Verdidebatt

Svikt i det enkleste og mest grunnleggende

En eldre bekjent av meg ble rammet av hjerneslag. Hen er innlagt på Ullevål sykehus. Behandlingen er generelt bra, men har lagt merke til et par ting som ikke er fullt så bra. Det har jeg lyst til å si litt om.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Samme dag som innleggelse så gikk oksygentanken tom i ca 2 timer. Dette ble tilfeldig oppdaget av sykepleier ved vaktskifte. Dette forholdet ble så rettet på. Tilførsel av oksygen er, som kjent, svært viktig førstehjelp etter et hjerneslag.

Samme dag som innleggelse så ble intravenøs veske glemt og hen fikk så veske tilført kroppen først 10 timer etter innleggelse. Dette ble også, etter at en innstendig hadde tatt opp forholdet, innrømmet som en feil da vesketilførsel skulle blitt gitt med en gang etter første behandling og prøver. Når en spurte sykepleier om dette - altså om en kunne spørre de på tidligere vakt om hvorfor ikke veske ble gitt, sa sykepleier at det ikke var noe vits i fordi man kun ville få `svada` svar. Forholdene ble tatt opp i det at det burde være i deres interesse å kommunisere bedre.

Et par dager etter så kommer en lege inn som sier at `en må stole på at vi gi rett behandling`. Hvor en så reagerte sterkt på det, da en visste at det var innspill fra en som førte til at veske ble gitt i forhold nummer to.

En dag senere så sa sykepleier at lege(r) hadde sagt at `de bare måtte legge seg flate` og at det var bra en tok opp disse forholdene.

En la saken bak seg og begynte å puste ut og stole på at all behandling skulle være korrekt.

Så, X antall dager senere så har hen ikke fått tilført noe veske (eller mat) på 12 timer. Igjen legger sykepleierne seg flate. Ingen forklaring - ingen lærdom av det som allerede hadde skjedd.

Derfor forteller jeg denne historien (som er anonymisert). Jeg ville normalt ikke gjøre det, men der hvor en gang er greit er to ganger det ikke.

Sånn er det.

Det svikter i det grunnleggende. Det helt primære. Det svekker krefter og almentilstand og det representerer også en empatisvikt (og ikke minst kommunikasjonssvikt) hos de som jobber der.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt