Verdidebatt

Livets verdi - ?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det har pågått noen debatter her om " abortus provocatus" som til tider har vert nokså heftige. Det er tydelig at dette engasjerer.  Dette innlegget handler ikke om abort, men selve grunnlaget for å ha rett til å foreta slike inngrep. Og i sentrum her står menneskelivets begynnelse.

Før jeg, og sikkert mange med meg, kan formene noe om tidspunktet for "lovlig inngrep" må vi vite litt om livets begynnelse.

Vi vet jo at konsepsjonen, eller unnfangelsen med første celledeling er begynnelsen. Etter som jeg forstår forskningen på dette, er programmet for dette mennesket allerede nedlagt her, til den minste detalj. Til og med levealder, men den kan som kjent påvirkes av mange ting.                                 Små og store likheter med både far og mor og slektninger er der, ja til og med slektninger bakover i generasjoner.

Mitt spørsmål er:  Begynner  menneskets liv ved den føste celledeling ?   Vis ikke, på vilket tidspunkt begynner menneskelivet da.?  Jeg ser at noen mener når hjertet begynner å slå om 4 uker, men - beskjeden til hjertet om å begynne å slå ligger jo inne allerede.  En kunne jo like gjerne si da at livet starter når lungene begynner å puste etter fødselen. Eller skulle vi si: etter puberteten o.s.v.

Er det noen som kan gi en holdbar biologisk/medisinsk/filosofisk/moralsk begrunnelse for at vi etter celledelingen har lov til å avslutte dette livet ?

Er det noen som kan gradere menneskeverdet her, etter utviklingen i alder ?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt