området vi kjenner fra Europa. Nesten alle de arabiske land praktiserer streng grensekontroll. Væpnet kamp fra militante palestinske grupper har gjort det nødvendig for Israel å innføre et kontrollregime, men det er ikke slik israelerne ønsker å ha det. Israelerne ønsker i prinsippet åpne grenser.

Frem til det første palestinske opprøret i 1987 lå levestandarden i de palestinske områdene høyt over nabolandene. Det var stort sett ingen kontroll av ferdsel mellom Israel og Vestbredden. Mer enn hundre tusen palestinere hadde arbeid i Israel.

Alle Israels tiltak på Vestbredden, som har fått så mye kritikk i Norge, er innført som et direkte resultat av intensivert vold fra palestinsk side, spesielt etter den andre intifadaen som startet høsten 2000.

På det verste ble mer enn hundre israelere drept per måned i terror, og mange lemlestet. Angrepene ble i all hovedsak rettet bevisst mot sivile mål.

Dessverre må forsvarstiltakene mot terror gjelde alle palestinere for å virke, akkurat som kontroller på flyplassen.

Israelerne ønsker åpne grenser

Like før den andre intifadaen startet høsten 2000, beskrev journalist Hirsch Goodman i Jerusalem Report hvordan situasjonen mellom israelere og palestinere var da:

Nesten hver femte bil han møtte de fire gangene ukentlig han kjørte mellom Tel Aviv og Jerusalem, hadde palestinske skilt. Kanskje en av femti var fra Jordan. I kasinoet i Jeriko var det åpnet en kosherrestaurant for jødiske kunder. Titusener av israelere handlet uten frykt i Jenin, Nablus, Tul Karm og gamlebyen i Jerusalem, særlig på sabbaten. Restauranter i Betlehem og Ramallah var fulle av israelere. Og det var in i Israel å ligge på stranden i Gaza i weekenden.

Så langt etter Goodman. Alt dette er som israelerne ønsker å ha det.

«Årene fra 1996 til 2000 var en gullalder for oss,» sa guvernøren i Tul Karm til Jerusalem Report i juni 2004. Sharif fortalte hvordan næringslivet seilte i medvind og byen blomstret. I helgene var Tul Karm full av israelske familier som kom for å handle.

Det er å håpe at palestinernes ledere vil innse hva som tjener deres befolkning best. Dersom det blir en ekte fredsholdning fra palestinsk side, vil israelerne oppheve sine begrensninger på palestinsk bevegelsesfrihet. Inntil det skjer, er israelerne nødt til å være restriktive.

Bevegelsesfrihet for israelske jøder

Heller ikke jødiske israelere opplever særlig grad av bevegelsesfrihet i Midtøsten. De kan bare reise til Jordan og Egypt, men da med betydelig risiko for egen sikkerhet, især dersom man synlig bærer tegn som viser at man er jødisk. Alle andre land er stengt. Inntil for få år siden dro mange israelere på ferie til Tyrkia, men dette er betydelig redusert på grunn av islamiseringen i landet og Ankaras mer fiendtlige holdning til Jerusalem.

 

Kommentar #7

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Bla bla bla

Publisert over 9 år siden

Det er jo hakk i platen Leif L. Jo da det er trøblete der nede og hver side har sine tilhengere. Dessverre blir noen sivile israelere drept av voldlige palestinere, men slikt skjer jo når noen er voldlige og litt slurvete. Dette er ironi men ikke mer ironisk enn din bemerkning "Dessverre må forsvarstiltakene mot terror gjelde alle palestinere for å virke, akkurat som kontroller på flyplassen."

Jeg lot sistnevnte stå for jeg mener at kontrollene på flyplassene er overdrevent tøvete og jeg som flyreisende ser heller at jeg løper en risiko for å bli drept av en terrorist enn at samfunnene skal bruke milliarder på dette sikkerhetstyrraniet.

Men og det er jo et godt men, hvorfor skal man ikke da kunne kontrollere palestinerne like effektivt og enkelt som man gjør det på flyplassene. Vi vet jo i dag at det er rimelig effektivt og at man får gjennom millioner av passasjerer på ganske kort tid.

Jeg forstår jo at du ønsker at jeg skal se på den israelske situasjonen som spesiell. Vel den er ikke mer spesiell enn andre konflikter hvor man har slåss i tiår på tiår. Jeg kan ikke forstå at jeg blant vanlige mennesker i disse konfliktene skal ta side og si at de er slemme og de er gode eller de har all rett og de har ingen rett.

Nå er jeg jo ikke religiøs så jeg ser ikke det perspektivet med at noen er religiøst utvalgte eller at noen bygg, land eller områder skal være mer hellige enn andre. Derav går jeg nok glipp av en del følelsesmessig som andre hegner om.

Fremtiden vil vise hvordan vi som lever i dag blir bedømt. Det er nesten synd at vi ikke kan være der og ta til oss rosen eller oppleve skammen som blir oss til del.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere