Verdidebatt

Hvorfor heier alle (les: KrF) på Obama?

For fire år siden da Barak Obama vant presidentvalget i USA ble daværende Leder for KrF Dagfinn Høybråten "rørt til tårer". Nå når Obama er blitt gjenvalgt er det Knut Arild Hareide som jubler. Det var "et gledens valg” sier den nye KrF lederen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hva er det som er så magisk med denne Obama som får øynene våte og gjør blikket sløret på enhver KrF leder? Er dette et ikon? Er han blitt i KrFs øyne den nye “frelseren”? For det kan vel ikke være de små ufødte barna KrF lederne har i tankene når man lar seg rive med av hele det politisk korrekte establishment når de heier frem sitt ikon og deltar i ekstasen. Eller kjernefamilien?

Hvis vi tar for oss de to angivelig viktigste og mest profilerte og unike KrF sakene de siste årene: Ekteskap som institusjon mellom mann og kvinne og Ja til livet (nei til fosterdrap), så kunne det være betimelig å minne både forhenværende og nåværende KrF leder hva Obama har på programmet.

Abortsaken:Obama støtter dagens abortlovgivning og har gjentatte ganger støttet forslag som har styrket kvinners selvbestemthet i abortspørsmålet. Hvordan samsvarer dette med tårene til Høybråten og Hareides gledes utbrudd?

Dessuten har Obama i sin første fireårs periode allerede opphevet en lov som George W. Bush innførte. Loven forbød offentlig finansiering av ikke-statlige bistandsorganisasjoner som tilbyr aborthjelp i andre land. Støtter dagens KrF Obamas påtrykk her om såkalt aborthjelp i utviklingsland? Eller veier ikke slike saker særlig tungt når man heier frem Obama selv om man vet at alternativet vil kunne være en mere “ja til livet” vennlig politikk med hensyntagen også til det ufødte liv?

Homofile ekteskap: I februar 2011 kunne NTB melde: USAs president Barack Obama vil ikke lenger forsvare loven som definerer ekteskap som en ordning mellom to personer av ulikt kjønn, opplyser amerikanske justismyndigheter. Obama vurderer den føderale ekteskapsloven som grunnlovsstridig. På bakgrunn av dette fortalte Obama i mai at han skiftet mening om ekteskap mellom to personer av samme kjønn, og mener nå at homofile og lesbiske skal kunne gifte seg. Har KrF også skiftet mening i denne saken?

Det er ikke til å undres over at mange tidligere KrF velgere ser med forbauselse og undring over KrF ledernes gjentagende nesegruse beundring over Obama når han stadig blir valgt til president på et så kontroversielt grunnlag i disse sakene. Hvorfor heie på Obama og unnlate å verdsette den republikanske kandidaten som har hatt et mere sammenfallende syn på KrFs unike rolle i nettopp disse to avgjørende vedisakene for KrFs eksistensberettigelse?

Kan det komme av at KrF nå har tenkt å tone ned betydningen av sine tidligere hjertesaker, eller legge dem på hylla? Det kan i hvert fall ikke herske tvil om at KrF lederne her - enn så lenge - møter seg selv og sine tidligere velgere kraftig i døra. Kanskje man håper på at den politisk korrekte beundringen av Obama kan føre til nye velgere. For alle som tør å heve stemmen heier jo på Obama, må vite.

Men vil dette hjelpe KrF å komme seg over sperregrensen?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt