Verdidebatt

Tanker rundt de siste dagers kaos

Det er flere aspekter rundt de siste dagers kaos rundt filmen som vi bør tenke gjennom.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg er neppe den eneste som sitter med en ekkel smak i munnen etter de siste dagenes storming av ambassader og måten det reageres på i ettertid. Det hele virker så gjennomført forutsigbart og iscenesatt. Dette har vi sett før. En amatør lager en film, tegner en tegning eller brenner en bok, som uttrykker hans personlige antipatier og så som på kommando dukker det opp demonstrasjoner og deretter brer engstelsen seg.

For de som ikke har sett filmsnuttene, så viser den Muhammed som om han var en fullstendig tomsing, i scener hentet fra hadith, koranen og andre tilsvarende kilder. Selvsagt er filmens fremstilling krenkende. Det er også vanskelig å komme forbi at flere av historiene er kontroversielle i seg selv, men mer enn bare å løfte frem disse episodene og bruke dem til spott, handler filmen også om noe mer og her bør man også være meget forsiktig. Legg merke til at tittelen til filmen er ”the innocence of Muslims.” Lik Westergaards tegning av Muhammed med en bombe i turbanen, så er budskapet at muslimer er voldelige, irrasjonelle terrorister og at de er det på grunn av Muhammed. Implikasjonen som signaliseres er videre at de alltid vil være det, så lenge de er muslimer. Man er farlig nær klassisk anti-semmitisme.

Det som også er ille nå er den offisielle og pressemessige reaksjonen på de siste dagers hendelser. På sett og vis virker det som en slags parallell til det synet som regissøren uttrykte. Både politikere og presse løper nå vekk nærmest, av frykt for å si noe galt. Muhammed beskrives som profeten i VG, nærmest som et uttrykk for at de vil gardere seg.

Begge variantene får det til å vri seg inne i meg, for de bygger på en tanke om muslimer som alt annet enn selvstendig tenkende og rasjonelle individer. Ok, rasjonalitet er kanskje overvurdert hos de fleste, men likevel, det er så mye med konteksten dette her skjer i, som gjør at dette blir feil. Blant annet er det meget påfallende at demonstrasjonene skjer i visse land og ikke i andre. Det virker som om noen kjører frem denne saken for å nå politiske målsetninger. Her skal det skapes en stemning, som vil kunne muliggjøre ulike politiske handlinger, tror jeg. Jeg ser på dette som noe som organisasjonen ”Det Muslimske Brorskap” har interesse av å fyre opp. Dette er partiet som drev og bombet franske turister i Egypt, men som nå er kommet til makten, mye som reaksjon på korrupsjon og vanstyre gjennom flere tiår. Det meldes om at de har oppfordret til demonstrasjoner og deres nye president i Egypt, Morsi, har ikke villet fordømme drapene i Libya.

Slik jeg oppfatter det, er mye av det som nå skjer i Midt Østen den delen av verdens svar på de revolusjonære ideologiene som i sin tid skapte slikt kaos i Europa, Russland og Kina. Det er også et vell av politiske holdninger blant muslimer, slik det også er det blant franskmenn, tyskere, russere og kinesere. Vi trenger ikke gå i den samme fellen gang på gang. La oss ta for oss de ulike bevegelsene som om de var europeiske. Minner de om fascister og har de hentet inspirasjon fra dem, så trenger vi ikke lukke øynene våre. La oss derimot ikke la de samme lure oss til å tro at de samme, for all den faren de representerer, er uttrykk for noe grunnleggende ved menneskene som kommer fra bestemte land eller religioner.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt