Verdidebatt

TV aksjon med bismak

Hvor mange vil føle seg trygge på at pengene de gir til årets TV agsjon på søndag ikke vil kunne gå til å påtvinge fattige nasjoner "retten til fri abort".

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Årets TV aksjon går til Amnesty International (AI). Organisasjonen har som slagord: “Stå opp for uretten”. Men lever organisasjonen selv opp til sitt motto? Hva med retten til liv for alle barn også de ufødte? Organisasjonen er mot dødsstraff av forbrytere som har begått de groveste kriminelle handlinger. Hva med å stå opp for livet til de svakeste av de svake og de minste av de små? Er OI like engasjert i dette spørsmålet og vil hindre slike drap? Det er klart at på dette området så møter organisasjonen seg selv i døra.

I 2007 vurderte Amnesty å definere retten til selvbestemt abort som en menneskerett på linje med de andre universelle rettighetene organisasjonen kjemper for. I en reportasje i Dagen 09.05 samme år skriver journalist Tor Weibye at AI i USA har sluttet seg til en ny politikk om å støtte retten til abort, i følge flere amerikanske kilder. Dokumentet ble forsøkt hemmeligholdt men det er vel liten tvil at AI fremdeles har en politisk agenda her når det gjelder området Seksuelle- og reproduktive rettigheter som altså inkluderer støtte til abort.

Den 28. september i år finner vi på AI sin blogg et innlegg med overskriften "Global aksjonsdag for abort". Her skriver Åse Karen Westad Fjeld: 28. september er den internasjonale dagen for avkriminalisering av abort i Latin-Amerika og Karibien, og en global aksjonsdag for tilgang til trygg og lovlig abort.

 Videre lengere nede i bloggen skriver hun: I Latin Amerika og Karibien var 95 prosent av de 4.4 millioner abortene som ble utført i 2008 utrygge, altså utført av en person uten de nødvendige ferdighetene, eller på et sted uten nødvendig standard, eller begge deler. En million latinamerikanske kvinner er innlagt på sykehus årlig på grunn av komplikasjoner som følge av utrygge aborter.

 Den strenge lovgivningen bidrar også til at jenter og kvinner som har spontanabortert kan risikere å bli mistenkt og straffet for å ha tatt abort. Stigmatiseringen er sterk. Samtidig knebles ytringsfriheten. De som er i mot loven tør ikke å si fra i redsel for å bli straffet. Også lovene i Afrika og Asia legger sterke begrensninger på kvinners valg. …

Er det noen som tviler på at det her er snakk om å påtvinge de fattige i den tredje verden en abortlov der kvinnene har retten til å velge selv å ta livet av sitt barn på lik linje med det vi i dag opplever i vår del av verden og som snart nå er i ferd med å utrydde avvikende mennesker slik at vi ender opp i et sorteringssamfunn?

Katolikkene har siden 2007 boikottet AI på grunn av deres aggressive abortkampanjer i den tredje verden etter at de sa opp sin “nøytrale linje” om dette spørsmålet. Den Norske kirke derimot trykker organisasjonen til sitt bryst og vil i mange gudstjenester i morgen la offeret gå til Amnesty. Men hvor mange vil være klar over at pengene de gir i neste omgang vil kunne gå til å påtvinge fattige nasjoner å vedta en lov om fri abort? For mange verdibevisste nordmenner dette en helt uforståelig handlemåte. Ut fra et menneskerettssynspunkt burde det jo vært tvert om. For abort har ingenting med menneskerettigheter å gjøre. Det har derimot retten til liv.

En annen ting vi kan legge merke til om vi søker informasjon om AI er at de anser Israel som en okkupasjonsmakt som handler i strid med internasjonal rett. Men den debatten kan vi la ligge nå.

Nå er spørsmålet om vi risikerer å la pengene vi gir i morgen når bøssebærerne går omkring gå til å legalisere dødsstraff for uskyldige små barn i mors liv blant fattige vordende mødre også i den del av verden som fremdeles respekterer livets ukrenkelighet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt