Verdidebatt

Bibelen - en farlig bok

En herverende/nåverende debattstorm om deler av Bibelens budskap har satt dette tema i søkelyset. Selve debatten var viktig, men lite klargjørende. En stillingskrig i ord, og som stormer flest, mye luft men med mange ufine ting flygende omkring.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Debatter av denne kategori er ikke uventet et fråtsemåltid for ateister som er sultne etter å mobbe troende mennesker, og stille bibelens klare budskap i dårlig lys.  De har fordelen av å være på offensiven. De kristne skjønner som oftest ikke dette, og lar seg engasjere og irritere til alskens deffensive unskyldninger, samt både mulige og umulige forklaringer mot ateistenes påstander.

Er bibelens budskap farlig ? . Både ja og nei. Ja, skal jeg komme tilbake til. Nei skal jeg ta først.

Bibelen er ment som åndelig livsmedisin for alle mennesker.  Budskapet er fra Gud, og gitt av betingelsesløs kjærlighet til sine ypperste skapninger, menneskene.  Guds kjærlighet er grenseløs, men ikke uten grenser, for å bruke Einsteins (tror jeg det var)  utsagn om universet.

Som all  medisin kan det føre mye vondt med seg å bruke den på en uriktig måte uten å lytte til legens anbefaling.  Men legene er ikke guder, og tar ofte feil. Da er dette av manglende kunnskap om medisinens virkning og styrke. Dette har vi hørt mye om i det siste, med flere dødsfall og mange vonde bivirkninger.

Rett bruk av Bibelen gir ingen dårlige bivirkninger.  Legen som skriver ut resepten her heter: Den Hellige Ånd.  " Han skal ta av mitt og forkynne dere.  Han skal veilede dere til hele sannheten"  Sa Jesus.  Desverre er det slik at mennesker ikke bare misbruker Bibelen, men også Den Hellige Ånd.  Og dette kan vi ikke skylde ateistene for. De blir smågutter i forhold til mange "kristne" og "kristne bevegelser".  Det er her forførelsene kommer, og det er her den onde gjennomfører sine strategiske planer.   Forførelsens ånd roper ofte om megavekkelser, om døde som står opp, psykisk syke blir galant betegnet som besatt av onde ånder, og om massehelbredelser og løfte om rikdom og velstand, mens velstanden oftest begrenser seg til forkynneren, men da ikke av åndelige grunner.

Vi vet ikke hvor mange av disse ofrene som våkner opp til sin egen hverdag igjen etter en slik åndelig rus, og i frustrasjon kaster alt som heter kristendom fra seg. Det blir det aldri forkynt om. Vi vet heller ikke hvor mange som blir, og har blitt skadet i sitt trosliv og gudsforhold på grunn av andres uklokskap, kjødelig nidkjærhet og mangel på den rette Ånd.   De er mange,også her på VD, og de har forlatt Gud.  Men jeg tror likevel ikke at den Gode Gud har forlatt dem. Det er ikke de som har spottet DHÅ, selv om det kan se slik ut av og til i deres artikuleringer, med mindre de taler mot bedre vitende. Jeg tar dem på alvor, og ser hva det dreier seg om.

Er Gud bare kjærlighet ?  Ja, men han er også bare Hellig.  Så hellig er han, at vi syndige mennesker ikke kan se hans åsyn uten å dø.  Derfor sendte han Jesus for å betale for våre synder slik at vi kan se ham. "Den som har sett meg har sett Gud"  sa Jesus.  Han er også bare rettferdig. Urettferdighet finnes ikke i ham. Disse tre ting hører sammen i Gud-  Det er derfor han mot sine egentlige ønsker må la noen mennesker fare i fortapelsen.  Et sted som i utgangspunktet er beredt for Satan og hans engler.

Bibelens  hovedbudskap er altså frelse og nåde fra en kjærlig, hellig og rettferdig Gud . Den stikker likevel ikke under en stol at noen mennesker går i fortapelsen til slutt. Ikke fordi Gud er ond og tyrannisk som noen mener, men fordi vi har egen fri vilje til å velge vår egen vei.

Mennesker som går fortapt vet innerst inne at de trosser Guds kall til nåde og frelse. Ellers hadde de ikke gått fortapt. Ingen kommer dit ved en feiltagelse.

Er Bibelen en farlig bok ?  Ja, for dem som forherder sitt hjerte. De som hører det gode budskapet om nåde og frelse og tar i mot det har ingen ting å frykte. Gud har ordnet det slik.  "Den som er av sannheten hører min røst"  sa Jesus også.

Men den som av egen beslutning trosser Guds kall må selvsagt ta følgene, det er jo logisk. Ansvaret ligger ikke da på Gud. Han må bare gi slipp på dem.  Gud er allmektig, men han er ingen tyrann, som presser noen inn i himlen mot sin vilje. Da ville det jo snart bli et ukjekt sted å være.

Sal. 81,13 "Så lot jeg dem fare, forherdet som de var, de fulgte sine egne planer."

Bibelens budskap er altså farlig og skjebnesvangert for dem som med vitende og vilje trosser kallet.  Deres hjerte blir etter hvert så forherdet at de ikke lenger hører Guds kall. Det er dette som er synd i mot Guds Ånd, talsmannen.

Til slutt er jeg glad for å legge til dette, at de som kanskje sliter med angst om at de kanskje tilhører denne gruppen kan ta det helt med ro. De som er forherdet føler ingen angst for dette i det hele tatt.  De er fullstendig overbevisst om at Gud ikke finnes, og fortapelsen likeså.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt